Стари обавештајац, Леонид Решетњиков, о украјинској русофобији и "теорији завере" о антихристу

Интервју са Леонидом Решетњиковим на тему стварања русофобије у Украјини - новог феномена који искоришћавају Сједињене Америчке Државе.



Директор Руског нститута за стратешка истраживања је нашем дописнику дао и одговоре на питања да ли постоји светска влада и зашто су у Кијеву  победиле антируске снаге .

Леонид Решетњиков је пензионисани генерал-потпуковник руске спољнобавештајне службе, сада директор изузетног Руског института за стратешка истраживања (РИСИ). Његов оснивач је председник Русије. Тиме је јасно на ком се нивоу проучавају препоруке аналитичара Института.

"Ми радимо на захтев председничке администрације" - каже Леонид Петрович, "а спроводимо истраживања и на сопствену иницијативу". У Институту је запослено 210 искусних стручњака.

За многе људе догађаји у Украјини су били прави шок. Али Ваш Институт је више пута упозорио да је такав сценарио могућ.
- Чак и у време када сам био шеф аналитике у нашој обавештајној служби писали смо доста о томе. Наш Институт је покушавао да пренесе идеју да се Украјина окреће Западу. Скоковито под Јушченком, пузећи под Јануковичем - али увек у истом смеру.

Зашто вас нико није слушао?

Леонид Решетњиков
 - Није баш тако. Имали смо Харковски споразум, потписан уговор о нашој поморској бази у Севастопољу, наше кредите. Али овде је било неопходно угледати се на Запад. Западни свет ради са свим политичким снагама које би му могле бити од неке користи. А ми смо се ослањали само на Партију региона, иако је тамо било много проруских организација - од Ветренкове Социјалистичке партије до организација православне цркве. Ово смо наследили из совјетских времена - не волимо да радимо са опозицијом. Зато су нас потукли.

Поред тога, веома мало пажње је посвећено пропаганди - моралном, духовном и информативном утицају.

Када је тај антируски процес покренут?

- Строго говорећи, када је створена Украјинска Совјетска Социјалистичка Република. Грађани у везеним кошуљама треба да се моле пред сликом Лењина, али то је незахвално, руше му споменике.

Ја сам из Харкова, и моје уверење је да је Украјина Русија, осим западног дела, где има много културних и етничких особености. Више од половине становништва у Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (више од 20 милиона људи) се изјашњавало као Рус. Али сећам се кад сам 1968. био позван на украјински радио. Рекао сам да не говорим украјински правилно. "Онда не би требало ово да радимо!" - рекли су ми. У школи су нас учили класике украјинске књижевности. Али, у ствари, Украјина нема своје класичне писце. Уопште! Лесија Украјинка, Иван Франко - то били тек зачетници, писци који су покушавали да нешто створе на језику тек формиране тзв Малорусије.
Петр Шелест (Фото: РИА Новости)

У украјинизацију је 60-их година кренуо члан украјинског политбироа Петр Шелест. Тако да су ми 80-их моји тамошњи рођаци отворено говорили: "Ми хлебом хранимо Московите!". Није јасно зашто Руси сада живе боље него њихови отцепљени "хранитељи". Према томе, контрадикције су створене давно. Сада морамо да рашчишћавамо неред.

Постоји мишљење да би збацивање председника Порошенко од стране нациста могло бити од користи. Запад их не би подржао, па не би дуго опстали. А са новим властима бисмо некако успели да нађемо заједнички језик.

- Чињеница је да Украјина под сваким лидером може постојати једино као држава непријатељ Русије, или као ... недржава. Јер ако Русија није непријатељ, намеће се питање: зашто нисмо заједно? Имамо заједничку историју, културу, практично заједнички језик. Све то је створила и уредила Русија. Чему онда самостална Украјина?! Дакле, историја је поново написана. То вам је као са Македонцима који се већ сто година упињу да докажу да нису Бугари. У Скопљу има споменика све од римском цару Јустинијану, до Александру Великом. Они искрено верују да су потомци Александра Великог! Пре 50 година би се томе смејали, али сада су већ привикнути.

Али украјински националисти верују да ће им земља постати чланица Европске уније!


- Само пратите дешавања - и опстанак Европске уније је под питањем. Још им Украјина треба? Чак и западни део Украјине који је ментално "европскији". Поред тога, грађански рат још није завршен.

Ви сте у априлу тачно предвидели да ће прекид ватре између УОС и народне војске Донбаса летос бити на ивици колапса. Шта можемо сада да очекујемо?

- Према мојим проценама, у наредним месецима не би требало да дође до ескалације сукоба. Али, нажалост, све се може за час променити. Ако не успемо да се са Западом договоримо о Сирији, САД би могле, да се освете, да запале ситуацију на истоку Украјине. Уосталом, Порошенко је потпуно под њиховом контролом.

Колико дуго ће то трајати? Колико ће, по Вашем мишљењу, у Кијеву на власти бити русофоби?

