Блог "Линукс на српском"

Линукс Минт
Поштовани читаоци блога Ћирилизовано,

На позив аутора овог блога, Александра Јовановића, имам прилику и задовољство да Вам представим свој блог Линукс на српском.

Тема блога „Линукс на српском“ је, као што му и само име каже, коришћење линукса на српском језику, тј. конкретно Линукс Минта који и сам користим.

Блог је намењен корисницима који нису вични коришћењу рачунара, слабо или никако се не служе енглеским језиком и који се први пут сусрећу са линукс оперативним системима, па је управо тако и писан.

Идеја је да се на једном месту детаљно, на почетничком нивоу, објасни све што је просечном кориснику потребно за успешно коришћење Линукс Минта на српском језику, и то почевши од преузимања и инсталације па до детаљног описа и објашњења свих пратећих програма који долазе уз инсталацију оперативног система.

Блог се састоји од осам статичних страница (О блогу, О линуксу … ) чији садржај се не мења, и почетне стране на којој се објављују најновији текстови – постови.

Препорука је, а нарочито почетницима, да се прво прочитају статичне странице па тек онда да се крене са читањем постова на почетној страни.

Замишљена динамика објављивања постова је један до два поста недељно, а по могућности и чешће.

Вероватно се сада питате због чега све то. Када мало боље размислим одговор је сасвим једноставан. Жеља да се најширем могућем кругу читалаца прикаже колико је једноставно користити рачунар на српском језику без имало компјутерске писмености, а уз све то потпуно бесплатно и легално, па је тако писан и блог, на српском језику ћириличним писмом. Вероватно сте много пута чули: „ … не може на ћирилици … " али не преостаје Вам ништа друго него да сами пробате и лично се уверите да може. Додуше није све тако глатко, некада преводи нису баш савршени, или је један појам различито преведен на различитим местима и томе слично, али суштина је у томе да може на ћирилици и то је управо и моја жеља, да покажем „обичним“ људима (читај просечним корисницима и почетницима) да ипак може на српском језику и на ћирилици ...

Коментари, предлози и критике су добродошле.

Блог се налази на адреси Линукс на српском


Уживајте,

Милан Танић,

Сомбор

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!