Влада Молдавије усвојила нове антисовјетске и антируске мере

Црвени блок Молдавије чува совјетске споменике од десничарског режима, као што се види на овој фотографији од 24. августа. Неки од ових активиста су сада у затвору због протеста против олигархијске владе.

Молдавске власти совјетско доба прогласиле "окупацијом"


17. септембар: Министар одбране Молдавије је изјавио да споменике из времена совјетске "окупације", совјетске тенкове из Другог светског рата на постољима широм земље, треба уклонити, али је још јуче, у среду, исти министар одбране Анатол Салару надгледао демонтирање споменика са совјетским тенком Т-34, који је стајао на пиједесталу у једном гарнизону у Кишињеву.

Салару је новинарима рекао да ће тенк бити предат Центру за војну културу и да ће бити изложен у "Музеју совјетске окупације", који ће ускоро бити отворен.

Салару је такође најавио да ће Министарству културе упутити захтев да се у тај музеј пребаце сви совјетски тенкови колико год их има да служе као споменици совјетским ослободиоцима.

"Носталгичари нек иду у музеј. Нека тамо сањаре, полажу цвеће и певају песмице", додао је Салару.

Анатол Салару је припадник екстремно десничарске Либералне странке, која је део владајуће коалиције у Молдавији, у којој су још Демократскаи Либерално-демократска странка.


Извор: ГРЕНАДА.md: Политика, Молдавские власти объявили советское прошлое «оккупацией»


У молдавским аутобусима и возовима руски језик званично забрањен


17. септембар: У молдавским аутобусима и возовима руски језик је званично забрањен. Министар саобраћаја и путне инфраструктуре Молдавије, Јурје Чиринчјук, наредио је да се у активностима предузећа Министарства употребљава искључиво румунски језик.

У наредби се каже да се на свим радним састанцима и конференцијама, у материјалима секретаријата државних предузећа, јавне управе, институција, и мешовитих акционарских предузећа која су подређена или којима управља Министарство индустрије, мора користити румунски језик.

У истом документу се допушта да се у преписци са међународним организацијама користе страни језици, па и руски језик. Истовремено, све информације, плакати, саопштења за јавност и друге релевантне информације морају бити на румунском језику.

И све поруџбине и прописи морају бити на румунском језику, који се мора користити и у преписци између горе наведених субјеката, као и централних и локалних власти, јавних удружења и невладиних организација.

Непоштовање наредбе ће се сматрати недоличним понашањем и биће кажњавано.

Извор: OMEGA // В молдавских автобусах и поездах официально запрещен русский язык

Превео на енглески и приредио: Грег Батерфилд
Извор: Red Star Over Donbas
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!