РТ: САД страхују да руске подморнице у близини подводних каблова могу пресећи комуникације

© Vitaliy Ankov
© Vitaliy Ankov / RIA Novosti
Амерички војни и обавештајни званичници су забринути због руских подморница и шпијунских бродова што оперишу изнад подводних каблова за глобалну комуникацију, пише "Њујорк тајмс", уз констатацију да највише брине то што Руси могу пресецати каблове у случају сукоба.

У извештају се признаје да нема конкретних доказа који би подржали такву забринутост, засновану на повећаној неповерљивости спрам било какве руске активности.

"Сваки дан бринем шта ли то Руси раде" - каже за "Њујорк тајмс" контра-адмирал и командант морнаричке пацифичке подморничке флоте Фредерик Џ. Рег.

Подморски каблови се сматрају опасно рањивим због њихове важности за америчку привреду и војску и због недостатка заштите од потенцијалног напада. Подморски каблови "носе" глобално пословање вредно више од 10 билиона долара дневно и више од 95 одсто дневних комуникација, пише ЊТ. Али су локације већине каблова добро познате и зато им се може релативно лако прићи а да нико не примети.

"Опасно је то што било која земља може оштетити систем и то у потпуној тајности, чак немајући ратни брод са опремом за сечење каблова у том подручју", каже Мајкл Сикрист, бивши менаџер заједничког истраживачког пројекта Харварда и МИТ-а, који је делимично финансирало Министарство одбране САД.

Пентагон руске поморске мисије на локацијама каблова прати помоћу шпијунских сателита, бродова и авиона. Посебан проблем проблем му задаје руски научни брод "Јантар" у надлежности Ратне морнарице РФ. "Јантар" носи две мини-подморнице типа "Мир"  које могу ронити и до 6.000 метара. Научни брод је прошлог месеца крстарио дуж источне обале САД на путу ка Куби, где је у близини америчке војне базе у заливу Гвантанамо положен важан кабл.

Саме САД имају дугу историју прчкања око каблова других држава. Но, њих углавном интересује шпијунажа. На пример, сматра се да подморница УСС "Џими Картер" има опрему за подводно спајање оптичких каблова.


Ћирилизовано:

Мајсторски! Јер,ето, док се браћа Руси примарно баве науком чак и у својој Ратној морнарици (и дуж америчке обале и у америчком "забрану"), Американце интересује само шпијунажа. Наравно, мајстор који је сачинио овај леп пример ироније на руски начин ни сам у то не верује, ал' опет... Потребан и прави одговор на, такође мајсторски, пропагандистички рад Дејвида Е. Сангера и Ерика Шмита из "Њујорк тајмса" - Russian Ships Near Data Cables Are Too Close for U.S. Comfort - The New York Times.

Што рече коментатор "Џек Смит" испод РТ-овог чланка: "Све је снажнија параноја коју индукују Американци..."

Користан линк:Правда.Ру: У америчких медија велике очи због обичног руског брода

Извор: US fears Russian subs near undersea cables may cut off communications - report — RT News
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!