Пређи на главни садржај

Ко је, по хрватском "Јутарњем" и "Блицу", човек кога се "Путин највише плаши од свих"? Чеда Наваљни.

Алексеј Наваљни
Ћирилизовано: Руски Чеда Јовановић, Алексеј Неваљни, је та смртна опасност за Путина, по хрватском #Јутарњи" и по "српском" листу "Блиц". Мада је чланак бљицкасти плагијат ... пардон, обрада, идеје коју Американци одавно и свим силама протурају, у чему им, годину дана пре хрватско-српске кооперације , помогоше и пољски ватиканоиди, вреди на њега обратити пажњу, бар да знамо ко и како одавде пружа подршку "Руском Мајдану". Када завршите са "Блицовом" немуштом пропагандом, предлажемо вам да, ако се користите енглеским, погледате овај чланак Тонија Карталучија. Ту има довољно о руском изроду, ми само да напоменемо, да Наваљни, за разлику од овдашњих компрадора, уме да глуми и националисту...Ko je čovek koga se Putin plaši najviše od svih?


Otkako se raspao SSSR, Rusija svih tih godina izvan zidina Kremlja nije uspela da iznedri iole ozbiljnijeg političara koji bi se nametnuo kao konkurencija ili čak alternativa predstavniku vladajuće elite. Ni Jeljcinu, ni Putinu nito se nije ozbiljno primakao, osim nekih usputnih buntovnika izniklih unutar ruske citadele moći - Kremlja.

Vladimir Putin

I sadašnji neprikosnoveni vladar Rusije, Vladimir Putin, nije imao koga da se pribojava jer ga "zlatna kremaljska opozicija" nikad nije ugrožavala.

 

Naslednik

 
Aleksej Navaljni

Ni Boris Njemcov, ni Mihail Kasjanov, ni Anatolij Čubajs, ni neki drugi koji su se često samoproglašavali Putinovim naslednicima. Međutim, sada se čini da se na horizontu ruskog političkog pejzaža pojavila figura za koju čak i u Rusiji kažu da bi mogla "nešto da napravi" i predsedničke izbore 2018. godine konačno učini neizvesnim. Tog mogućeg Putinovog naslednika zovu - Navaljni. Aleksej Navaljni.
 
Putinu je bacio rukavicu, iako se, kako je nedavno rekao, promena režima u Rusiji neće dogoditi na izborima, čime je dodatno uznemirio nespokojnu Rusiju.
 
Navaljni je mlad, reprezentativan i ambiciozan političar koji se nakon punih 15 godina Putinove vlasti uspeo da namete kao neko o kome se govori da može barem da pokuša da ugrozi vlast kremaljskog vlastelina.
 
- On je konačno svetlo na kraju tunela - kaže o Navaljnom Stanislav Belkovski, jedan od vodećih ruskih politikologa i autor knjige o Vladimiru Putinu. Navaljni je čovek koji odgovara ruskom političkom biću koje se definisalo u tranzicijonim vremenima postsovjetske Rusije. On je idealna harizmatična i jaka osoba koja odgovara najširim slojevima ruskog društva. Ima 39 godina, "arijevskog je izgleda, plavokos", što znači da je "čiste krvi i zasigurno Rus" (ne mogu mu se izbrojati "tuđa krvna zrnca"). Obrazovan je, pravnik, doškolovao se na Jejlu i dolazi iz ugledne porodice - otac, Anatolij, je bio oficir sovjetske armije, dakle prihvatljiv je i sa te domoljubno-velikoruske strane.
 

Dobar, loš, zao

 

Vrlo je ambiciozan ("On želi da bude predsednik", kaže Belkovski) i simpatičan, ali i dovoljno ciničan pa čini kompletnog muškarca koji odgovara ruskim glasačima: otac dvoje dece i nije bez poroka (voli da popije, opsuje, da se potuče).
 
On je kao i naziv njegovog omiljenog filma - "Dobar, loš, zao!".
 
U političkom smislu je zapadno orijentiran, ali je još uvek dovoljno veliki Rus da mu se ne može nametniti epitet "sluge zapada". Naime, upravo se to i očekuje od Navaljnog - da Rusiju "pretvori" u demokratsku nacionalnu državu zapadnoevropskog tipa, da okonča njen provincijalno konzervativni izolacionizam i da je pozicionira u Evropi.
 
Doduše, to se od Navaljnog očekuje, ali da bi uspeo, Zapad prvo mora da prihvatiti Rusiju kao sebi ravnopravnu i jednako značajnu (veliku) državu.
 
