НAГРAЂЕН ИЗУМ СРБИНA: За рачунаром и у кревету

Ванредно преносимо нешто што није наша продукција. Али... ма немам речи. Славиша, дико и брате, хвала де чуо и де не чуо!


Компјутером може да се рукује из свих положаја

Уређај Славише Страхинића из Прокупља на Сајму проналазаштва у Москви награђен златном медаљом. Изум користан свима који користе компјутер, па и инвалидима

УРЕЂAЈЕМ који помаже у руковању са рачунарима, названом покретни ергономски носач десктоп рачунара, Славиша Страхинић, дипломирани правник из Прокупља, на недавом Међународном сајму проналазаштва и иновативних технологија у Москви освојио је велико признање - златну медаљу “Aрхимед” и истоимену златну плакету. Награду међународног жирија свијим оригиналним изумом, овај Прокупчанин освојио је међу стотинама излагача из разних земаља света.

- Реч је о уређају металне конструкције, који омогућава да се рачунаром рукује из свих положаја: седећи, стојећи, па чак и лежећи - појашњава свој изум Страхинић и напомиње да му је од идеје до реализације требало годину дана. - Уређај је користан не само онима чија је природа посла везана за стални рад на рачунарима већ и за хендикепиране особе. Уређај може да прилагоди потребама човека променом угла држача на којем се налази екран, а њиме може да се управља и са два и више рачунара, односно екрана.

И док подсећа да је за исти уређај и на недавном Међународном сајму у Новом Саду добио златну медаљу са ликом Николе Тесле и златну плакету, Страхинић објашњава да сада очекује сертификат од Међународног патентног завода у Швајцарској, како би свој изум могао да понуди и иностраним тржиштима.

- Интересовање за уређај који омогућава лакше управљање, односно руковање рачунаром, било је велико на недавном Сајму у Москви и искрено се надам да ће се ускоро јавити инвеститори који би уложили у производњу овог изума, који не тражи велика улагања а има широку примену - каже Страхинић и истиче да производња овог уређаја није захтевна и да се уз мала улагања може реализовати врло користан уређај.


НОСAЧ ЗВAНИ КИЧМОСПAС

- Ергономски носач десктоп рачунара или “кичмоспас” је прилагодљив људском телу, с обзиром на различите физичке предиспозиције - објашњава Страхинић предности уређаја који омогућава подешавање било ког угла монитора по хоризонтали и вертикали, као и кружну ротацију, односно омогућује и подешавање угла под којим тастатура стоји у односу на корисника.


Аутор: Д. Зечевић
Извор:  Компјутером може да се рукује из свих положаја
Приредио: А. Јовановић

1 коментар:

  1. Шта ког...

    Полица за рачунар са зглобовима не само да је ИЗУМ него изум за ЗЛАТО?!

    Где иде овај свет?

    И сад ће још неко да се вади да олакшава коришћење рачунара хендикепиранима. Једно име - Стивен Хокинг. Информисаном доста.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!