Irrussianality: Патриотизам је довољан

© Sputnik/ Michael Klimentyev
Стални читаоци знају да ме посебно интересују идеолошки ослонци данашње руске државе и њених вођа, па и председника Владимира Путина. Западни аналитичари људима који сада владају Русијом често и погрешно приписују носталгију за СССР-ом, што је идеја коју недавне Путинове изјаве о Лењину сасвим сигурно дискредитују. Али, лако је рећи шта Путин није, у идеолошком смислу, тешко је утврдити шта јесте. Судећи по његовом коментару од среде, као да ми он сам каже да губим време што се тиме бавим. На састанку Клуба лидера за подстицање пословних иницијатива, Путин је на опаску да Русији треба нека заједничка "национална идеја" одговорио на следећи начин:

"Ми немамо и не можемо имати никакву другу уједињавајућу идеју осим патриотизма... Кажете да се државни службеници, бизнис и уопште сви грађани труде да земља буде јача. Ако је тако, онда ће свако од нас, сваки грађанин живети боље, имати веће приходе, биће му комфорније, и тако даље. То је национална идеја. Није идеолошка, нема везе ни са каквом партијом нити друштвеним слојем. Има везе са општим, уједињавајућим начелом. Ако желимо да живимо боље, онда држава мора постати привлачна свим грађанима, ефикаснија, јавне службе и државни апарат и бизнис морају бити ефикаснији. Као што рекосте, ми радимо за државу, али не тако што на њу гледамо на неки безобличан начин, као у совјетска времена ... када је држава била на првом месту а онда ко зна шта.  Држава су људи. Радити "за државу" значи то."

Занимљиво је што је Путин за кључну реч изабрао "патриотизам", а не нешто као слобода, једнакост или неки концепт националне величине. Али његова дефиниција патриотизма је изненађујуће кротка и особена, такође и материјалистичка. И поред свих прича о Путиновом заговарању традиционалних конзервативних вредности, овде су му циљеви сведени на бољи живот људи, "већа примања" и "комфорније". Иако може бити погрешно извлачити закључке из једне примедбе, ова се не слаже са недавним коментарима да Путин у Русији инсталира неку нову језиву националистичку идеологију.

Али то не значи да Путин нема личних уверења. Он само прави разлику између онога у шта он лично верује и онога шта мисли да би требало да буде идеологија државе. Узмимо Лењина, на пример. Путин га не воли. Али је јасно ставио до знања да је то његов лични став. Ако има грађана који Лењина воле или желе његов трг или бисту у свом граду, Путин им неће сметати.

Уствари, Путинов став је у складу са Чланом 13. Устава Руске Федерације, да "Ниједна идеологија не може бити успостављена као државна или обавезна идеологија". Путинова изјава је израз уважавања граница својих уставних овлашћења. С обзиром да се о њему често говори као свемоћном диктатору, треба споменути и ово признање.

Од истог аутора:

- IRRUSSIANALITY: Тесне фармерке и руска душа (ВИДЕО)
- Irrussianality: Путин неке ствари разуме погрешно
- Ћирилизовано: IRRUSSIANALITY: Границе кремљологије
- Ћирилизовано: Пол Робинсон (11 чланака)


Аутор: Пол Робинсон
Извор: Irrussianality
Превод: Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!