Ко ће платити за "Ал Каиду"? Тражи се жртва

Амерички Сенат је одобрио предлог закона JASTA - "Правдa против спонзора тероризма" (Justice Against Sponsors of Terrorism Act), који ће дати право жртваматерористичкогакта9/11 и њиховим породицама да подносе тужбепротивСаудијскеАрабије пред америчким судовима. Такав потез америчких законодаваца изазвао је буру негодовања у арапској штампи. Следи превод чланка из новина Arab News, у којем аутор Линда Херд (Linda S. Heard) наглашава одговорност самих САД за стварање "Ал Каиде", која је организовала терористички напад на Менхетну.

Одобривши закон, Сенат је додао још једну кап отрова у односе између САД и арапског света, и тако већ знатно поремећеним антимуслиманским и антиарапским изјавама потенцијалног председничког кандидата из Републиканске партије, Доналда Трампа.
У Белој кући, документ је изазвао озбиљне примедбе. "Ако дозволимо могућност да САД и поједини грађани систематски туже владе других земаља, такође ћемо дати могућност другим државама и појединцима да туже САД" - упозорио је сенаторе и конгресмене председник Барак Обама.
С правом! У Авганистану, Пакистану и Ираку има стотине хиљада удовица, сирочади и инвалида који имају све основе да туже владу САД, Пентагон и ЦИА.
Не треба заборавити да су Сједињене Америчке Државе регрутовале, наоружавале и финансирале арапске добровољце за рат у Авганистану против совјетских трупа. Ови добровољци, такозвани "авганистански Арапи" којима је прво командовао Абдула Јусуф Азам, а касније Осама Бин Ладен, формирали су језгро терористичке групе "Ал Каида".
Новинар Си-Ен-Ена Питер Берген једном је цитирао шефа пакистанске службе безбедности, који тврди да је "ЦИА подржавала муџахедине на рачун пореских обвезника, трошећи милијарде долара на куповину оружја, муниције и опреме". САД су створиле тог монструма, не мислећи да ће једног дана он ујести свог господара.
Ако садашњи предлог закона постане закон, биће створен преседан који ће отворити Пандорину кутију. Ако буде довољно велике подршке закону, вето председника може бити одбијен. (У САД, председнички вето бива надјачан 2/3 већиномгласова сваког дома Конгреса, после чега предлог постаје закон - прим. уредника Правда.Ру) Упркос томе, Обама није, за подупирање свог става, користио закључке комисије која је истраживала нападе 9. септембра, у којима се тврди да власти Саудијске Арабије нису учествовале у нападима: "Открили смо да нема доказа да су саудијска влада као таква или било који од високих званичника Саудијске Арабије финансирали ту организацију."
У ствари, усвајање овог закона је издаја дугорочног и блиског регионалног савезника САД. Савезника који се, је ли, свим силама бори против тероризма и екстремизма, делујући као јака препрека амбицијама Ирана да искористи своје велике природне и финансијске ресурсе да се врати у светску заједницу.
Изјаве три кандидата за америчког председника погоршавају ситуацију. Хилари Клинтон и Берни Сандерс су подржали закон, док Трамп инсистира да се објаве до сада неоткривене странице "Извештаја 9/11". Трамп је написао на Твитеру да " би било добро да се зна ко су пријатељи а ко непријатељи."
Наравно, ово је мач са две оштрице. Трамп не каже да су се, према Си-Ен-Ену, саудијски званичници 2003. године обратили Бушовој администрацији са захтевом да се објави ових 28 страница, али је захтев одбијен.
Шта је поента? За разлику од већине жртава америчких војних операција, родбина оних који су погинули 9. септембра немају преких потреба. Они су већ добили одштету од Фонда за помоћ жртвама 11. септембра. 2.980 породица је добило у просеку по два милиона долара. Неке породице (94) су одштету одбиле и одлучиле се на тужбу и, према непотврђеним извештајима, било је случајева су успеле да добију до пет милиона долара.
Дакле, ако не постоји хитна потреба, нити заиста јак разлог за претензије према саудијској влади, онда су ове акције сенатора политички мотивисане. У најгорем случају, оне могу изазвати многе проблеме глобалној економији због повреде начела сувереног имунитета, после чега би појединци широм света имали могућност да на суду траже задовољење  за наводне злочине Америке.

Аутор: Линда Херд / Arab News
Превела на руски: Нина Павлова / Правда.Ру

 Александар Јовановић / Ћирилизовано

Неколико напомена и предлога читаоцу...

1. Правдин преводилац и уредник нису дали ни наслов ни повезницу на изворни текст Араб њуса. Грешка? Не бих рекао, јер после једносатне потраге, па и преко "обрнутог превода", не нађох ништа слично од аутора Линде Херд објављено на Араб њусу у протеклих годину дана. Уверите се сами,
потражите на самом сајту Arab News-а шта је тамо објавила Linda S. Heard. 
 
2.  Напомена уредника Правде о начинима и могућностима превазилажења вета америчког председника није сасвим тачна. Постоји и нешто што се зове "џепни вето", којим председник може да надгорња законодавно тело. 

3.  Tакође, америчком председнику стоје на располагању "извршна наређења", па ће бити занимљиво видети да ли ће Обама, који је законодавце већ упозорио - "Имам пенкало, а имам и телефон" - наставити  тај тренд јачања извршне у односу на законодавну власт (поред гажења закона америчких држава и давања примата федералном закону; бизаран пример овде).

4.  Чега овде нема, а морало би да буде? Нема, ни код Правде, ни Араб њуса (ако је текст уопште арапска продукција), ни помена о могућим конспираторима за 11.09. Зашто би "морало"? Зато што је у питању - макар као само један од планера и извршилаца тих "терористичких" напада и макар само вероватно - држава Израел.  Пример индиција имате овде.

6. На "Ћирилизовано" има педесет и кусур превода чланака "Правда.Ру" (погледајте међу "таговима", при врху насловне странице десно). Што нешто значи. Али поверење није безусловно, нарочито кад у истом дану прочитате:
Дакле, Правда хоће да сумњичавце убеди у сасвим супротно од онога што поручује Дебкафајл, да Руси шурују са Израелцима до те мере да организују и прве заједничке војне вежбе (што такође не мора бити истина). Узимајући у обзир и крајњу непрофесионалност Правде исказану чланком чији сте превод управо прочитали - и да се пријатељу или ономе кога сматрате пријатељем никако не прашта оно што непријатељу и можете (јер боље је кад вас непријатељ подцењује), да вас прави будалом - на овом блогу неће више бити превода чланака с Правда.Ру.

И да поновим, четврти пут: Руси, браћо, срамота је (3)


7. А предлози? Па, да испратите понуђене повезнице (линкове). А затим сами истражујете даље.  Рецимо, одавде:
CIA chief expects release of 9/11 documents to clear Saudi Arabia | Reuters.

ПС. После мучења с Правдиним текстом, и пре него што ћу наставити с превођењем  The Anatomy of a Linux User | FOSS Force (за сутра) и Media Lens - Anatomy Of A Propaganda Blitz - Part 1 (за "кад буде, биће"), видех да је јучерашњи сјајан текст Анатомија Вучићевих квазипатриотских апологета са веб сајта НСПМ сатртивно гласило Србин.инфо данас прекрстило у АНАТОМИЈА ВУЧИЋЕВИХ квазипатриотских браниоца.  Не мисле само руска уредничка бића да су им читаоци зврндови.

ППС. У случају да чланак Правде.Ру "добије ноге" можете га пронаћи преко Internet Archive: Wayback Machine где сам га архивирао. А за овде:



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!