Пређи на главни садржај

Правда.Ру: Да ли ће Русија и САД поделити Сирију на "окупационе зоне"?

Фото: АП
Секретар Ратног ваздухопловства САД, Дебора Ли Џејмс, саопштила је да су у Сирији, поред бомбардовања из ваздуха, потребне и копнене операције. По Џејмсовој, територију Сирије је потребно окупирати и њоме управљати. Да ли је америчка копнена операција у Сирији могућа и како би Русија на њу реаговала?

Правда.Ру је ово питање поставила водећем стручњаку Центра за војно-политичка истраживања при МГИМО (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Руске Федерације), доктору политичких наука Михаилу Александрову.

"Мислим да би Американци своју војску требали да пошаљу на север Сирије, где се налази Исламска држава. Војска сиријске владе веома споро напредује", рекао је Михаил Александров.

Средоземна обала, најнасељеније подручје југозападне Сирије је сада под контролом Арапске војске Сирије. Остала подручја контролише курдска милиција.

 "Американци би могли да контролишу и надгледају области на граници са Ираком, јер је Исламска држава прекогранична сила, делује и у Ираку, и у Сирији.

Под претпоставком да Арапска војска Сирије доспе до границе са Ираком, биће изложена сталним нападима. Исламска држава ће тамо увек спроводити борбена дејства. То се може отегнути до у недоглед, јер ће се терористи, чим Русија обустави своје војне операције, вратити тамо где су били до 30. септембра",  рекао је уважени стручњак у интервјуу за Правда.Ру.

Истовремено, додао је он, страна војска мора бити послата на основу одобрења Савета безбедности УН: "Да би било легитимно, слање америчких јединица у Сирију треба да буде договорено са Русијом и Саветом безбедности."

Предлог за покретање копнених операција у Сирији је био само тест да се види како ће свет реаговати, сматра Михаил Александров. "Ако Американци буду вољни да делују кроз Савет безбедности УН, онда је могуће решити кризу. Али, ако наставе да терају по своме, једнострано, то неће донети ништа добро."

Говорећи о руској реакцији на могућу копнену операцију САД у Сирији, Михаил Александров је рекао да би Русија могла да пошаље своје јединице да униште остатке Исламске државе у областима које би биле под контролом Асадових снага. "Када Американци стигну у Сирију, тамо би већ било руске војске која би држала одређену линију одбране, и Американци не би ишли на те територије. То јест, практично би дошло до поделе Сирије."

Путин: "Русија неће слати војску у Сирију." (Видео)


Извор: Russia and USA to divide Syria in 'occupation zones' - English pravda.ru
За СРБски ФБРепортер превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 Коментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Како красти без учинка: "Србин инфо"

Јооој ти Срби... Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2 ) . Али лоповлука ипак има. Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?