"Ал Џазира": Русија против "терориста" користи претерану силу

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Катарска "Ал Џазира", на челу с познатим србољубом, "директором вијести и програма" Гораном Милићем, о рату Сирије и њених руских савезника против извођача крвавих радова за потребе империјалиста и циониста, које међу иним финансира и Катар, говори као о "побуни сиријског народа против диктаторског режима Башара ал-Асада".

У складу с тим су и неприкривене симпатије за главосече, којима гласило Вучићевих партнера тепа "терористи" (са наводницима).

Таквом гласилу је омогућено да у Србији емитује ТВ програм и преко портала шири пропаганду, која је, с обзиром да заступа страну џихадиста, усмерена и против државе Србије.

Сумњам да редовно пратите делатност балканских медијских слугу Катара, па ево примера. Донекле упристојеног, бар што се тиче писма и по које речи и реченице.


Зашто примирје неће зауставити руске ударе у Сирији?



Стручњаци верују да Русија настоји поновити искуства из Чеченије наметањем решења кроз употребу претеране силе.


Владимир Путин и његова политика воде Русију у изолацију, кажу аналитичари [AП]


Пише: Ифтикар Мани

МОСКВA - Уверавања Москве да ће наставити са својим војним акцијама у Сирији чак и уколико се постигне договор о примирју, подстакла су бројна питања о томе какве су руске намере везано за однос према међународним конвенцијама о Сирији и стварног руског става у погледу настојања да се изнађе решење за ову кризу.  

Михаил Богданов, заменик министра спољних послова Русије, изјавио је за локалне медије да у случају постизања договора о прекиду ватре у Сирији то неће значити и окончање руских војних операција против организације Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) и других терористичких група.

Стручњаци вјерују да Русија настоји да понови своја искуства из Чеченије наметањем решења кроз употребу претеране силе против Aсадових противника, поготово што до тога долази у светлу све учесталије приче о могућем слању копнених трупа у Сирију.

Коментаришући такве изјаве, уредник часописа "Проблеми националне стратегије" појашњава да ће Русија ићи до краја са својом кампањом чији је циљ уништење „тероризма“ у Сирији, те да је изјава Богданова у блиској вези са претходним руским искуством које потврђује да се терористи не придржавају „споразума о примирју“.

Aздар Куртов додаје да у Сирији делују десетине умерених оружаних група које се боре против режима Башара ал-Aсада и да су те групе под диктатом споља и немају своју властиту одлуку о заустављању борбе, што значи да ће те групе наставити са борбом у сваком случају.

Доминантна сила

У разговору са "Aл Џазиром" каже да Москва подржава ту одлуку али сматра да су преговори са појединим групама немогући, стога пред Москвом не стоји друго решење сем уништавања таквих организација што ни у ком случају „није у супротности са духом резолуције УН-а.“

Упоређујући рат у Чеченији са комплексношћу сиријске кризе, Aздар сматра да се разлика између ова два случаја огледа у томе да је Русија у Чеченској Републици могла приметити националне снаге које одбацују „тероризам“ и виде будућност своје државе у останку унутар граница Руске Федерације, а као резултат тога је услиједио процват Чеченије.

Русија је успела пресећи пут пред страним интервенцијама у Чеченији, што је ограничило стране сукоба и олакшало проналазак решења. Што се тиче Сирије, њена територија је у потпуности отворена пред страним силама и њиховим плановима који се ту преклапају.

Политички аналитичар Aндреј Степанов сматра да ће Русија зауставити своје нападе на оружане групе које буду сарађивале са режимом Башара ал-Aсада у борби против „тероризма“. У исто време, џихадске групе ће и даље остати мета руских напада, а посебно покрет Aрар ал-Шам и Јунд ал-Шам и фронт Aл-Нусра, те ИДИЛ, те каже да је то оно на шта је Богданов мислио.  

За "Aл Џазиру" је истакао да постоје показатељи који потврђују да су се Москва и Вашингтон сложили везано за листу „терористичких“ организација на које се не односи резолуција УН-а, те да оне неће имати улогу за преговарачким столом.

Степанов појашњава како Русија сматра да, уколико има гурања међу више играча на терену, мора постојати једна доминантна сила на сцени, а с обзиром на повлачење Вашингтона, Москва би могла преузети на себе ту улогу.

Гину цивили

Такођер, наметање мирног решења мора се одвијати истовремено са уклањањем свих фактора који би могли спречити његову реализацију, док у случају Сирије Москва сматра да највећу препреку пред решењем чине „терористичке организације“.

Насупрот томе, предсједник Одбора за грађанска права у Русији сматра да Москва жели имати одвезане руке у Сирији, верујући да се са наставком убијања и уништавања приближава остваривању својих циљева, што заправо води до повећања броја цивилних жртава.

Он је за "Aл Џазиру" појаснио да Русија има довољно дипломата, експерата и правника који ће јој помоћи у томе да заобиђе међународне одлуке и интерпретира их у складу са својим визијама и политичким циљевима.

Додао је да унутрашња мобилизација почива на обмањивању грађана тиме да постоје спољни непријатељи, као што се претходно десило у Грузији и Украјини, док се побуна сиријског народа против диктаторског режима Башара ал-Aсада жели приказати као америчка завера против Сирије, а ИДИЛ представити као група која се налази у непосредној близини руске границе, а не хиљадама километара далеко.

Закључује да Путин и његова политика воде Русију у изолацију, и да изјаве Богданова показују степен ароганције и непоштовања међународних резолуција због чега  „ми сада понављамо америчке грешке које су се дуго налазиле на мети руских критика“.


Извор: Zašto primirje neće zaustaviti ruske udare u Siriji? | Al Jazeera Balkans
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!