У Белорусији први пут изведено борбено лансирање РСЗО "Полонез" (видео)



У Гомељској области су 16. јуна артиљеријско ракетне јединице Оружаних снага Републике Белорусије у оквиру војних испитивања по први пут извршиле борбено лансирање ракета (РСЗО) "Полонез" које се уводе у наоружање.
Бојево гађање је извршено у оквиру ситуације створене уз употребу ваздухопловних беспилотних система, да би се обезбедио пренос података о циљу у реалном времену свим борбеним возилима и дејство по њему.
Ова гађања су извршена по завршетку државних тестова како би се потврдиле карактеристике система на максималном домету.

Овај комплекс ће у 2016. ући у наоружање ракетних јединице Оружаних снага Републике Белорусије. Дизајниран је за уништење откривене и сакривене живе силе, неоклопљене и оклопне војне и специјалне технике, артиљерије, ракетних и ПВО система, ваздухопловне технике на аеродромима базирања и других објеката на удаљености од 50 до 200 км - са високом прецизношћу.
РСЗО "Полонез" је развила белоруска одбрамбена индустрија и има за циљ да допуни породицу РСЗО, која се налази у наоружању белоруске армије. Ракете једног борбеног возила РСЗО "Полонез" могу да изврше прецизне ударе на осам циљева истовремено, а одступање од задатих координата на максималној удаљености је мање од 30 метара. Ова прецизност у комбинацији са другим предностима овог ракетног система омогућава му да реши многе борбене задатке које иначе решавају оперативно-тактичке ракете и бомбардери.
Државни секретар Савета безбедности Републике Белорусије, генерал-пуковник Станислав Зас је изјавио да је гађање, по резултатима тестова "Полонеза", било успешно, а систем у целини спреман за употребу у оружаним снагама.
Према речима Станислава Заса, коначну оцену способности система ће дати Министарство одбране као главни наручилац система наоружања. Није тајна да би током војних испитивања употребе система могло доћи до неких побољшања, у складу са захтевима наручиоца. То је стандардна радна процедура при увођењу у наоружање новог система.
Главни резултат рада на овом пројекту белоруских научника и стручњака је значајно јачање система националног стратешког одвраћања у делу ватрене моћи Оружаних снага. Поред тога, више од двадесет локалних предузећа ће узети учешће у новој индустрији производње ракета, која ће се развијати у будућности.
Секретар Савета безбедности је истакао да гађање није демонстрација војне силе већ планирани догађај у пренаоружању наше војске. Ми смо подигли потенцијал одвраћања од напада на независност Белорусије. Као што је захтевао шеф државе, техничка опремљеност наших оружаних снага мора да одговара савременим изазовима и ризицима.
Данашњи догађај показује да су за успешну реализацију ових циљева у нашој земљи створени сви услове: научни потенцијал, напредна технологија и производња, као и високо обучени стручњаци.
Председник Државног војно-индустријског комитета, генерал-потпуковник Сергеј Груљев напомиње да се системи таквог оружја развијају и у другим земљама. Пре две године, председник Белорусије Александар Лукашенко задужио је Госвојенпром да пројектује високо прецизно ракетно оружје. Данас је овај задатак успешно решен у фабрикама одбрамбене индустрије.
У будућности, фабрике Госвојенпрома радиће на усавршавању система. Предвиђа се повећање домета на 300 км. Паралелно, у Републици Белорусији ће бити проведен развој нових ракетних систем, анти-тенковских и неких других.
"После ове велике етапе компликованог и одговорног рада државног војно-индустријског комитета" - рекао је министар одбране Републике Белорусије, генерал-потпуковник Андреј Равков - "у наоружање белоруске армије улази прави борбени систем, који ће знатно побољшати могућности одбране државе. Рад на опремању Оружаних снага са новим перспективним системима ће се наставити и у наредним годинама.
Боевая машина новой белорусской РСЗО "Полонез" во время военного парада в Минске 09.05.2015 (с) kp.by

