Најџел Фараж: Референдум у Холандији показује како Интернет одузима моћ елити еврофила

Холандски члан Социјалистичке партије Хари вон Бомел држи флајере против референдума о придруживању Украјине Европској унији (Фотографија: Барт Маат)

Данашњи холандски референдум поводом споразума о проширењу ЕУ са Украјином јесте у правом смислу речи народни референдум.

Нису га покренули политичари или политичке партије, већ одлучна, добро организована и врло мотивисана група људи.

Пројекат Geen Peil који је потекао од популарног холандског блога Geen Stijl, прикупио је неких 420 000 валидних потписа, што је и довело до расписивања референдума. То је значајан подухват који истиче промене у европској демократији.

Интернет заиста има истински утицај на догађаје у данашње доба. Мала група људи са једном идејом може да окупи на хиљаде истомишљеника који ће им се придружити ради остваривања циља. То се даље шири и достиже десетине хиљада и на тај начин омогућава да идеја дође до неколико милиона људи.
Ова револуција сваког тренутка узима све више маха у Европи. Ево, на пример, покрет Пет звезда Бепе Грилоа, у Италији, који користи систем директне демократије међу присталицама. Кад је покрет изабрао представника у ЕП, партија је питала присталице, којој групи да се прикључе. Они су гласали и покрет је сада заједно са УКИП-ом.

Без Интернета, развој и раст УКИП-а у Британији био би много тежи. Јутјуб је објавио говоре које сам држао у ЕП и на тај начин допрео до нових слушалаца, не само у Великој Британији, већ широм света. Оно што још више охрабрује јесте чињенца да су у питању млади људи, генерације које сада могу да дођу до практично неограничене количине информација. Интернет подиже западну демократију до нових граница. Непозната територија неслућених могућности. Наш референдум о чланству у ЕУ прави је пример тога. Мноштво људи из УКИП-а је присилило премијера да се обавеже на расписивање референдума, што је у почетку одбацивао као могућност, али га је глас народа приморао да промени одлуку.

Доба политике коју доноси врх а у дело спроводе политичари нижег ранга је готово. Масовно чланство и отворени и приступачни политички покрети су будућност. Структура нискобуџетног чланства које омогућава активно учешће из удобности дома представља будућност и могућност укључивања потпуно новог слоја становништва којег су до сада, отуђене, неприступачне политичке структуре прилично занемаривале.

Видели смо на који начин је Арон Бенкс са својим Leave.EU искористио моћ Фејсбука да добије подршку друштвених медија који га прате више него било коју британску политичку партију и то за само пар месеци. Grassroots Out је доспео директно до оних који иначе нису типични учесници у политици. Одржавајући скупове широм Британије са говорницима из свих партија, стварајући масовни покрет присталица који желе да се иступи из ЕУ.

Будућност УКИП-а (UKIP) у овој новонасталој ситуацији је нова прилика. Као релативно мала партија, народне масе које га чине нису ограничене традиционалном структуром и темељима конвенционалног вестминстерског начина размишљања. УКИП ће учинити све што је у његовој моћи да Британија изађе из ЕУ на референдуму који ћемо по свој прилици добити. Кад једном повратимо моћ која је сада у рукама Брисела, ми, УКИП, можемо да постанемо снага која ће вратити моћ онима који би уствари увек требало да се питају - народу.

Видео: Најџел Фараж осипа паљбу по пројекту ЕУ и Ангели Меркел:


Аутор: Најџел Фараж
Извор: The Telegraph
О преводиоцу: Да за Васељенску ТВ и Ћирилизовано и наше читаоце преведе овај чланак елоквентног Најџела Фаража, који, као што видимо, уме јасно и да пише, потрудио се читалац и коментатор Васељенске с надимком "славко2".

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!