Пређи на главни садржај

Испитивање ГМ „супер банане“ на људима

Научници су развили витаминима обогаћене „супер банане“ које ће први пут испитивати на људима. Испитивања ће се обавити током шестонедељног периода у САД. Циљ истраживача је да се са узгојем овог воћа почне у Уганди до 2020 године.

Банане су „супер“ јер су генетски побољшане тако да имају повећане нивое витамина А –  чији недостатак може бити фаталан.


Стотине хиљада људи годишње умре у свету због недостатак витамина А, док многи други ослепе, изјавио је вођа пројекта за АФП.

„Последице недостатка витамина су поразне: 650 000-700 000 деце широм света умре сваке године … и још најмање 300.000 ослепи“, изјавио је професор Џејмс Дејл .

„Добра наука може овде много да допринесе обогаћивањем основних усева попут угандске банане са про-витамином А и пружајући сиромашнима и популацији која се пољопривредом бави да би обезбедила егзистенцију нутриционистички богатију храну“, рекао је Дејл.

Пројекат је креирао Технолошки универзитет Квинсленда (Queensland University of Technology – QUT) а подржали су га Бил и Мелинда Гејтс.
„Ми знамо да ће наша наука функционисати“, рекао је Дејл. „Направили смо све конструкте, гене који иду у банане и у њих их ставили овде на КУТ.“

Дејл је додао да је месо генетски модификоване банане наранџастије од оног обичне банане, али оне иначе изгледају исто.

Хајленд или источноафричка банана за кување је основна храна у источној Африци, према истраживачима. Међутим, има ниске нивое микроелемената, посебно витамина А и гвожђа.

Ако се пројекту после испитивања у САД да зелено светло за Уганду, микронутријентима обогаћеним / модификованим усевима се такође може дати зелено светло за Руанду, Кенију и Танзанију.

„У западној Африци земљорадници гаје банане за печење и иста технологија би могла да се лако пренесе на те сорте“, изјавио је Дејл.


Извор: http://rt.com/news/166288-banana-genetically-modified-trial/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de