Напомена преводиоца:
Ово је била званична објава пробе система на сајту Министарства одбране Републике Белорусије. Умерена, дипломатска и, наравно, патриотска. Чему се нема шта замерити. Али хајде да видимо нешто много важније: чега нема, шта НЕ ПИШЕ у овом тексту - уз ограду да ни моји подаци не морају бити тачни и поуздани. На стварању „информација“ и „дезинформација“ раде велике и добро опремљене организације са неупоредиво већим ресурсима од мојих. Просудите сами.
Иако је вест објављена 16.06. сачекао сам да видим рекације у Русији и на Западу. Тачније, више ме је занимала руска рекација, која је, испоставило се, била млака и скоро неуочљива у свим медијима, тако да је, по мом мишљењу, вест прошла скоро незапажено.
Цела прича почиње пре осам до десет година, са преговорима о куповини ракета од Руске Федерације. Кремљ, по свему судећи, није био баш рад да то учини и понудио је отварање базе на територији савезника. Лукашенку опет па та опција вероватно није била по вољи. Белорусија је решење пронашла у сарадњи са Кином са којом је и раније имала добру сарадњу.
На војној паради 9. маја 2015.године, Минск је први пут показао нови вишецевни лансер ракета произведен у Белорусији - "Полонез", направљен на шасији тегљача са точковима МЗКТ-7930 8X8. Показана су два возила са осмоцевним лансирним системима и два транспорта возила за допуну ракета. На паради су дати основни подаци о систему: способност да истовремено изведе високо прецизни удар по осам циљева на даљини већој од 200 км. На руским а и другим страним мрежама је одмах уочена сличност са кинеским системом MLRSА-200.

A200 Multiple Launch Rocket System | Military-Today.com

За основу система вероватно је узета кинеска ракета А-200 постављена на шасију белоруске производње, а могуће је да је било и усавршавања саме ракете. Фабрика за производњу система је у близини Минска - РПУП "Фабрика прецизне електромеханике".

Белорусская РСЗО "Полонез" - bmpd
Све је рађено у тајности (питање је колико су били успешни) па су чак и пробе вршене на кинеским полигонима. У коликој мери је показивање система 2015. године било „изненађење“ за савезнике и непријатеље је дискутабилно. У медијима се све информације о самом систему прецизно дозирају.
Ако је веровати расположивим информацијама, систем је по домету и прецизности супериорнији од свих руских, а по неким карактеристикама делимично замењује и оперативно тактички ракетни систем „Искандер - Е“ (експортни).
Карактеристике које је објавила Белорусија су следеће: осмоцевни лансер, домет „преко“ 200 км, могућност гађања осам циљева истовремено са џи-пи-ес навигацијом, прецизност 30-50м. Оно што нису ни потврдили али ни демантовали је да се навигација ракете ослања на GPS,Глонасс, BeiDou иGalileo. Ако заиста може да користи сва четири система навигације, онда је планирана и продаја свим корисницима тих система. По Лукашенку, "Полонез" је развијен и направљен за две године. Таква изјава већ спада у категорију хвалисања јер и технолошки много јаче државе на сличним системима раде знатно дуже, а Кинези се нигде не спомињу.
С обзиром на домет система, прецизност и брзину дејства, на белоруским сајтовима се већ расправљао одустајању од могуће куповине „Искандера“од РФ, а разлози који се наводе су, између осталих, да је његов домет од 280 до 500 км у М варијанти а у Е варијанти око 300км. Број ракета које може лансирати једно возило је два комада у интервалу од једне минуте. Домет "Полонеза" - "више од 200 км." (али колико "више" - нико не зна), а број ракета које може лансирати једно возило је осам у интервалима од неколико секунди.
Ако је опет веровати понуђеним (дез)информацијама, чудно је и само место распоређивања првог ракетног система. Прва ће га наводно добити 465. ракетна бригада која се налази у месту Осиповичи. Колико се из изјава да разумети, систем је намењен за - како је речено на сајту Министарства - „значајно јачање система националног стратешког одвраћања“. Али, ако се ради о одвраћању непријатеља, а не савезника, зашто је "Полонез" распоређен на место са којег му није у домету скоро ниједна граница држава НАТО алијансе?
Ако претпоставимо да је основа белоруске ракете кинеска А-200 (а моје мишљење је да Белоруси купују кинеске ракете јер не могу да произведу своје, колико због технологије толико и због новца), онда је ракета вероватно калибра 300мм, дужина ракете 7264 мм, размах стабилизатора 615 мм, а тежина ракете 750 кг. Бојева глава, зависно од варијанте, 100-150кг. Даљина дејства од 50 до 200 км. Вероватно кружно одступање од циља 30-50м. Плотун од осам ракета по осам различитих циљева се врши за 50 секунди а време припреме за паљбу је осам минута.
Како год, превише је тих „ако“ и „зашто“.



2 коментара:

  1. Анониман24. јун 2016. 14:21

    Postovani, pokusavam tekst preneti na Twitter, ali pritisak na Plavo Dugme Sa Pticom ne donosi rezultat.
    Stoga molim kontrolu 'tehnike'.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. До скора се тиме нисам ја бавио.
      Требаће ми времена да научим.
      Али "дељење" ми није прва брига, нисам задовољан како блог изгледа...
      Поздрав,
      Александар

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!