Караџић хоће да ради на реформи српског језика

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да му омогући да ради на правилном изговору српског језика, који је, како је рекао, реформисао његов предак Вук Караџић.

Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у Босни и Херцеговини, у судском притвору очекује пресуду, која би по најавама из Трибунала требало да буде изречена у октобру ове године.

Караџић је, подсећајући да је по професији не само лекар, него и писац, затражио да му буде омогућен приступ интернету и уређају за аудио снимање. "Хтео бих да радим на језику. Српски језик је, иначе, реформисан од мог претка, у мојој породици, и има јако много ствари које треба да урадим да би се тај језик правилно изговарао", казао је Караџић.

Он је прецизирао да намерава да "сними изговор српског језика. Ту има 400 речи, а код коњугација и деклинација... око два милиона речи би требало изговорити и снимити". Караџић је рекао и да, у истом циљу, "има потребу да ради с интернетом", прихватајући да му буде ограничено слање, али не и "пријем материјала".

Он је назначио да "притвор не сме има казнени карактер". "Ако бих ја овде провео 12 године, као доктор (Војислав) Шешељ, без могућности да будем професионално жив, то су страховите казнене мере које нису за цивилизовани свет", рекао је Караџић.

Караџић је у притвору од јула 2008. када је био ухапшен у Београду, а суђење је почело 2009. и окончано је прошле године. Оптужница Караџића терети за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-1995. године.

Извор: Karadžić hoće da radi na reformi srpskog jezika

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!