Кад нас покрије ГМО трава

Монсанто и Скотс су почели да тестирају прву генетски модификовану траву, намењену како потрошачима тако и за комерцијалну употребу.

Скотс Раундап риди Кентаки блуграс (Scotts Roundup-Ready Kentucky Bluegrass), генетски модификована тако да поднесе огромне количине Монсантовог Раундап хербицида, законски је нерегулисана и неће бити означена као ГМО, а због лакоће којом се трава шири, могла би у кратком року свуда контаминирати травњаке, паркове, голф терене и пашњаке.
Јер Раундап ће убити све осим траве модификоване да на њега буде отпорна, па ће травњаци широм земље бити зелени, бујни – и отровни.
Што нећете знати.

„Како се ово семе буде све више и више ширило и све више траве попримало његову генетску особину, тако ћемо наилазити на фармере који ће желети да такву храну дају стоци, али то неће моћи да чине, јер је генетски модификована трава забрањена по стандардима органске хране“, рекао је Бил Дјусинг из Североисточног удружења органске пољопривреде, у чланку „ЦТ Њуз џанки“-ја (CT News Junkie) под насловом „ГМО-и су загађивачи са сопственим животом“.

Скотс компанија и Монсанто су у јулу 2011. убедили Министарство за пољопривреду САД да им допусте излаз на тржиште њихове Раундап риди Кентаки блуграс. Испитивање није тражено.

Како су компаније заобишле систем ? ГМ усеве регулише америчко Министарство пољопривреде (УСДА) у оквиру прописа који се односе на биљне штеточине. Ова правила су донета 1950. да УСДА ојачају с неким мишићем да би могло да ограничава увођење организама који ће нанети штету биљкама. Јер генетски модификовани усеви користе ДНК материјал који потиче из природних биљних патогена, а они се технички квалификују као „биљне штеточине“.

Скотс је заобишао ова ограничења јер је избегао коришћење биљних штеточина у развоју Кентаки блуграс. Уместо њих је користио гене отпорне на глифосат из других биљака које се не сматрају патогенима. Осим тога, ген је „испаљен“ генетским пиштољем, уместо да се унесе бактеријом биљне штеточине. Избегавањем употребе биљних штеточина у процесу модификације, Скотс је такође избегао регулациони обарач.

Други механизам који је Министарство пољопривреде могло да користи за регулисање ГМО траве је одредба о шкодљивости Закона о заштити биља од 2000. Добро је познато да се блуграс (дословно: плава трава – прим. прев.) шири лако, јер њен лагани полен може с ветром да оде миљама далеко. Неизбежно је да генетски модификована блуграс пренесе своје гене на обичну блуграс.

То је један од разлога зашто је Скотс Раундап риди трава толико опасна – прети да загади сваки травњак, парк, површине уз путеве и сва поља, укључујући и пашњаке што их узгајивачи органске хране користе да напасају стоку. Ово не само да ставља „органске“ пољопривреднике у опасност да изгубе свој сертификат, већ су и животиње у опасности пасући ГМО траву. Истраживања показују да ГМО зрна имају разарајући утицај на здравље животиња товљеним за клање.

Поред њене способности да се брзо шири, поред могућих последица за узгајиваче органске хране, још више забрињава чињеница да ће, када Скотс Раундап риди трава једном стигне на тржиште, драстично бити повећана употреба Раундапа, већ најраспрострањенијег – и потенцијално најштетнијег – хербицида на свету.

И много од тог Раундапа ће вребати на местима где се деца играју.
Глифосат, активни састојак у Раундап хербициду, истраживачи су недавно описали као „хемикалију која највише ремети нашу биолошку средину“. Повезан је са низом здравствених поремећаја и болестима као што су Паркинсонова болест, канцер и аутизам.

Истраживања су открила везу између употребе глифосата и урођених дефеката код жаба и пилећих ембриона. Још новије истраживање је показало да је токсични хербицид и у млеку америчких жена.

Овог месеца су запослени у Скотсу тестирали нов производ у својим домовима. Директор Скотса је рекао деоничарима да је његов циљ да има ГМО производ спреман за комерцијалну употребу до 2015, а за потрошачко тржиште до 2016 године.

Скотс, ексклузивни заступник Монсанта за маркетинг и дистрибуцију Раундапа потрошачима, има много тога што ће добити пуштањем франкенштајнске траве (frankengrass) на тржиште. Према „Колумбус диспечу“, директор Скотса је у јануару акционарима рекао да су тржишне могућности за Раундап риди блуграс стварне и значајне. „Ако погледате категорију семенске траве, вероватно је веће од 500 милиона долара и вероватно мање од једне милијарде.“

Компанија је одлучна у заштити свог пројектованог прихода. Када је Конектикат био близу томе да забрани ГМО траву на нивоу федералне државе, Хагедорн је наводно послао писмо гувернеру Данел Малоју наводећи да би било какав обновљени напор да се забрани или успостави мораторијум на ново семе довео до Хагедорнове запитаности “ да ли је настављање инвестирања у Конектикат у најбољим дугорочним интересима моје компаније и њених акционара“.

И Монсанто и Скотс су чланови Удружења произвођача робе за малопродају (Grocery Manufacturers Association), које је утрошило милионе на обарање закона о забрани и етикетирању ГМО, а планира и да тужи Вермонт и обори тамошњи новоусвојени закон којим се налаже обавезно обележавање хране која садржи ГМО. Удружење потрошача органске хране је позвало на бојкот свих производа Удружења произвођача робе за малопродају.

Ми такође позивамо потрошаче – све и свуда – да контактирају Хагедорна и друге руководиоце Скотса, и да их обавесте да ће бојкотовати све производе, осим ако компанија Скотс не одбаци план да на тржиште пусти своју Раундап риди Кентаки блуграс. Акцију можете предузети овде

Аутор: Шарлота Ворен
Извор: http://www.wakingtimes.com/2014/05/23/gmo-grass-coming-lawn-near/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!