Пређи на главни садржај

Заборавите ГМО, научници стварају бионичке биљке (наше надзорнике?)

Назовите то успоном нанобиотичких супербиљака: истраживачи на МИТ-у биљкама дају супер моћи постављањем сићушних наноцеви дубоко у њихове ћелије.

Неке од измењених биљака су повећале фотосинтетску активност за 30% у поређењу са обичним старим биљкама. Остале су биле у стању да детектују мале трагове загађујућих материја у ваздуху.

А то је само почетак.


„Идеја је да се биљкама имплантирају функције које им нису природно својствене“, рекао је Мајкл Страно, професор хемијског инжењеринга на МИТ-у.

Странова лабораторија ради на повезивању биљне биологије и нанотехнологије – област се зове нанобионика – већ три године, покушавајући да биљкама да нове способности.

Први изазов је био убацивање наноцевчица у биљке. Заливање биљака раствором са наночестицама изгледало је као очигледан избор, али то не функционише, јер биљни корен има структуру која блокира улазак наноцевчица.

Странов тим се онда окренуо к стомама, малим порама на доњој страни листа, које воду и угљен-диоксид избацују. Истраживачи су открили да се наночестице могу убацити шприцем при већем атмосферском притиску.
„Изненађује да је то функционисало, иако је лист веома селективна мембрана“, рекао је Страно. Обично вода из листа испарава преко стома, али у овом случају иде обрнутим правцем.“

Следећи корак је био добити наноцевчице у хлоропласту, ћелијским органелама својствених биљним ћелијама које садрже зелени пигмент, хлорофил, помоћу кога обављају фотосинтезу. Да би то успео, тим је увио наноцевчице у полимер који се лепи за липидни мехур који окружује органеле. Деловало је као чаролија. Липидни мехур је пропустио наноцевчице право унутра, без цепања или остављања рупе на месту уласка.

Пошто су успели са системом испоруке, научници су могли мало да се играју. Да би повећали фотосинтетичку ефикасност, додали су наноцевчице које могу да апсорбују веће таласне дужине светлости од оних које биљке обично апсорбују. Тестови су показали да то успева, али научници тек треба да открију зашто.

Тим је такође експериментисао са стављањем угљеничних наноцевчица које могу да детектују гас азот моноксид у биљци. Ако биљка наиђе на гас, неке наноцевчице унутар ње би исијавале другачију боју. Различите наноцевчице имплантиране у биљке би на крају могле да нас упозоравају на загађиваче, пестициде или гљивице које узрокују обољења у ваздуху око нас.

Страно је рекао да његова екипа сада ради на томе како да покаже да нанобионика може креирати биљке са чак егзотичнијим функцијама – можда биљке које могу да осете више хемикалија или чак више објеката.
„Много тога је тек пред нама“, рекао је он.

Ово истраживање је објављено у часопису „Nature Materials“ (Природни материјали – прим. прев.). Водећи аутор овог рада је био Хуан Пабло Гиралдо, постдокторант у Страновој лабораторији.

Извори и више информација:
• Scientists create bionic plants
• Bionic Plants: Nanotechnology Supercharges Them
• New „bionic plants“ could replace street lights and cell towers
• Bionic plants could sniff out explosives and pollution

Извор: http://www.disclose.tv/news/Forget_GMOs_scientists_are_creating_bionic_plants/101130
Превео: Александар Јовановић за Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de