Пређи на главни садржај

DEBKAfile: Нетањаху против Обаме и Путина води битку свог живота - за Голанску висораван

Израелска влада ће у недељу 17. априла одржати своју редовну седмичну седницу. Тема: Голан. Премијер Бењамин Нетањаху ће у четвртак 21. априла отпутовати у Москву да се састане са руским председником Владимиром Путином и покрене најважнију битку у читавој својој политичкој каријери, која је и за Израел протеклих десет година била најважнија - битку за будућност Голанске висоравнии.

Наши извори из обавештајних служби и њихови извори у Москви кажу да су највиши политички руководиоци и војни команданти били запањени када су прошлог викенда открили да су се амерички председник Барак Обама и руски председник Владимир Путин сложили да подрже враћање Голана Сирији. Два председника су својим највишим дипломатама, државном секретару Џону Керију и министру спољних послова Сергеју Лаврову, дала зелено светло за уношење такве клаузуле у предлог који ће се сачинити у оквиру женевске конференције за окончавање сиријског грађанског рата.

Израел је Голанску висораван заузео у борбама против сиријске војске пре 49 година, током Шестодневног рата 1967. године, када је сиријска војска напала Израел.


За време мандата премијера Менахема Бегина, 1981. године, Израел је донео закон којим је Голан дефинисан као део територије под израелским суверенитетом. Дакле, не као подручје које припада Израелу.

Док се Израел спремао да води дипломатску битку која ће одредити будућност Јерусалима, Јудеје и Самаре, Обама и Путин су Израелу и Нетањахуовој влади задали дипломатски ударац на питању којег ови нису очекивали, питању Голана.

Голана, јер је и он у склопу настојања две силе да у дипломатској и војној сарадњи у погледу Сирије наметну споразуме суседним земљама - Израелу, Турској, Саудијској Арабији и Јордану.

На пример, Вашингтон и Москва покушавају да наметну споразум о давању независности сиријским Курдима, упркос жестоком противљењу Анкаре. Двојица председника такође притискају Ријад и Аман да прихвате да сиријски председник Башар Асад остане на власти, макар још неко време.

Извори "ДЕБКАфајл" сматрају да две силе, као и у другим дипломатским или војним корацима што их иницирају Обама и Путин у Сирији, као што је онај да се Асад на крају уклони с власти, разрешење питања Голана виде као постепен процес који може потрајати, можда чак и годинама. Али, бар што се њих тиче, Израел ће на крају морати да се повуче са Голана.

Треба напоменути да премијер Нетањаху не иде у Вашингтон да би о проблему Голана разговарао са Обамом. Честа премијерова и врха Израелских одбрамбених снага путовања у Москву током последњих месеци показују одакле дува ветар на Блиском истоку. Али, Москва није Вашингтон, Израел у руској престоници нема лоби који би бранио његове интересе.

И треба јасно рећи да честа путовања високих израелских функционера у Москву нису донела израелску политику која би имала утицаја на Путина и друге из руског руководства. Путин с времена на време Израелу учини по који уступак на питањима од минорне важности, али је у корацима у вези Сирије и Ирана показао мало разумевања за став Јерусалима.

Такође треба напоменути да није било основа за одушевљење Нетањахуа и врха ИОС  руском интервенцијом у Сирији. Сви апели стручњака за Русију, нарочито оних из редова ДЕБКАфајл, да у односима са Путином треба бити крајње опрезан, наишли су на тврда ушеса политичког руководства у јерусалиму и телавивске команде Израелских одбрамбених снага.

И зато, због оваквог развоја догађаја, имамо три регионална актера веома задовољна договором Вашингтона и Москве да захтевају повлачење Израела са Голана: сиријског председника Асада, техеранско руководство Ирана, и вођу Хезболаха Хасана Насралаха.

Они сада не морају да ризикују уласком у војни сукоб са Израелом због Голана, јер Обама и Путин су у суштини направили договор да за њих обаве прљав посао.Извор: Netanyahu to battle Obama, Putin over the Golan
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de