Пређи на главни садржај

Српски културни центар: Проф. др Душан-Владислав Пажђерски о Кашубима

Поштовани пријатељи,


Дана 11. фебруара у 19.00 часова у Српском културном центру у Београду у Скерлићевој 12 гостоваће проф. др Душан-Владислав Пажђерски, који живи и раду у Гдањску (Пољска).
 
Душан-Владислав Пажђерски (рођен 21. марта 1967. у Зеници) је српски слависта, кашубиста, уредник, лексикограф, преводилац и популаризатор српске и кашупске културе.

Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду 1992. Магистарски рад (пољски докторат) Пољско-српскохрватска – српскохрватско-пољска лексикографија је одбранио на Универзитету Адама Мицкјевича у Познању. Тренутно пише докторат (пољску хабилитацију) на тему српско-кашупских лексичких паралелизама.

Радио је у новосадском Радио 100, Издавачком предузећу Матице српске и Универзитету Адама Мицкјевича у Познању, а сада предаје (као научни сарадник; пољ. адјункт) српски језик на Универзитету у Гдањску.

Члан је Матице српске, Савета за кашупски језик и координатор Комисије за стандардизацију кашупског језика у Гдањску.

Добитник је годишње награде за допринос ширењу и неговању кашупске културе – Медаља Столема – за 2006. годину.

Објавио је више стотина краћих превода у часописима ВенацКрововиСвескеСвети ДунавПољаДневник, као и неколико књига (Лешека Колаковског и Јана Парандовског).

Оснивач је и управник „Пројекта Растко – Кашуби" (електронске библиотеке кашупске културе) који је регионално средиште културне мреже „Пројекта Растко“ за северну Пољску. Уредник рубрике посвећене светској књижевности у пољском часопису Кореспонденција с оцем.

Тема вечери су Кашуби, остатак средњовековног народа Поморјана који су давно населили област Померанију. 
 
Гости су велики пријатељи нашег удружења: проф. др. Миодраг Миша Милановић и Бранко Станковић, новинар РТС.


Домаћин вечери пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић-пилот 

Извор: Кашуби - проф. др. Душан-Владислав Пажђерски

 
Александар Јовановић / Ћирилизовано: На овом блогу неће више бити прилога са сајта Српског удружења "Ћирилица" Београд, све док одговорни за оно што се тамо објављује не схвате да су апсолутна медијска неписменост, очигледна и по опреми и по уређивању текстова, и несређени чланци који захтевају ударнички рад и челично психофизичко здравље врхунских српских лектора - срамоћење и антипропаганда ћирилице.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de