FLYING: Умро је чувени пробни пилот Ерик "Винкл" Браун

Черчил о пилотима:

"Никада у историји људског ратовања није се догодило да велики број појединаца дугује толико много, тако малом броју људи." 


Ерик "Винкл" Браун држи Гинисов рекорд по броју типова авиона на којима је летео

Ерик Мелроуз Браун, један од најодликованијих  пилота свих времена, преминуо је прошле недеље у 97-мој години живота. Браун се још 1940. године придружио британској морнаричкој авијацији. Било је то у време када се авијација брзо развијала за војне потребе. Могло би се рећи да чудо што је преживео - имао је 11 авионских несрећа. Служећи 31 годину за време и после Другог светског рата, Браун је летео све типове тешких хеликоптера, елисних  и млазних авиона, како савезничких тако и снага Осовине.  Био је савременик тест програма за један од најславнијих авиона свих времена П-51 „Мустанг“.


North American P-51 Mustang — Википедия

Ерик је био најодликованији пилот Ваздухопловства ратне морнарице, где је био познат по надимку "Винкл" (морски пуж )због свог сићушног  раста, наводи се у саопштењу породице. Такође је држао и три апсолутна Гинисова светска рекорда - по броју полетања и слетања на палубу носача авиона и броју типова авиона које је летео.

Како је саопштено, Браун је летео 487 типова различитих авиона у које  спада и први млазни палубни ловац - "Де Хавиланд си вемпајер", којим је слетео на носач авиона Х.М.С. “Оушн“ 1945. године. Извео је 2.407 полетања и слетања на разне носаче авиона.
de Havilland Vampire

Брауну су достигнућа донела бројна признања. Неколико пута се састао са краљем Џорџом Шестим  и премијером Винстоном  Черчилом. Награђен је највишим британским одликовањима, међу осталим Командантом реда британског царства (ЦБЕ), Официром реда Британске империје (ОБЕ) и Чланом реда Британске империје (МБЕ).


Извор: Famed Test Pilot Eric “Winkle” Brown Dies | Flying Magazine
За Ћирилизовано превео и приредио пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић-пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!