Сирија: А сад на сцену ступа Кина

Пропагандистички часопис Исламске државе је у среду, поред фотографије бомбе која је наводно оборила руски авион изнад Египта, објавио још једно, можда изазовније саопштење - потврђено је да су погубљена два таоца, норвешки држављанин Оле Јохан Гримсгард-Офстад (48) и Кинез, Фан Јингхуи (50).

Пре два месеца, у септембарском издању "Дабика" (Dabiq) и на претпоследњој страници, Исламска држава је огласила да има два затвореника, једног Кинеза и једног Норвежанина, "на продају".


Испод слике сваког таоца је била порука: "Онима којих се тиче: паганима, крсташима и њиховим савезницима, као и онима што се називају организацијама за људска права. Овог норвешког затвореника је напустила његова влада, јер није урадила шта може да му купи слободу. Ко год желео да плати откуп за његово ослобађање и трансфер нека контактира овај телеграмски број..."

Часопис није изнео никакве детаље о томе како су таоци заробљени, нити је дао крајњи рок за откуп, осим што је у постскриптуму наведено: "Напомена: Ово је понуда са временским ограничењем."

У среду је "Дабик" објавио да су оба затвореника "погубљена".


Вест о погубљењу је одмах навела на можда најважније питање у вези сукоба са Исламском државом: хоће ли и последња суперсила, Кина, ући у сукоб? Као што пише "Дипломат": "Сада када Исламска држава непосредно убија кинеске грађане, да ли ће и Кина бити увучена у сукоб на Блиском истоку?" И наставља:

"До сада, Кина се углавном држала по страни борбе против Исламске државе, радије него да подржава засебна војна дејства САД и Русије. Делом зато што Исламска држава није претстављала непосредну опасност по кинеске држављане, иако су кинески функционери упозоравали на чињеницу да ИД са успехом регрутује припаднике ујгурске етничке групе.

То се сада променило - поред тога што је Исламска држава погубила Хана, још један кинески држављанин је рањен у нападима у Паризу. Амбасада НР Кине у Француској је јавила да је жртва, после хоспитализације, у добром стању. Али "Чајна дејли" напомиње да је у петак увече када су се десили напади у Паризу било више од 1000 кинеских туриста."

Стога, као резултат најновијег саопштења Исламске државе, кинески изолационистички став је сада измењен, па, како пише "Блумберг": "Си обећава борбу против тероризма, пошто је ИД убила кинеског заточеника." И даље, да је кинески председник Си Ђинпинг осудио погубљење кинеског држављанина од стране Исламске државе, "чин којим је повећан притисак на Кину да преузме већу улогу у окончавању сиријског грађанског рата".

Си је своје саопштење дао у четвртак, током самита земаља Азијско-пацифичке економске сарадње у Манили, пошто је Исламска држава објавила да је убила Фан Јингхуиа (50) и још једног заточеника, Норвежанина. Група је у свом часопису на енглеском језику, "Дабик", у среду објавила фотографије два мртва човека, уз наслов "Погубљени". То је први пут да је Исламска држава убила неког кинеског заточеника.

"Кина оштро осуђује брутално убиство кинеског држављанина од стране Исламске државе", рекао је Си, према званичној Централној телевизији Кине. "Изражавам своје дубоко саучешће породицама жртви. Тероризам је заједнички непријатељ човечанства. Кина се одлучно противи тероризму у било ком облику и одлучно бори против насилних, терористичких и криминалних активности које су против саме суштине људске цивилизације."

Неки не верују да то што је Исламска држава убила првог кинеског таоца значи да предстоји непосредна војна интервенција Кине у Сирији: "Иако убиство може код Кине повећати хитност у тражењу решења за сиријски грађански рат који помаже напредовању Исламске државе, мало је вероватно да ће земљу усмерити ка подршци војној интервенцији, каже Ли Веј, руководилац сектора за питања безбедности и борбе против тероризма кинеског Института за садашње међународне односе."

Други, међутим, подсећају да је та иста Кина у току кампање против Сирије 2013. године, после више месеци одуговлачења, ипак послала неколико ратних бродова уз сиријске обале Средоземног мора, када је дуел Русије и САД достигао врхунац, невиђен још од кубанске ракетне кризе.

Као што каже "Блумберг", Кина се деценијама доследно држала по страни од "унутрашњих ствари" других држава, одбијајући да подржи међународне санкције против сиријског председника Башара Ал Асада и против Русије због Украјине, чак и када је то ишло у корист њених све разгранатијих пословних интереса. Кинески министар спољних послова је прошлог месеца изнео три предлога за решавање сиријског сукоба: политичке разговоре, хуманитарну помоћ и већу сарадњу у борби против тероризма.

За Кину овога пута можда и нема другог избора, поготову сада када су и руски и амерички носачи авиона кренули ка Средоземном мору и сиријској обали, где ће, као и 2013. године, поново сусрести руске ратне бродове. Тешко да Кина може избећи да учествује у ономе што ће сасвим сигурно бити још један геополитички окршај, чак и ако је то сукоб у коме је прокси непријатељ терористичка организација коју, наоко, цео свет покушава да уништи, али то никоме, већ годинама, не полази за руком.


Ћирилизовано: Данас је објављена вест да је Кина, користећи повољну међународну климу за такве ствари, кренула у велико спремање сопствене куће. да навелико чисти ујгурске терористе. А како ће се понашати у погледу Сирије ... Можда ће вам у разумевању и предвиђању помоћи следећи чланци:

- Кинески поглед на свет
- Кинеских "три не"
- Кина у Африци
- Кинеске специјалне јединице (4)


Аутор: Тајлер Дарден (колективни псеудоним аутора редакције "Зиро Хеџа")
Извор: Here Comes China: Xi "Vows Terror Fight" After ISIS Executes First Chinese Hostage | Zero Hedge
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!