Пређи на главни садржај

"Вечерње новости": Удружење "Матица ћирилице" изазвало поделу међу стручњацима

Представници неколико удружења за заштиту српског језика и писма из Србије и Републике Српске, данас у просторијама Еколошког покрета у Новом Саду формираће Сједињено удружење "Матица ћирилице"

Драгољуб Петровић

ПРЕДСТАВНИЦИ неколико удружења за заштиту српског језика и писма из Србије и Републике Српске, данас у просторијама Еколошког покрета у Новом Саду формираће Сједињено удружење "Матица ћирилице". Том скупу, по свему судећи, неће присуствовати представници струке - лингвисти, јер ново удружење већ у најави има сукоб са Матицом српском.

За председника "Матице ћирилице" предложен је универзитетски професор Зоран Милошевић, а његов заменик биће новосадски историчар, професор Владислав Ђорђевић.

Сједињеном удружењу приступиће инжењер Немања Видић испред "Српске азбуке", Крста Пашковић из Удружења наутичара "Дунавски пропелер" из Београда, Александар Лазић, иницијатор интернет-сајта "Стање ствари", Немања Главоњић из Центра здравих алтернатива, Станко Богосављев из Информативног центра у Панчеву и Драгољуб Збиљић, председник новосадског Удружења "Ћирилица" који је и организатор данашњег скупа.

На скупу ће бити промовисана књига "Ћирилицоцид", чији су аутори Драгољуб Збиљић и Дарко Ј. Ивановић.

- Одмах ћемо упутити предлог комшиници Матици српској да се заувек одрекне примене Новосадског договора из 1954. године којим је Србима наметнута латиница - каже Збиљић и додаје да српски народ никада није одлучивао да уз ћирилицу има и алтернативно хрватско писмо, већ су то наметнули политичари.

Збиљићев прилично конфронтирајући став са Матицом, најстаријом културном и научном институцијом, не подржавају ни сви учесници данашњег скупа.

Професор Владислав Ђорђевић, заменик председника будућег новооснованог удружења, историчар по струци и аутор двадесетак радова о положају ћирилице, каже да ће његова подршка новооснованој "Матици ћирилице" бити "више моралног карактера".

- Нисам за сукоб са Матицом српском, али јесам за то да се подстакну држава и Влада да српско писмо коначно ставе на пиједестал који му припада - каже Ђорђевић.

Мада су организатори данашњег скупа најавили присуство и угледних лингвиста, професора Милоша Ковачевића и Драгољуба Петровића, они су "Новостима" то - демантовали.

- Питање језика и писма не решава се сукобом са најдичнијом институцијом у Срба, основаном 1826. године, него преко Одбора за стандардизацију језика - категоричан је Ковачевић. - Адреса за то су државни органи који би требало да поштују мишљење струке.

Ковачевић наглашава да ћирилица јесте српска духовна вертикала, те мора да се чува и да се постави у средиште језичке политике коју води држава са одговарајућим институцијама.
Милош Ковачевић

- Нацрт закона о језику и писму предат је Влади Србије још 2004. године, а до дана данашњег није усвојен, па се ми хтели - не хтели, још држимо закона из 1991 - каже Ковачевић.

Он наглашава и да би закон морао што пре да се усвоји и тако реши примену Устава Србије, односно да дефинише и разграничи службену, приватну и јавну употребу језика и писма.

Мада познат као жестоки критичар Новосадског договора, професор Петровић каже да не одобрава сукоб са Матицом српском. Ипак, додаје:

- По мом мишљењу, ни Матица ни САНУ одавно не чине ништа да се статус српског језика учини подношљивијим. Иако је Матица завршила два велика правописна посла, у неким детаљима могла је то урадити боље. Али, то свакако није разлог да се иде фронтално на ту научно-културну институцију. То није прави пут.
  
СТАНИЋ БЕЗ КОМЕНТАРА ПРЕДСЕДНИК 

Матице српске Драган Станић није желео јуче да коментарише за данас најављено оснивање "Матице ћирилице".

- Заиста ни речју не желим да коментаришем тај догађај - казао је Станић.


Аутор: Јованка Симић
Извор: Вечерње новости

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de