Irrussianality: Побеђују Донбас, Русија и Путин! Музика не лаже (ВИДЕО-МУЗИЧКО БОјИШТЕ)


Група "Пуси рајот" је прошле недеље избацила нови музички видео, у којем руског врховног државног тужиоца Јурија Чавку напада због корупције. Ово ме је навело на размишљање о корелативности квалитета музике и политичког успеха.

Недавно сам на другом месту изнео мемоарску цртицу Н.Е. Андрејева, руског емигранта у Чехословачкој између два светска рата, да су се ветерани Белих које је сретао по Прагу жалили што Црвени имају боље песме. "Није ни чудо што смо поражени", вајкао се један. Оно што се ја питам је да ли је такво искуство општеважеће. Да ли победници обавезно имају боље песме од поражених?

Пошто сам формулисао питање, сада ћу, као сваки добар научник-политиколог, изнети хипотезу:

Страна са бољим песмама побеђује у сваком политичком сукобу.


 Ако буде потврђена, ова теорија ће бити огроман помак у политикологији. Да кренемо с провером, почећемо од рата у Донбасу.

У војном погледу, побуњеници су били успешнији од Украјинских оружаних снага. Ако је хипотеза исправна, онда би требало да побуњеници имају боље песме. Имају ли?


 Да одговоримо на ово питање, испитаћемо велики узорак - две песме, по једну са сваке стране.

Код Украјинаца ћемо узети песму Виталија Телезина "100 бојовника".

Побуњеници су представљени "Кубином" песмом "Устај Донбасе!" (коју не треба мешати са истоименом песмом панк-рок групе "Дан Трифида", прихваћеном за химну Доњецке Народне Републике).


Да не би било оптужби за политичку пристрасност, обе песме сам пустио стручно-научно одабраном узорку од једног тинејџера, који је за апсолутног победника прогласио побуњеничку песму "Кубе". Хипотеза је потврђена. Побеђивање је ваистину корелативно са добром музиком.

Закључак је задовољавајући, али ако нека политичка теорија стварно вреди, онда ће пружити много више од објашњења минулих догађаја. Дакле, шта наша теорија каже каква је судбина руске политике. Хоће ли "Путинов режим" опстати или ће политички противници успети да га сруше? Вратимо се музици.


 За режим: репер Тимати и његов хит из октобра 2015. године "Мој најбољи друг - председник Путин", тренутно са 8,6 милиона прегледа на "Јутјубу".

Против режима: "Пуси рајот" са својим најновијим урадком, "Чајком", коју је погледало њих 1,68 милиона.

Тинејџер је пресудио да Тимати зна да репује, док је једино што Пусичице умеју бла-бла у ритму музике. Победник: Тимати.

Ако је моја теорија исправна, а доказано јесте, овај резултат значи да Путин уопште не мора да страхује за своју политичку будућност. Музика не лаже.


Аутор: Пол Робинсон
Извор: Musical fight club | IRRUSSIANALITY
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!