Да ли је "израелска" нафта на сиријској Голанској висоравни прави узрок рата у Сирији?

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Иако су претходни чланак на исту тему објавили једино Ћирилизовано и Србин.инфо, а други српски медији је се, колико је потписнику познато, нису ни дотакли, овај рад Џона Рапапорта ће вероватно изазвати више пажње, колико због наведених имена, толико и закључка.

Који се већини читалаца неће допасти. Јер, што се тиче Путина и Русије, заиста нису узете у обзир неке чињенице, рецимо императив да се штити своја поморска база и доказани пријатељ - Сирија. Но, било би добро пре осуде аутора прочитати нешто његових радова. Јер сазнаћете масу ствари којих у домаћим медијима једноставно нема, а стил је течан и штиво лако за разумевање чак и са просечним познавањем енглеског језика.

Што се тиче избора преводиоца, па, Џорџ Орвел ће га боље образложити: "Вест је оно што неко не жели да објавите. Све остало је ПР."

Јакоб Ротшилд, један од "уобичајених сумњиваца" (Фото: Гетијев центар. Извор: Форбс)
Израел деценијама тражи нафту на својој територији, надајући се да ће стећи енергетску независност.

Недавни извештаји "Џени"-а (Genie), америчке нафтно-истраживачке компаније, указују на то да је у Израелу пронађена нафта. Много нафте.

Извештај прате опрезне изјаве стручњака, да постоји разлика између нафте у земљи и нафте која се може црпети а да то буде исплативо.

И док ОПЕК-ове државе извознице нафте држе врло ниску цену по барелу, Израелу ће вађење нафте бити тешко, финансијски гледано.

У ствари, нафта је нађена на Голанској висоравни, коју је Израел отео од Сирије у рату 1967. године. Чија је ово област је још увек спорно питање. - Genie Confirms Report of Possible Big Golan Oil Find - Business - Haaretz

Међутим, с обзиром на тренутни рат у Сирији и свеопшти хаос, мало је вероватно да ће Сирија силом оспоравати претензије Израела на власништво над новим налазиштем нафте. У том смислу, да ли је ескалација Сиријског рата у склопу покушаја да се утре пут израелском власништву?

Ако су почетне свечане изјаве о томе колико је нафте под голанском земљом тачне, Израел може да планира на дуге стазе и нада се великом порасту домаће енергетике.

Али то није све. "Џени", америчка компанија која је радила пробна бушења на Голану, има неке врло занимљиве ликове у свом стратешком Саветодавном одбору - људе који могу да утичу на све врсте геополитичких операција.

На пример, ту су Руперт Мурдок, и Јакоб Ротшилд, председник Ротшилд фондације и Ј.Ротшилд групе компанија.

И бивши директор ЦИА-е Џејмс Вулси.

И Дик Чејни.

И Лоренс Самерс, бивши председник Универзитета Харвард, бивши секретар Трезора под Билом Клинтоном, директор Националног економског савета под Обамом. (Да ли ћемо видети учешће Фонда Харвардске задужбине у овој операцији са израелском нафтом?)

И Бил Ричардсон, бивши секретар за енергетику под Билом Клинтоном.

Ко би могао да добије дозволу за експлоатацију све те силне нафте? "Афек Израел нафта и гас", подружница "Џени"-а, коме су горе поменути људи саветници. У ствари, на сајту "Џени"-а смо нашли ово:

"Компанију "Афек" карактеришу потенцијално значајни ресурси нафте и гаса у северном Израелу, у складу са ексклузивном трогодишњом дозволом за истраживања нафте коју је издала влада Израела."

"Минт прес њус" у чланку Израел користи сиријски грађански рат да илегална насеља прошири на Голанску висораван /  “Israel Takes Advantage Of Syrian Civil War To Expand Illegal Golan Heights Settlements (13. октобар, 2015):

"Израел хаос у Сирији искоришћава за ширење својих нелегалних насеља на Голанску висораван, управо кад су откривене нове резерве нафте у спорном региону ... Израел се нада да ће величину својих насеља у наредних пет година упетостручити, са нових 100.000 досељеника у регион. План је предложио Нафтали Бенет, виши израелски министар и члан десничарске странке Јеврејски дом. Према извештају "Њујорк тајмса" од прошле недеље, Бенет је само један од 'многих израелских лидера и планера искоришћавања хаоса у Сирији за учвршћивање Израела на Голану.'"

Искоришћавање хаоса, накнадно? Или је хаос изазван, како би се Голан присвојио, са све нафтом?

Од када заправо људи из "Џени"-а знају за нафту под Голаном? Да ли су одложили саопштење, да изгледа као да се откриће великих нафтних резерви случајно поклапа са сиријским сукобом?

У зависности од величине налазишта нафте испод Голана, цела конфигурација контроле над нафтом на Блиском истоку би могла бити угрожена. Ко је има, ко је власник, ко је продаје, ко купује, и ко одређује цену.

Остваривање очигледно дугорочног плана Израела да слаби и онемогућује у развоју државе Блиског истока, и међу њима Сирију, свакако ће подићи цену нафте из тог региона, чиме ће исплативом постати експлоатација голанске нафте - колико год је било.

Путинови напади на Сирију укључују и настојање да се подигне цена нафте због "повећања несигурности" у региону. Дугорочно, Путин жели да прошири свој утицај на Блиски исток (нпр, Иран и Ирак), надајући се да ће му то омогућити да држи цене нафте који ће бити спас за руску привреду, која, као извозник нафте, трпи због ниских цена.

Сви, и брат би парче колача. Као и обично, рат је стратегија да га се добије, и поред тога што изазивачи рата сузбијају стварне (а не лажне) енергетске алтернативе.

Ове психопате увек фаворизују уништење решења која могу донети мир и обиље.


Аутор: Џон Рапапорт
Извор: Energy wars: ‘massive’ oil discovery in Israel « Jon Rappoport's Blog
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!