Помирење и извињење: Израел, Русија и, наравно, Ердоган

Ћирилизовано: Прво две вести па кратак коментар.

Фотографија: Баз Ратнер / Ројтерс

Турска и Израел званично објавили помирење


Израел и Турска објавили су споразум о поновном приближавању и обнављању дипломатских односа, чиме су званично окончали дубоку дипломатску кризу која је трајала шест година.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је у Риму похвалио споразум, истакавши да има "стратешку важност" и најавио да ће помоћи успостављању "стабилности" на турбулентном Блиском истоку.

Он је такође објаснио да се споразум бави хуманитарним потребама у Гази и да води рачуна о безбедносним потребама Израела, преносе израелски медији.

Турски премијер Бинали Јилдирим је у исто време у Aнкари, објављујући постизање споразума, потврдио да је Израел пристао да плати 20 милиона долара ожалошћеним породицама убијених и повређенима у акцији израелских командоса, преноси Aсошиејтед прес.

Турска ће испоручти хуманитарну помоћ и друге невојне производе Гази, а прва испорука од око 10.000 тона помоћи биће послата у петак.

Израел и Турска некада су биле блиске савезнице, али су односи затегнути када је девет турских активиста убијено приликом упада израелских командоса на брод који је пловио ка појасу Газе.

После инцидента на броду, Aнкара је повукла амбасадора из Тел Aвива и умногоме смањила ниво војних и економских веза.

На основу споразума који је данас објављен, две земље ће обновити пуне дипломатске односе. Турска ће моћи да оствари серију пројеката помоћи у Гази.

Јилдирим је оценио да је на основу споразума "умногоме" укинута израелска блокада Газе, а Нетањаху је рекао да је она и даље на снази.

Извор: Бета и  N1 Srbija

Извор за фотографију: РИА Новости

Анкарa потврдила извињење Ердогана породици убијеног пилота Су-24


Званични представник турског лидера Тајипа Ердогана је изјавио да је председник републике у писму председнику Русије Владимиру Путину изразио своје искрено саучешће због смрти пилота Су-24, и извинио се породици Олега Пешкова.

"Још једном желим да поделим бол са породицом преминулог руског пилота и изразим им саучешће. Ја им кажем: 'Жао ми је"' - агенција Анадолу преноси део писма председника Турске како га је цитирао Ердоганов представник Ибрахима Калин, а пренела РИА "Новости".

Према Калиновим речима, у писму, "Ердоган је позвао Русију на обнову пријатељских односа између две земље, сарадњу у решавању криза у региону и заједничку борбу против тероризма."

Калин је такође рекао: "Русија и Турска су се сложиле да предузму неопходне мере за успостављање односа."

Подсетимо, саучешће су изражавали и пре: турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је још 3. децембра изразио саучешће поводом смрти руског пилота Су-24 , који је убијен у нападу турских ловаца.

У понедељак, Кремљ је рекао да је руски председник Владимир Путин добио поруку од турског председника Тајипа Ердогана, који се извинио због смрти пилота руског Су-24 у Сирији, и изразио спремност да обнови односе са Русијом. У писму истакао да је Турска спремна за сваку иницијативу за "ублажавање бола и тежине нанешене штете" породици пилота СУ-24 Олега Пешкова. Ердоган је у свом писму навео да Турска дели бол породице убијеног пилота и осећа га као турски.

Руске власти су у децембру навеле три услова за превазилажење кризе у односима са Турском након инцидента са Су-24. Како их је пренео руски амбасадор у Анкари Андреј Карлов, први услов је извињење од Владе Турске за инцидент са руским бомбардером Су-24, обореном од турских ловаца 24. новембра. Други услов – да се пронађу они који су одговорни и да се приведу правди. Трећи – плаћање накнаде Русије за штету насталу услед трагедије.

Односи између Русије и Турске су у кризи након 24. новембра прошле године када је руски Су-24 оборен од ловаца Ф-16 турског ваздухопловства над територијом Сирије, на граници са Турском. Посада је успела да се катапултира, али су пилота Олега Пешкова убили туркменски (читај: турски - прим. прев.) бојовници, пуцајући на њега док се спуштао падобраном. Руски председник Владимир Путин  је инцидент са руским Су-24 у Сирији назвао "забијањем ножа у леђа" које су извршили саучесници терориста.

Извор:  ВЗГЛЯД / В Анкаре подтвердили извинения Эрдогана перед семьей погибшего пилота Су-24
Превод: Мирослав Младеновић

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Концепција овог блога не обухвата вести, јер су за озбиљан рад на њима потребни далеко већи материјални и људски капацитети од оних с којима располажемо.  Наравно, бива и изузетака, када наиђемо на нешто што сматрамо битним а претпостављамо да ће агенције то превидети или сматрати "незгодним" за објављивање (пре свега агенције, јер остали се махом баве коментарисањем, препричавањем и насловљавањем - без страха, само да је сатртивно и да обећава клик) или кад можемо понудити неку додатну информацију, али овога пута...

Овога пута је у питању нешто што би смо условно могли назвати колегијалношћу. Читаоцу је, сигуран сам, познат онај осећај стида кад присуствује каквој лошој позоришној представи. Е, исто је када су медији, као у овом случају, препуни две вести - различите а суштински повезане - јер се Ердогану може и да се извини када је истерао своје у другој, много тежој бици, али... презаузетост "уредника" тзв. патриотских медија не допушта да се мисли, па следе наслови (преписаних вести) типа...


ОВО ЈЕ РАЗЛОГ због чега се ЕРДОГАН извинио ПУТИНУ! | Intermagazin

"... Slučajno ili ne, baš kada je ofanziva SAA počela da pravi uspehe na severu Alepa, Erdogan se izvinuo Putinu."


НА КОЛЕНА ПРЕД РУСЕ: Ево како се Ердоган извинио Путину за обарање руског авиона у Сирији… (ВИДЕО) | ОСЛОБОЂЕЊЕ


Србин своје родољубље изражава и русофилством, али се русофилство не изражава медијском идиотијом.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!