Виталиј Чуркин: САД више не желе пад Асадовог режима (Видео)

© AP Photo/John Minchillo/ Извор:
TASS: Russian Politics & Diplomacy - Churkin: UN mandate for Syrian chemical attack investigation should be spread to Iraq

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 16. септембра / ТАСС /. САД више не желе да влада сиријског председника Башара Асада падне, изјавио је у интервјуу за Си-Би-Ес објављеном у уторак изасланик Русије у УН Виталиј Чуркин.

"Мислим да сада са Сједињеним Америчким Државама, са америчком владом делимо један став: они не желе да Асадова влада падне. Не желе њен пад. Они желе да се боре против Исламске државе на начин који неће нашкодити сиријској влади", рекао је Чуркин. "С друге стране, они не би хтели да сиријска влада искористи њихову кампању против ИД. Али они немају намеру да својим дејствима науде сиријској влади. Ово је веома комплексна ствар", додао је Чуркин.

Дипломата је рекао да се став САД приближава руском погледу на Сирију. "Они [америчке власти] су остварили заиста велики напредак у разумевању сложености ситуације. По мени, апсолутно је јасно да ... један од врло озбиљних проблема америчке владе сада је тај што ће, ако Асадов режим падне и ИД заузме Дамаск, за то бити окривљене САД ", истакао је Чуркин.

Си-Би-Ес је подсетио да су САД више пута нагласиле да Асад мора да оде да би се сукоб решио, и да је председник Барак Обама прошле недеље изјавио да је стална подршка Русије Асаду "велика грешка".

Амерички амбасадор у УН Саманта Пауер је у понедељак за Си-Ен-Ен изјавила да "клађење на режим који гасом гуши свој народ и на њега баца бурад с експлозивом (barrel bombs), мучи људе које хапси само зато што траже своја права - једноставно неће проћи". "Чак и ако сте Макијавели и све до чега вам  је стало је Исламска држава, подршку оваквом режиму и не узимање у обзир ставова огромне већине сиријског народа који желе да иду у другом правцу нити ће донети мир, нити заиста успети да порази тероризам", рекла је Пауер.

Амерички дипломата је рекла да Русија и Иран сносе највећу одговорност за погоршање ситуације у Сирији. Чуркин је, узвраћајући, приметио да је бесмислено упирати прстом и кривити ма кога за сиријску кризу:

"Сви су одговорни. Лако је упрети прстом, али мислим да је ситуација на самом почетку погрешно процењена и да је онда дозвољено да се дегенерише. Докле ће тако ићи, не знам."

Извор: ТАСС


Ћирилизовано:  


Да подсетимо:

Кремљ демантује Ахтисарија: „Нисмо предлагали смењивање Асада, Русија се не бави сменама режима“:

"... Британски лист Гардијан (The Guardian) пренео је јуче да је бивши фински председник и добитник Нобелове награде за мир у фебруару 2012. разговарао с амбасадорима пет сталних чланица Савета безбедности УН и да је тада, према његовим речима, руски амбасадор Виталиј Чуркин изложио план у три рачке према којем би Асад препустио власт после почетка мировних преговора власти и опозиције..." (Подвукао А.Ј.)

Збуњени? Откуд ти руски изливи разумевања за САД од стране "доброг Руса" (зна се ко је "лош Рус")? Зато што треба искористити прилику. На пример:

Генерал Америчке централне команде: У Сирији се бори само четири-пет побуњеника које су обучиле Сједињене Америчке Државе - War News Updates: U.S. CENTCOM General: Only Four Or Five U.S.-Trained Rebels Fighting In Syria



Дакле, дошло и Американцима у главу да немају с чим против онога што се изметнуло у опасност и по њихове интересе, а треба предупредити и нежељене блиске сусрете америчких и руских ваздушних снага на небу Сирије...

Прочитајте и разраду вести израелске агенције коју смо раније пренели:

Netanyahu, Putin to discuss continued Israeli air force freedom of action over Syria

За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!