Сиријски "побуњеници" у паници хрле за Европу

Чак и површна анализа кореспонденције између милитаната "Исламске државе" и сиријске опозиције на друштвеним мрежама открива да се морал "револуционара" и "бораца за калифат" веома разликује од онога какав су имали само неколико недеља раније.

Бројни постови и поруке позивају побуњенике да напусте Сирију и крену као обичне избеглице за Европу, где ће "нам глупе неверничке овце дати новац и смештај".

Разлог за бежанију је страх од Русије. Чак и гласине о доласку Оружаних снага Русије у Сирију изазвају панику у редовима Исламске државе. Неки побуњеници хоће да беже да би избегли директан окршај са руском војском. На руском сегменту интернета нарочито је повећан број претњи упућених Чеченима, у којима се обећава да ће се бити пронађени и уништени терористи у Сирији, они који су својевремено утекли из борби у Чеченији, а сада се боре на страни исламиста. Охрабрујуће је што руска војска изазива страх код терориста, али има неколико питања на која тек треба одговорити.

С једне стране, морамо имати на уму да рат у Сирији траје већ четири године и да  милитанте није лако уплашити. Иако, с обзиром на симулацију ваздушних удара од стране Американаца и њихових савезника, руско ваздухопловство може да нанесе значајну штету свима који су на овај или онај начин повезани са "Исламском државе."

С друге стране, морамо схватити да навала избеглица из Сирије у Европу постоји с разлогом. Некоме је корисна. Неко организује и финансира овај процес. Многе чињенице указују на умешаност САД у "масовној сеоби народа".

Готово је сигурно да "Исламску државу" контролишу Пентагон и Ленгли, али се види и директан интерес Вашингтона у миграцији милитаната у Европу. Европа ће бити преплављена таласом терора, а крива ће бити Русија - на крају крајева, руска војска је протерала терористе из њихових домова и онда јадни шта ће, морају да харају по Европи.


Иако можда изгледа фантастично, ова и оваква верзија "сеобе народа" заслужује пажњу. На крају крајева, ко је могао да претпостави да ће САД изводити експерименте са нуклеарним оружјем на јапанским цивилима или да ће амерички војници под лажним изговорима уништити државу Ирак. Постоје десетине сличних примера, а сваки нови само јача уверење да САД зарад својих интереса не презају ни од чега.


Аутор: Александар Васиљев
Изворни текст на руском: Русская Весна
На енглески превео: Пол Зиберт
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!