Ђаци и Линукс

Ђацима код рачунара највише задају главобоље и највише се жале на вирусе и малвер. Једно од решења је да своје оперативне системе пребаце са Виндоуса или Мека на Линукс. Што каже веб-сајт HowtoGeek.com: "За Линукс вам не треба антивирусни програм." Линуксов систем датотека је другачији од оних које користе Виндоус и Мек, пројектован је тако да не користи неодобрене програме и процесе. Да још једном цитирамо HowtoGeek.com: "Корисницима десктоп Линукса апсолутно је непотребан антивирусни програм."

Линукс је стари оперативни систем, добро познат многима из ИТ сектора јер је најраспрострањенији систем на читавом интернету, од веб сервера до Wi-Fi  рутера за многе брендове мобилних телефона.

Али десктоп Линукс прилично заостаје за Виндоусом и Меком. Ипак, однедавно се све чешће појављују user friendly, дистрибуције Линукса и за "обичне" кориснике.

Први на листи је Линукс Минт, сјајног десктоп интерфејса добро познатог корисницима Виндоуса, са великим избором тема, спектакуларним скринсејверима и правим уметничким делима за позадину. Минтови програми су сабрани на једном месту, у управљачу програмима, преузимају се и  инсталирају са пар кликова - слично апликацијама за мобилне телефоне из Google Play Store-а.

За радознале и истраживању склоне има још много дистрибуција. На пример, Зорин ОС, сличан Минту у многим аспектима. Макулу ОС је направљен тако да се одмах и интуитивно може приступити својим налозима на друштвеним мрежама, а корисници Мека ће бити "код куће" са Unity сучељем популарног Ubuntu-а,  дистрибуције са јаком подршком и форумима.

Али то ни издалека није све. Steam OS је гејмерски дистро, Qubes, Tails и Security Onion су намењени корисницима који нарочито полажу на безбедност и приватност, оpenSUSE је највише за пословну употребу, а Arch "уради сам" дистрибуцију правите и својим потребама и укусу прилагођавате - од темеља.

Већина линукс оперативних система има преинсталиран пакет LibreOffice који корисницима омогућава да пишу и написано чувају у популарном Microsoft .docx или .pptx формату, с беспрекорним преносом назад на MS Office.

Линукс је сјајан и за образовање и учење. Ђаци се уче и преко игрица за терминал - куцању, играјући забавну аркадну игрицу Tuxtype, док Stellarium рачунар претвара у потпуно функционалан планетаријум. Неке од Линукс дистрибуција за децу су Sugar, KidX, Edubuntu. Ђаци међународне школе из Тајланда на којој предајем информатику сада уче како да Минт и Кимо користе у VirtualBox-у за Виндоус.

Ако желите да више научите о Линуксу, дистрибуцију по свом избору можете преузети са DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD, онда је нарезати на бутабилни ДВД или убацити у УСБ флеш, и бутовати у LIVE, привремен начин рада који вам омогућава "пробну вожњу" Линукса на већ постојећој конфигурацији рачунара.

Никада није било лакше експериментисати са тако корисном, узбудљивом и продуктивном технологијом као што је Линукс.


Аутор: Весли Гибс
Извор: Pataya Today
Превео и приредио, први пут користећи Шале ОС (Chalet OS) : Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!