Пређи на главни садржај

Лимонов за "нобеловкињу" Светлану Алексијевич: Она је мис универзума за домаћице

Russia Insider: Овогодишња Нобелова награда за књижевност отишла је у руке Светлане Алексијевич, познатe совјетске ауторke и дугогодишњег критичара Александра Лукашенка, Владимира Путина и Сергеја Шојгуа. Преносимо вам шта су о Алексијевич рекле колеге - чланак Комсомолске правде, најтиражнијег руског дневног листа.

Коментар на руском нашег сарадника Дмитрија Бабича можете прочитати овде: "НОБЕЛЬ" СМЕШАННЫХ ЧУВСТВ

Све­тла­на Алек­си­је­вич (Фото Ројтерс/Василиј Федошенко)

Белоруски аутор Светлана Алексијевич, најпознатија по својој књизи о херојству совјетских жена за време Другог светског рата - "Рат није женског рода", овогодишњи је добитник Нобелове награде за књижевност. Нобелов комитет је Алексијевичеву наградио због "њеног полифоног писања, споменику страдања и храбрости у нашем времену".

Ратови и глобалне трагедије су кључне теме радова добитнице Нобелове награде: писала је о нуклеарној катастрофи у Чернобиљу и совјетско-авганистанском рату.

Последње три године, госпођа Алексијевич је била другопласирани кандидат за награду. У интервјуу за КП, списатељица је признала да до последње секунде није била сигурна да ли ће победити. Белорускиња је то објаснила тиме да нико не може очекивати да ће га сврстати у изузетне писце као што су Шолохов и Бродски.

67-годишња списатељица у Русији важи за контроверзан лик. С једне стране, Алексијевич пише на руском и, изузев дванаест година у Европи, цео свој живот је провела у Украјини и Белорусији. С друге стране, ауторка је позната по својим нападима на руску владу, и критици њене политике током 90-их година, а сада у погледу Украјине и Крима. Стога је додела Нобелове награде госпођи Алексијевич изазвала различите реакције међу руским јавним личностима.

Едуард Лимонов (Извор: Eduard Limonov: Pank i nacional-boljševizam | Afirmator)

Едуард Лимонов (познати руски писац и политички дисидент):

Нобелова награда је по вулгарности једнака награди "Мис универзума"

Пре свега, Нобеловом наградом се много не бавим. Друго, исто важи и за Светлану Алексијевич. Мислим да је трећеразредни-четврторазредни писац. А Нобелова награда је претворена у друштвени "ивент" сличан такмичењу у лепоти "'Мис универзума". Исто су вулгарни. Једина разлика је што уместо стилиста и модиста који одлучују о најлепшој овде имамо Нобелов комитет са краљем, краљицом и осталима. Тачно, они организују раскошне церемоније са смокинзима. Али какве то везе има са литературом? Никакве.

Али ни о политици није реч. Нобелова награда за књижевност је имала везе са политиком у време Солжењицина, Бродског, Ивана Буњина, који је добио Нобелову награду 1933. године, да не би наградили Максима Горког. Шолохову су, пак, дали. Нису могли а да не дају. И то су били велики људи! Треба поштовати такве одлуке. Али ових дана - ко су Шолохов и Солжењицин и ко је Алексијевич? Она је мис универзума за домаћице.

Сергеј Шаргунов (Извор: Шаргунов, Сергей Александрович — Википедия )

Сергеј Шаргунов (руски књижевник и новинар, уредник Свободная Пресса - общественно-политическое интернет-издание:

Ремек дела заслужују награде, а не есеји

Рани радови Светлане Алексијевич као Рат није женског рода" и "Дечаци од цинка" су ме једном импресионирали. Моћна дела. По мом мишљењу, Алексијевич је велики есејиста. Посебно када је у питању судбина људи за време рата. Али са ратом сте увек "на сигурној страни", пишете о човеку усред светске трагедије.

Од недавно, Алексијевић све више ради публицистику, и то веома политизовану публицистику. Перципира се као очигледан дисидент који се противи председнику Белорусије. Она сматра да је Русија освајач, између осталог и због референдума о статусу Крима. И прилично је добра у том свом дисидентству. Мислим да је због тога добила Нобелову награду. Дакле, углавном из политичких разлога. Има руских писаца који би могли бити награђени Нобеловом наградом за стварна ремек дела, а не есеје. На пример, Андреј Битов или Фазил Искандер. Зашто није Валентин Распутин? Зар он није био велики, дубок, истински писац, зар није заслужио да добије Нобелову награду? Истини за вољу, јесте. Али Распутин је био велики руски родољуб, због чега није могао очекивати да буде ни на прилично дугој листи кандидата. Ова корелација лако и објективно показује шта утиче на одлуке Нобеловог комитета. С друге стране, уопште не желим да цепидлачим, сматрам да ако људи читају књиге Светлане Алексијевич, посебно њене ране радове, да је то добро. Писани су на руском, нешто нам говоре о судбини руског народа, а и припадају руском свету.


Користан линк:

"Ако се неко у Србији ослања на Русију, могу да вам кажем – немате на кога да се ослоните. Не постоји јединствена Русија. Нема хуманистичких идеја. То су ипак све секнд хенд, националистичке идеје. Они још имају ту варварску енергију. Много нас убија та национална основа. Ја мислим да је елита крива за то што није била спремна за промене – сматра ова ауторка." - Светлана Алексијевич добила Нобелову награду за књижевност : Култура : ПОЛИТИКА

Изворни (и опширнији) текст на руском: Эдуард Лимонов: Нобелевская премия - это «Мисс Вселенная» по уровню пошлости // MSK.KP.RU Комсомольская правда в Москве
На енглески превела: Алена Федина
Извор: Russia Today
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de