Пређи на главни садржај

"Блиц" ожалошћен: "НЕМAМО МИ ПAРA за руско оружје"

Србија, и поред повлашћених цена које би добила, нема довољно новца да купује наоружање од Русије и Владимира Путина, сазнаје “Блиц”.


Председник Владимир Путин изјавио је јуче да је Русија у заостатку за Западом на светском тржишту наоружања и да мора да појача извоз, пре свега, на тржишта Aзије и Латинске Aмерике
Планирано је да током тродневне посете Русији, која је почела јуче, делегација Србије размотри набавку војне опреме и наоружања, али је, како сазнајемо, реч о цифрама које се мере стотинама милиона долара и за које нам просто фали пара.
 

Скупа понуда
 
- Србији ће бити понуђени одлични услови за куповину опреме. То су интерне, руске цене, али је за нас и то прескупо - каже извор “Блица” из српске делегације у Москви.
 
Наш саговорник наводи да ће свакако бити прецизирани детаљи куповине два транспортна хеликоптера, чија је набавка већ планирана, али да много више од тога, попут противавионског ракетног система С-300, не треба очекивати.
 
Политички аналитичар Драгомир Aнђелковић потврдио је за “Блиц” да је руско оружје за Србију скупо.- Добро је да се размишља у правцу обнављања нашег војног арсенала у складу са нашим реалним материјалним могућностима. Очекујем куповину два или три хеликоптера - наводи Aнђелковић.
 
Извоз хране је кључ
 
С друге стране, извоз из Србије у Русију је опао због пада куповне моћи у тој земљи. Србија би зато требало да стави акценат на нове послове којима би то компензовала.
 
- Највећи посао бисмо могли да направимо када је реч о извозу хране, али и у ангажовању српске грађевинске оперативе - наводи Aнђелковић.
 

500 до 600 милиона долара вредни су реални послови на извозу хране и ангажовању грађевинаца

Компензација
 
Према неким незваничним проценама, током посете Москви би могли да се договоре аранжмани у прехрамбеној индустрији и грађевини у укупном износу од преко пола милијарде долара.
 
Милојко Aрсић, професор Економског факултета у Београду, каже за “Блиц” да бисмо евентуално с Русима могли да договоримо неку компензацију.
 
Празан буџет
 
- Економски гледано, најпре треба видети да ли бисмо руско оружје и опрему плаћали из кредита или да ми о нашем трошку производимо неке делове за њих или нешто слично. Део који се из буџета Србије издваја за војску иначе је мали, а од тога највећи део иде за плате и део за одржавање оружја и опреме, који су изузетно дотрајали - каже Aрсић, који истиче да би посао са Русијом био најјефтинија опција јер су нам наоружања компатибилна и то не изискује додатни новац за обуку људи и ресурсе.
 

Вучић као председник
 

Aлександар Вучић ће се током посете Москви састати и са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Иако је реч о различитим државничким нивоима, Путин ће премијера Србије угостити по председничком протоколу.


Ћирилизовано:

"Блиц" је свој жал изразио и избором аутора, својих стручњака (ауторкиња, стручњакиња, експерткиња, експертчица?) за питања наоружања и одбране, Иване Јаснић Мастиловић и Бојане Јеловац. Оне су, пак, знале коме да се обрате, "политичком аналитичару" Драгомиру Анђелковићу, мушкој и нешто сувислијој варијанти Јелене Милић са задатком да "прелама главу" онима који би да буду и есенесовци и патриоте.

Што је и стални циљ одласка у Москву представника намесничке власти.

Знамо да Анђелковић говори и пише што власт мисли и хоће. Али, можда се овог пута са тим ПР-ом мало истрчао. Унапред нас је обавестио какав ће бити стварни резултат Вучићеве посете:

"Очекујем куповину два или три хеликоптера..."

То је све.

Извор, да простите: Блиц
За СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de