The Siberian Times: Нова златна грозница у Сибиру?

О покушају да се у бившем гулагу легализује црно тржиште.


Једно - можда оптимистичко - предвиђање каже да би копачи на својим парцелама за пет година могли зарадити и до 410,000 долара. Фото: Сергеј Карпухин

У региону Магадан може се дати федерална дозвоља за ископавање злата, да један копач може "истраживати" 0,15 квадратних километара.

Једно - можда оптимистичко - предвиђање каже да би копачи могли зарадити и до 410,000 на својим парцелама за пет година - на основу предвиђања да свака парцела не би садржала више од 10 килограма злата. Као и у другим регионима, у Магадану је ископавање злата тренутно илегално - у Магадану озлоглашеном због гулага из совјетског доба.


Званичници кажу да би легализација копања злата у малом обиму могла зауставити црно тржиште које би Русију могло да кошта и до  десет одсто вредности ископаног  племенитог метала годишње. Руски премијер Дмитриј Медведев је утро пут новом закону који би се могао применити и на друге области, после пробног покушаја у Магадану.

Вицегувернер Бориса Журављев сматра да појединачно ископавање злата треба да буде дозвољено, и да ће, уз поједностављен систем продаје и пореских олакшица, то дати подстицај за развој малих и породичних предузећа: "Надамо се да ћемо смањити одлив становништва са севера и да ће област бити привлачна за живот."




"Према прелиминарним проценама, од појединачног рудара можемо добити 250-300 кг злата годишње. Имајте на уму да је ово без додатних улагања. Усвајање закона би дало нове изворе прихода, и смањило трошкове буџета смањењем броја незапослених."

Предвиђања о предностима изгледају оптимистична, али иако Журављев признаје да постоје ризици, сигуран је да би такав потез био користан: "Сада радимо на начинима смањења негативног утицаја на животну средину, како би се обезбедила сигурност рада, и на пример, списку опреме за експлоатациона поља. '

Минирање ће бити забрањено, а ископавање испод пет метара ограничено. Према плановима, странци неће моћи да користе нова правила.

Један стручњак укључен у израду планова оспорава тврдњу локалних медија да је могућа зарада 410,000 долара. Он сматра да је 100,000 рубаља годишње - око 1.615 долара - вероватнија сума. Јер треба имати у виду да се дозволе на пет година односе на само три месеца годишње, у региону који се налази одмах испод Арктичког круга.

Ћирилизовано: Какво, бре, злато. Са истог извора:


(Охрабрујућа је вест је да за странце - а зна се ко је алав - нема руског злата. А праве Србе то и не инересује. С друге стране, чињеница је да нас научне теме не привлаче, а вредело би пратити оваква гласила... Сибирци умеју да објаве и пре водећих руских медија...вредан извор: Science)


Извор: The Siberian Times
ЗаСРБИН.ИНФО  изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Уз помоћ својих Чачана:



И без чега никако не би могло (ерцовског, Боже прости, а опет уживање за рад):


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!