DEBKAfile: Америчка и руска морнаричка пешадија успостављају мостобран у источној Либији ради борбе против Исламске државе


На велико изненађење вашингтонских инсајдера, амерички председник Барак Обама је раније овог месеца одлучио да отвори и трећи антитерористички фронт - у Либији, да би одстранио притисак Исламског фронта на ову земљу. Обамина одлука, иако означена као врхунска тајна, први пут је објављена у DEBKA Weekly 692, претплатничком издању од 1. јануара.

Иако сарађује с Русијом у погледу сиријског попришта, и Иранцима, ирачком војском и сунитима у Ираку, Обама је одлуком да поведе још једну либијску кампању, овај пут у сарадњи с Русијом, изненадио и своје блиске сараднике и забринуте западноевропске савезнике.

Први корак у овој кампањи предузет је овог викенда: група америчких, руских, француских и италијанских специјалаца "тихо" је слетела јужно од Тобрука, близу либијско-египатске границе, где је већ било око 1000 припадника британског САС-а, који су припремили терен за искрцавање.

Област искрцавања се налази неких 144 километра од Дарне, главног утврђења разних група либијских исламистичких екстремиста повезаних са Ал Каидом и Исламском државом, од којих је најјача крајње насилна Ансар ал Шарија.

На заједничку америчко-руску ратну либијску офанзиву у припреми, прву такве врсте после многих деценија, може се гледати као на наставак ширења њиховог војног партнерства у Сирији - кажу војни извори ДЕБКАфајл.

Припрема кампање додељена је двема специјалним оперативним командама стационираним у Пентагону и у Централној команди САД, у Тампи на Флориди.

По ранијем сценарију DEBKA Weekly, комбиновани напад коалиције на либијска утврђења Исламске државе, Ал Каиде, Ансар ал-Шарије и других организација исламистичких екстремиста предводиће велике америчке ваздухопловне, морнаричке и пешадијске јединице. Удари крстарећим ракетама ће се наносити са британских, француских и италијанских бродова у Средоземном мору.

На врхунцу напада, на либијску обалу ће се искрцати бројчано јаке јединице америчких, британских и француских маринаца, што ће бити највећа савезничка ратна операција искрцавања још од Корејског рата 1952. године. О придруживању руских снага договараће се касније.

Према нашем сценарију, једна група ће бити искрцана на обалу залива Сидра (погледати приложену карту), да заузме Сирту, град са око 50,000 становника, где се налази главни командни центар Исламске државе у Либији.

Ова група ће се поделити на две, са посебним задацима.

Прва ће кренути на југ, да заузме Триполи и нафтна поља удаљена од главног града Либије 370 километара, и на власт и у своје седиште врати либијску централну владу, сада у "прогнаништву" у Тобруку.

На путу до Триполија, савезничке снаге ће успоставити контролу над три "одметничка" града: Мисратом, Злитеном и Ал Кумсом.

Друга подгрупа ће кренути на север да заузме Бенгази, главни град источне Либије, и Рас Лануф, 200км путем источно од Сирте. У међувремену, друге маринске јединице ће се искрцати у источној Либији, да освоје Дарну, лучки град са 150,000 становника и упориште радикалних исламиста.

Дакле, Обамина администрација ће у Либију послати своје снаге по други пут ове године - али унапред и на терен - из три разлога:

1. Због успостављања контроле над либијским нафтним и гасним пољима.

2. Ради избацивања Исламске државе из њених "лансирних" база за терорисање Европе, посебно Италије, на другој страни Средоземног мора.

3. Ради спашавања Туниса, Алжира и Марока, да им из комшилука не би била набачена омча Исламске државе и Ал Каиде.


Овај сценарио је први пут објављен у DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security, претплатничком издању од 1. јануара.


Ћирилизовано: Поштованом читаоцу остављамо да сам просуди шта ДЕБКАфајл нуди: информацију, дезинформацију, предвиђање - или коктел свега тога, како већ уме. Али, искуство вашег преводиоца показује да израелска агенција завређује праћење, не само што даје поглед из другог ракурса, већ и што понекад заиста најави догађај, ма из ког разлога.


Извор: US-Russian marines set up bridgehead in E. Libya for campaign against ISIS
Превео и приредио:  Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!