Видео: Европа се арабизује - медији, образовни програм и апликације за избеглице по читавој Европи

 Europe goes Arabic: Media, classes & apps for refugees across EU - YouTube


Европској унији и западноевропским земљама по заслугама, и историјским и савременим. Стиже освета за сва оне силна освајања, геноциде и пљачке по читавом свету, посебно арапском, и што сада ропски трпе англоционистичку власт, старешинство злочинаца већих и од, рецимо, нациста.


Но, код ових РТ-ових видео цртица треба приметити још нешто, не само садржај. Форма им је сасвим у складу са навикама западне публике, којој се РТ углавном и обраћа. Јер стримовани видео сада чини 70% од укупног коришћења "мреже", према Цискоовим предвиђањима до 2019. године ће заграбити 80% свог светског интернет саобраћаја, а у САД чак 85%... И мада чињенице кажу да савремени кмет највише воли дугу форму, то се односи на забавни, а не образовни и информативни програм и садржај, па је овакво РТ-ово једноминутно "у шали, па привали"  -  добра мера и пун погодак.

Али, надам се, не и за вас и, уопште, српског корисника интернета. Ма колико били духовити, овакви производи су тек медијски колачић, канапе или "једна с ногу". Боље би за све било да нас интересује права интернет храна: електронска књига, вести с чињеницама а не порукама, документарци, анализе мајстора свог заната...

Међутим:

55% посетилаца проведе мање од 15 секунди на вашем веб сајту. Да ли би то требало да вас се тиче? / 55% of Visitors Spend Fewer Than 15 Seconds on Your Website. Should You Care?

Лично, да. У сваком смислу, као Србина, оца, продуцента и блогера. Не знам у којој мери се овај податак односи и на "Ћирилизовано", умем да користим само основне алате за аналитизу посете, али бих волео да тих дванаестак сати дневно потребних да би се пратиле стотине извора, прелетело преко 5-6000 наслова и прочитало стотињак текстова - од којих ћете ви у преводу видети само пар - служи захтевном читаоцу, а не оном који би да "одмори мозак" на простопроширеним реченицама у кратким пасушчићима и прилозима што говоре тачно оно што се већ мисли или "зна".

Толико за недељно преподне, касније ће бити и превода.

Хууу... Одо' опет да читам Зицер. Јесте да је на латиници (деца још уче), али је тренутно најобјективнији српски веб сајт.


Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!