Да се не заборави: Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације"

Ћирилизовано: Овај превод је први пут објављен 15. јануара 2015.године. Био је и биће још дуго актуелан, али париски напади просто налажу поновно објављивање сада, посебно због уплаканих српских жабољубаца, франкофила. 

четвртак, 15. јануар 2015.


Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације"

Када је Француска уништила Гвинеју која је тражила независност, алтернатива је била да Гвинеја плаћа "колонијални порез". Ниједна афричка земља није предвидела какве ће последице тога бити за четрнаест земаља.



Путин Обами: "Стави ти то лепо на папир" (ВИДЕО)

© AP Photo/ Cem Oksuz/Anadolu Agency via AP, Pool

Спутњик:

"Председници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама састали су се на маргинама самита Г 20 и током разговора сложили се да је потребно успоставити прекид ватре у Сирији, као и да Уједињене нације посредују између сукобљених страна..."

Ћирилизовано:

Обратите пажњу на 42. и још пар секунди видеа. Путин руком показује да... нешто треба ставити на папир. Нормално, јер искуство је показало да саговорницима такве врсте није за веровати на реч - сетимо се америчког обећања Јељцину о неширењу НАТО-а.

Иначе овај детаљ је запазио један коментатор са Јутјуба:

The Times of Israel: Јеврејски власници продали концертну дворану "Батаклан" 11. септембра

"Очајни смо јер смо познавали све који су тамо радили", каже бивши власник Паскал Лалу


Хитна помоћ евакуише рањенике - у близини концертне дворане "Батаклан" у центру Париза, 14.11.2015 (AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA)

Концертна дворана "Батаклан", нападнута у петак увече, била је деценијама у власништву Јевреја, али је пре два месеца продата, кажу њихови бивши власници.

Француски магазин "Поан" пише да је "Батаклан", где је Исламска држава масакрирала најмање 80 људи, годинама била мета антиционистичких напада, јер су власници Јевреји тамо често уприличавали произраелске догађаје. Магазин цитира и једног припадника екстремистичке групе "Исламска војска", који је 2011. године француској служби безбедности рекао: "Планирали смо напад на "Батаклан" јер су власници дворане Јевреји."