- Нажалост, то може да траје довољно дуго. Генерација сада стара 25-30 година је заражена русофобијом. Чак и у мом родном Харкову, 40 одсто становника се двоуми - пропаганда је учинила своје. Али, по мом мишљењу, лева обала Украјине ће се од те болести опоравити за две или три године. Али Кијеву ће требати најмање десет, можда чак двадесет година. Међутим, трежњење је неизбежно. Свака вештачка идеја је осуђена на смрт.

Рекли сте да ЦИА није обавештајна служба, већ типична машинерија за организовање пучева и атентата. Ко је следећи циљ - Ципрас, који је победио на изборима?

- За САД, Грчка није толико релевантна колико Украјина и Блиски исток. Тако и Балкан: притиснули су Бугарску, која је за нас веома важна у економском и политичком смислу. Сада врше притисак на Србију. Али сам сигуран да за сваку релевантну земљу имају спремне планове за пуч и елиминацију лидера. Ципрас није изузетак.


 Имају ли план за Путина?

- Главни циљ САД у односу на Русију је елиминација Путина. И постоје различити сценарији. Укључујући сценарио физичке елиминације, атентата. Али, веома је тешко извести атентат на председника. Дакле, приоритети су организација нереда типа Мајдан и обојених револуција.

Шеф безбедности Бориса Јељцина - Коржаков, једном је објаснио зашто свом шефу увек отвара врата лимузине. Да непријатељ не би ручице попрскао отровом. Како планирају да допру до нашег лидера?

- Сетимо се мутне приче о обореном боингу. Ја не бих одбацио могућност да мета није био малезијски, већ авион руског председника. Путинов авион је тада у ваздуху, чак су се његова путања и висина лета укрштале са боинговом - идеална прилика за специјалне службе, било би изузетно тешко доказати њихово учешће.

Леониде Петровичу, Ви сте бивши обавештајни агент и, према томе, обавештена особа. Има ли истине у теоријама завере о светској влади? На пример, постоји теорија да иза свега што се дешава у Русији стоје конкурентски кланови Рокфелера и Ротшилда. Да је један клан 1917. године изазвао револуцију, а други одговоран за перестројку ...

- Када неко иронично говори о теоријама завере, ја увек кажем да се читава светска историја састоји од завера. Али се не треба заносити са само ова два имена. Постоје утицајни људи који покушавају да свет учине управљивијим. Националне државе су уништене. Сада би да главе дођу Европи. Сматрам да је број избеглица врло сумњив - то је неко организовао. Избеглице су углавном млади људи тридесетих година. Јаки људи! Није то случајно. Биће весеља у Европи.

Бета/МТИ (Sandor Ujvari)
Ко су ти утицајни људи?

- Финансијери, индустријалци, руководиоци мултинационалних корпорација. Људи без националности, космополите. Идеолошки задојени као што су били наши бољшевици или француски револуционари. То се мора имати на уму ако се жели разумети њихове мотиве. Шта више, профит им није најбитнији. Они су антихрист.

Служе ли "црне мисе"!?

- Можда, али не обавезно. Битно је да они покушавају да униште традиционални свет, ставове и вредности. Свесно се боре против Бога.

У нашој земљи, многи људи себе сматрају атеистима, што, у ствари, нису. Они не иду у цркву, али имају, како кажу, страх од Бога, верују да није дозвољено радити како ти воља. Али ти људи стварно тако мисле. Сматрају да су изнад свих осталих, владари света и свемира. Да су изабрани. За њих Бог не представља никакав ауторитет. Сва зла и негативни ликови на светској сцени током протекле три или четири стотине година су њихово дело.

Неки људи верују да је Енглеска узрочник свих невоља на свету. Постоји чак и израз - "енглеска поган".

- Има у томе неке истине. Много лоших ствари је одатле потекло. Енглези су се први одрекли Цркве и створили своју Англиканску цркву, да би краљ Хенрик VIII могао да се ожени својом љубавницом. Све врсте тајних друштава и тако даље. Њихова бивша колонија - Сједињене Америчке Државе - усвојила је многе такве ствари. Али код тога нису више у питању државе. Сигуран сам да су демократа Обама и републиканац Буш патриоте. Чак су и верници. Али људи чије интересе они представљају не брину о интересима Сједињених Америчких Држава. Ако им се учини да светски систем није више делотворан, лако ће се одлучити да га сломе. И жртвовати Америку за своје интересе.

Ко су чланови тог антихришћанског политбироа?

- Увек су у сенци. Знате, упознао људе чија имена никада нисте видели на "Форбсовој" листи најбогатијих. Али њихово богатство се мери стотинама милијарди. Бил Гејтс је за њих детенце. Изузетно је тешко борити се против оних који су у сенци. Али морамо да будемо искрени, да храбро и доследно бранимо своје принципе и своју земљу. И ми ћемо победити!


Аутор: Михаил Панјуков
Изворни текст на руском: Леонид Решетников: Русофобы продержатся на Украине еще максимум 20 лет // KP.RU
Превод на енглески: Пол Зиберт
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1 коментар:

  1. Види... види... : "о вам је као са Македонцима који се већ сто година упињу да докажу да нису Бугари" - опет Коминтерна даје србске просторе бугарима. Да ли то Решетњиков намерно или из незнања ово протура?! И Србе македонске, протура у бугаре... е свашта ћемо се наслушати.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!