Ривлин представио Путину црвене линије Израела у односу на Сирију

Фото: Бета, AП
Председник Израела Рувен Ривлин је руском председнику Владимиру Путину представио нове црвене линије Израела у односу на Сирију, након одлуке Москве да повуче војнике из те земље, преносе данас израелски медији.
 
"Осећао сам се као да сам послат на прву линију фронта као изасланик премијера, министра одбране и команданта армије са којима сам разговарао како би формулисао поруке да их пренесем руском председнику," рекао је Ривлин после трочасовног разговора с руским колегом синоћ у Москви.

Прва црвена линија односи се на инсистирање Израела да се спречи присуство иранске војске на северној израелској граници по сваку цену. У складу с тим израелска армија, судећи по извештајима у страним медијима, спречава транспорт усавршеног оружја из Сирије проиранском шиитском Хезболаху у Либану ваздушним ударима на конвоје који носе то оружје.
Такве акције Израел ће такође предузети ако касније Иранци приближе војску или јединице Револуционарне гарде граници на Голанској висији, наводи израелски сајт Ynet.

Друга црвена линија, о којој су разговарала два председника, чак иако само индиректно, јесте да Израел не жели да се повуче са Голанске висије и да би то требало да буде признати део Израела у сваком будућем споразуму, наводи исти извор.

Израел је стратешки окупирао Голан од Сирије у рату 1967. године и касније га анектирао, што међунаропдна заједница никада није признала.

Ривлин је настојао да нагласи свом домаћину да су границе Сирије одређене још пре 100 година у споразуму Сајс-Пико, којим је вештачки подељен Блиски исток, тако да нема разлога за придржавање тим границама. У ствари Ривлин је нагласио Путину да постоји потреба да се поново одреде границе земљама попут Сирије и Ирака, као одраз промена у региону.

Израелски одбрамбени естаблишмент такође жели да осигура да Русија подржи резолуцију УН о повратку мировних снага УН на Голан, које су евакуисале своје базе због рата у Сирији.

Председник Израела, чија је улога у политичком животу земље углавном церемонијална, изразио је жељу за наставак координације између израелске војске и руских снага које ће остати у Сирији.

На састанку са Ривлином Путин је настоајо да пренесе дубоку посвећеност Русије осигурању безбедности за народ Израела и чување интереса те земље. Он је говорио о стотинама хиљада руских грађана који су се уселили у Израел и многобројним руским туристима који путују у јеврејску државу. "Лично сам посвећен свим Русима који су имигрирали у Израел", рекао је Путин како преносе израелски медији.

Путин је такође питао Ривлина о плановима Израела у односу на мировни процес са Палестинцаима. Израелски председник је одговорио да је у светлу протекле две деценије пропалих покушаја да се постигне коначан споразум најбоље фокусирати се на решење сукоба између два народа у фазама уз помно преиспитивање сваког потеза.
Ћирилизовано: Вечерас ћете моћи да прочитате и превод једне анализе израелско-руско-сиријско-иранско-америчких односа из пера стручњака за међународне односе, а у међувремену, вашој пажњи препоручујемо:

- Скривени разлози Путиновог одласка из Сирије | Руска реч
- Ирану нечем платить за С-300 

Аутор: ВВ  
Извор: Бета
Преузето са: НовиМагазин.рс - Ривлин представио Путину црвене линије Израела у односу на Сирију 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!