Патријарх Кирил за РТ: "Морамо учинити све да бисмо избегли велики рат"

Патријарх Кирил, поглавар Руске православне цркве © Yorgos Karahalis / Reuters)

Нови сукоб светских сила треба спречити по сваку цену, рекао је патријарх Руске православна цркве Кирил у ексклузивном интервјуу за РТ Америка, наглашавајући да и Русија и САД морају чинити "све могуће" за побољшање односа.

У разговору са новинаром Едом Шулцом, патријарх Кирил је упозорио да сукоб  "две велике силе" са "огромном деструктивном моћи" може уништити "цео свет" и позвао на побољшање односа између Русије и САД у најкраћем могућем року.

Извор: Ed Schultz (@NewswithEd) | Twitter
"Велики рат морамо избећи по сваку цену", рекао је Кирил, додајући да би то требало да буде "приоритет број један Американцима, Русима и многим другим народима  сензибилног погледа на дешавања".

"Патријарх је нагласио да су Американци углавном "хришћани који деле исте вредности и припадају истој глобалној светској породици" као и Руси, и позвао оба народа да овај културни афинитет употребе за "градњу мостова, а не продубљивање подела" између две државе.

Говорећи о могућим иницијативама за побољшање односа између две државе, патријарх Кирил је изнео пример из доба хладног рата, када су амерички и и хришћани из СССР-а деловали заједно "за бољу будућност".

"Имали смо интензивне контакте са америчком хришћанском заједницом, укључујући посете делегација и конференције - све у настојању да се разради заједнички хришћански приступ питањима која раздвајају САД и Совјетски Савез", рекао је патријарх Кирил, позивајући хришћанске заједнице обе земље да наставе са таквим настојањима.

Поводом кризе на Блиском истоку, патријарх је позвао све земље које желе завршетак рата у Сирији и Ираку, као и победу над терористичким групама, "да удруже напоре зарад остварења тог циља".

Према патријарху, тренутна ситуација на Блиском истоку захтева заједничко деловање свих заинтересованих страна, укључујући "Русију, САД, Западну Европу и неке арапске земље".

Он је такође рекао да терористи тог региона морају бити поражени војним средствима, јер се са  "терористима не може саобраћати разговором и позивима на мир".

Патријарх је указао и на неопходност да се Сиријцима и Ирачанима пружи  "прилика да слободно изаберу своју будућност, тако да те земље могу да живе у миру и тако да све верске групе, и хришћани и муслимани, могу да живе мирно једни поред других".

Патријарх Кирил и папа Франциско састали су се прошле недеље у Хавани, на Куби, што је први пут да поглавар православне и католичке цркве седе за истим столом, јер су се ове две конфесије поделиле пре око 1000 година. Патријарх и папа су потписали заједничку декларацију, позив светским лидерима да спрече да хришћани Блиског истока "буду потпуно истребљени" и да помогну избеглицама из тих региона.

Верски поглавари су разговарали и о односима између две Цркве и проблемима са којима се њихови верници суочавају у савременом свету. Разменили су и мишљења о напретку људске цивилизације.

Извор: ‘This is the will of God’: Pope Francis meets Russian Orthodox leader Patriarch Kirill | The Indian Express

Извор: РТ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!