Линукс десктоп би имао удео од око 40% кад не би било пиратерисања виндоуса

Ко зна, зна... Debian really runs everywhere: linuxmasterrace

Истраживање Универзитета у Ослу је доказало везу између софтверске пиратерије и прихватања линукс система.

Нека истраживања откривају само оно што је очигледно или до чега се може доћи здравим разумом. Тако и споменуто истраживање и студија аутора Арне Рогде Грамштада и издавача Универзитет у Ослу, објављена под насловом "Софтверска пиратерија и адопција линукса" (Software Piracy and Linux Adoption), показује да можда постоји веза између стопе софтверске пиратерије и усвајања, прихватања линукс система.

Ретроспективно, оваква информација заиста изгледа као нешто очигледно, али управо зато се и спроводе одговарајућа истраживања - да бисмо могли да здраворазумско закључивање потврдимо подацима. Али, ипак је потребно више од једног истраживања да би се доказало да узрочна веза и заиста постоји.

Узмимо пример филмске и музичке индустрије, које, без обзира на бројна истраживања која показало да им пиратерија уствари иде у корист, то неће ни да чују. Вероватно ће бити исто и са студијом "Софтверска пиратерија и адопција линукса".


Софтверска пиратерија и прихватање линукс оперативних система

Да би израчунали обим пиратерије виндоуса, истраживачи су користили податке БСА (Бизнис софтвер алијансе - Business Software Alliance) из 2012. године а из 104 земље.

Од земље до земље и у зависности од степена њеног развоја, стопа пиратерисања виндоуса варира између 40% и 90%.

Истраживачи су утврдили три могућа разлога зашто пиратерисање оперативног систем виндоус одвраћа од усвајања линукса (у било ком облику).

1. Илегалне копије виндоуса су јефтина и скоро савршена супституција оригиналу;

2. Пиратерија као конкуренција углавном доводи до ниже цене легалних копија виндоуса;

3. Прихватање оперативних система је повезано са такозваним ефектом мреже, па пиратерисање виндоуса изазива повећање разлике у обиму коришћења виндоуса и линукса - у корист виндоуса.

Студија наводи да је линукс прихватило око 2% корисника десктоп оператвних система, али се мора признати да је то оптимистична цифра. Боље рећи да их је негде између 1% и 2%.

Закључак студије, коју у целини можете прочитати овде - Software Piracy and Linux Adoption by Arne Rogde Gramstad :: SSRN, је да се може очекивати да ће стопа пиратерије од 1% у некој земљи смањити удео линукса за 0.5-0.65%. Другим речима, у свету без пиратерије софтвера, стопа адопције линукса би требало да буде негде између 20% и 40%.


Извор: Study: Linux Desktop Should Have About 40% in a World Without Windows Piracy
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!