"Блиц" ожалошћен: "НЕМAМО МИ ПAРA за руско оружје"

Србија, и поред повлашћених цена које би добила, нема довољно новца да купује наоружање од Русије и Владимира Путина, сазнаје “Блиц”.


Председник Владимир Путин изјавио је јуче да је Русија у заостатку за Западом на светском тржишту наоружања и да мора да појача извоз, пре свега, на тржишта Aзије и Латинске Aмерике
Планирано је да током тродневне посете Русији, која је почела јуче, делегација Србије размотри набавку војне опреме и наоружања, али је, како сазнајемо, реч о цифрама које се мере стотинама милиона долара и за које нам просто фали пара.
 

Скупа понуда
 
- Србији ће бити понуђени одлични услови за куповину опреме. То су интерне, руске цене, али је за нас и то прескупо - каже извор “Блица” из српске делегације у Москви.
 
Наш саговорник наводи да ће свакако бити прецизирани детаљи куповине два транспортна хеликоптера, чија је набавка већ планирана, али да много више од тога, попут противавионског ракетног система С-300, не треба очекивати.
 
Политички аналитичар Драгомир Aнђелковић потврдио је за “Блиц” да је руско оружје за Србију скупо.



- Добро је да се размишља у правцу обнављања нашег војног арсенала у складу са нашим реалним материјалним могућностима. Очекујем куповину два или три хеликоптера - наводи Aнђелковић.
 
Извоз хране је кључ
 
С друге стране, извоз из Србије у Русију је опао због пада куповне моћи у тој земљи. Србија би зато требало да стави акценат на нове послове којима би то компензовала.
 
- Највећи посао бисмо могли да направимо када је реч о извозу хране, али и у ангажовању српске грађевинске оперативе - наводи Aнђелковић.
 

500 до 600 милиона долара вредни су реални послови на извозу хране и ангажовању грађевинаца

Компензација
 
Према неким незваничним проценама, током посете Москви би могли да се договоре аранжмани у прехрамбеној индустрији и грађевини у укупном износу од преко пола милијарде долара.
 
Милојко Aрсић, професор Економског факултета у Београду, каже за “Блиц” да бисмо евентуално с Русима могли да договоримо неку компензацију.
 
Празан буџет
 
- Економски гледано, најпре треба видети да ли бисмо руско оружје и опрему плаћали из кредита или да ми о нашем трошку производимо неке делове за њих или нешто слично. Део који се из буџета Србије издваја за војску иначе је мали, а од тога највећи део иде за плате и део за одржавање оружја и опреме, који су изузетно дотрајали - каже Aрсић, који истиче да би посао са Русијом био најјефтинија опција јер су нам наоружања компатибилна и то не изискује додатни новац за обуку људи и ресурсе.
 

Вучић као председник
 

Aлександар Вучић ће се током посете Москви састати и са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Иако је реч о различитим државничким нивоима, Путин ће премијера Србије угостити по председничком протоколу.


Ћирилизовано:

"Блиц" је свој жал изразио и избором аутора, својих стручњака (ауторкиња, стручњакиња, експерткиња, експертчица?) за питања наоружања и одбране, Иване Јаснић Мастиловић и Бојане Јеловац. Оне су, пак, знале коме да се обрате, "политичком аналитичару" Драгомиру Анђелковићу, мушкој и нешто сувислијој варијанти Јелене Милић са задатком да "прелама главу" онима који би да буду и есенесовци и патриоте.

Што је и стални циљ одласка у Москву представника намесничке власти.

Знамо да Анђелковић говори и пише што власт мисли и хоће. Али, можда се овог пута са тим ПР-ом мало истрчао. Унапред нас је обавестио какав ће бити стварни резултат Вучићеве посете:

"Очекујем куповину два или три хеликоптера..."

То је све.

Извор, да простите: Блиц
За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!