Виталиј Третјаков: САД подржавају политичаре, који говоре да се плаше напада Русије

Пољски министар одбране Антони Мачеревич је рекао да његова делегација неће доћи у Москву на Дан победе: "Све прославе у вези са Даном победе ће се одржати у Пољској." Сличну одлуку су донелe и власти Републике Чешке и Словачке.
Пољски војник (© REUTERS/ Kacper Pempel)
О разлозима за овакав поступак западних суседа Правда.ру је разговарала са главним уредником новина Политическиј клас (Политический класс) Виталијем Третјаковим.
На одлуку да игнорише московску параду на Дан победе у тим земљама утиче велики број фактора. Пре свега, за елиту источноевропских земаља антируски напади и одговарајућа реторика су одавно постали бизнис. "Они продају тај страх Америци за новац. Политичари који кажу да се плаше напада Русије имају подршку САД и подршку својих политичких каријера" - рекао је Виталиј Третјаков.

Поред тога, каже сабеседник Правда.ру, "санкције су америчка гвоздена пета", којом држе у страху и "потчињеним и искомплексираним" лидере тих земаља. Такви комплекси углавном потичу од догађаја из Другог светског рата. "Чешке фабрике су радиле за Хитлера. Целој тој источноевропској кампањи (сарадње са Рајхом - прим. уредника), више-мање су се опирали Југословени и Пољаци. Сви остали су били или савезници или су се предали за дан и по. И сви су учествовалиушли у Хитлеровом походу. Приморани ... али су ипак били део коалиције" - констатује Виталиј Третјаков.
"Ту има свега: људи су тамо половина колаборационисти, половина нацисти, половина из различитих разлога нешто тражи од Русије, праведни и неправедни. Слаби, беспомоћни и зависни људи, Бог ће им судити" - са жаљењем констатује Виталиј Третјаков.

  
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!