Iako ponekad vlada drugačija percepcija, Stanislav Belkovski smatra da bi prokremaljska politička, a u prvom redu ekonomska (oligarsi) elita prihvatila Alekseja Navaljnog jer ona i želi sebe (i svoje naslednike koje uglavnom školuju u najprestižnijim engleskim, američkim, francuskim i nemačkim školama, koledžima i fakultetima) da pozicioniraju na Zapadu. Putin je bio taj koji je to trebao da omogući, a sada kad je suočen sa sankcijama i otpadništvom od "savremenog sveta", rastu i šanse Navaljnog.
 

I on želi Krim

 

Navaljni nije političar koji svoj imidž gradi na papagajskom sufliranju zapadnjačkim prigovorima Vladimiru Putinu. On je na nezavisnoj moskovskoj radiostanici "Eho" izjavio da je Krim - ruski i da će tako i ostati!
 
Međutim, isto tako je pozvao i Belu kuću da pojača sankcije protiv nekih Putinu bliskih kremaljskih činovnika i političara.
 
Neki ruski politikolozi ne smatraju da on sa tom izjavom podilazi ruskom biračkom telu, nego da su to njegovi stavovi. Ipak, kako je on pragmatičan političar, u vezi sa Krimom će postupit onako kako od njega bude tražio određeni trenutak.
 
Mnogi ruski liberali mu najviše prigovaraju da je nacionalista jer ponekad sudeluje u Ruskom maršu raznih opskurnih domoljubnih stranaka. Politikolog Mihail Deljagin upoređuje ga sa Borisom Jeljcinom iz njegovih najboljih dana kad je svojom hrabrošću slomio neokomunistički puč u avgustu 1991. godine, kad se popeo na tenk i svojim govorom pridobio Armiju.
 
Doduše, Deljagin kaže kako bi dolaskom Navaljnog na vlast bilo uvođenje liberalne diktature, a Belkovski smatra kako on, ako ga Putin ne osujeti, ima sve mogućnosti da dođe na vlast, ali, zasad, uz jedan nedostatak - njemu je prioritet da dođe na vlast, a onda će misliti šta će sa njom.
 
Navaljni jako dobro gradi svoju političku karijeru. Prema sociološkim istraživanjima, 2011. godine za njega je znalo samo šest posto stanovništva, a sada, tri godine kasnije, opštepriznata je politička ličnost na ruskoj sceni. Prema nedavnim istraživanjima, za njega bi na predsedničkim izborima glasalo više od 15 posto Rusa, a izveštajima njegove Antikorupcijske komisije, koja se pozicionirala kao barometar korupcije u Rusiji jer donosi i razotkriva korupcijske afere političke elite, veruje gotovo 70 posto Rusa.
 
Njegovo biračko telo je jasno profilisano: urbano, mlado, obrazovano stanovništvo velikih gradova i srednji sloj koji se najviše našao na udaru antiputinovskih američko-evropskih sankcija.
 
Navaljni je trenutno u kućnom pritvoru sa nanogicom na nozi. On se u takvim okolnostima bori sa Putinovim pravosuđem (rusko tužilaštvo mu je stalno za petama), osmišljavajući način da se dokopa Kremlja, a u dokolici sluša svoju omiljenu "Rage Against the Machine" i uživa u starim sovjetskim filmovima.
 

Ni on nije bez mrlje

 

Osuđen je na zatvorsku kaznu zbog malverzacija u drvoprerađivačkoj industriji "Kirovles" gde je radio kao pravnik, ali je neposredno uoči izbora u Moskvi pušten. To je, kažu bolje upućeni, učinjeno na lični zahtev Vladimira Putina koji je uslišio molbe "svog" kandidata Sergeja Sobjanjina koji je želeo da potvrditi svoju izbornu pobedu na gradonačelničkim izborima u konkurenciji dostojnog protivnika. Navaljni je dobio više nego respektabilnih 27 posto glasova.
 
Sada, Navaljnom i njegovom bratu Olegu preti višegodišnja kazna zbog malverzacija u vezi sa poslovanjem moskovske ispostave poznate francuske kompanije "Yves Rocher".
 
Upravo od ovog ishoda i zavisi politička sudbina Navaljnog: hoće li Putin još jednom posegnuti za drastičnim rešenjem da se otarasi najozbiljnijeg protivnika izvan bastiona ruske političke moći, baš kao što je to učinio sa Mihailom Hodorkovskim.
 
Navaljni je tako pomalo apokaliptički zaključio da glavna prepreka promenama nije Putin, nego činjenica da "mnogi obični Rusi ne veruju da Rusija ima budućnost".


Извор: Blic Online | Ko je čovek koga se Putin plaši najviše od svih?
Приредио: Александар Јовановић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de