Српско напредно образовање за себре Новог феудалног поретка (Ажурирано)

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Само два примера, само од данас и јуче. Без коментара, осим оног садржаног у наслову. Али ћу вам препоручити да пратите Клотфркет, блог професорке Љубинке Недић.

(Накнадно видех да су Вечерње новости објавиле деманти "вести" о Светлани Ражнатовић као методској јединици..."СЛУЧАЈ" ЕКСКУРЗИЈЕ ОСНОВАЦА: Само прошли поред Цецине куће | Србија | Novosti.rs

Од срца се надам да директор школе говори истину, тим пре што знам на шта су уредничка бића све спремна да би добила сатртивни наслов и чланак. Али овај пост нећу повући, ту је други пример. А примерима се ионако ништа не доказује, примери служи за илустрацију.)

Основци на екскурзији посетили кућу Светлане Ражнатовић 

Ученици трећег разреда Основне школе "23. октобар" из Сремских Карловаца, у оквиру једнодневног обиласка Београда, одведени су да посете дом Светлане Ражнатовић, са којом су се дружили и на поклон добили потписан ЦД

Фото Н. Параушић

НОВИ САД - Ученици трећег разреда Основне школе "23. октобар" из Сремских Карловаца, у оквиру једнодневног обиласка Београда, одведени су да посете дом Светлане Ражнатовић, са којом су се дружили и на поклон добили потписан ЦД, пренео је данас портал 021.

Дешавања са екскурзије пренео је родитељ ученице III/2 разреда те основне школе, која се пре два дана вратила са поменуте екскурзије и испричала родитељима која су места посетили.


"На моје питање како је било на екскурзији, прво што ми је рекла је да су били код Цеце у кући, да је кућа огромна, да су добили аутограм и ЦД лично од ње. Моје дете није васпитано да зна ко је Цеца, поготово не да се таквој особи диви и тражи од ње аутограм", рекао је родитељ за 021.
 
Планом екскурзије предвиђено је да основци посете Зоолошки врт, Авалски торањ, Музеј ваздухопловства и стадион Црвене звезде.

Родитељ је додао да је лично позвао директора школе, који му је објаснио да су учитељице Цецу "вероватно среле на паркингу", након чега је почео и да га вређа.

Новинари су покушали да добију коментар од директора школе "23. октобар" Горана Маравића, али је он спустио слушалицу након што је чуо разлог позива.
Начелник школске управе за Јужнобачки округ Јован Вукчевић рекао је да не може да коментарише случај о коме нема све информације, додавши да ниједна школа не сме да одступа од утврђеног плана екскурзија.

Бета / Вечерње новости


Штројење мушица у образовању 

 

Листајући канале у јутарње доба и тражећи да видим негде најновије вести, налетим на Јутарњи програм телевизије са националном фреквенцијом, познате по истраживачком новинарству, честим гостовањима премијера, још чешћим гостовањима највећег истраживачког новинара модерног српског новинарства, који нас редовно обавештава о надолазећим кризама, катаклизмама, апокалипсама и државним ударима. У том тренутку је на екрану била фина госпођа, потписана као директорка једне београдске основне школе. Помислим - опа, ево нешто о просвети!

И одгледам цело гостовање.
Друга гошћа у студију била је госпоја у тренду негована, на равно исфенирана, благо напућена. Запитах се на кратко откуд и она ту, пошто знам да просветне раднице одавно нису у тренду, али се успешно ваде на то да имају стила, па не морају да терају моду. Енигма је разрешена чим је водитељ најавио тему: фенг шуи уређење школе.

Морам да напоменем да је и друга госпоја по сопственом убеђењу запослена у образовању јер је директор Института за фенг шуи, који назива центром за образовање. Нешто налик фризерској академији, али научније, јер је институт у питању. Иначе се бави и неким метафизичким системима, али ту сам се погубила.

Тако одушевљена дупло образовним прилогом кренем помно да слушам.
Имам шта и да чујем!
Директорка школе је приликом једног путовања у Лондон имала прилике да се упозна са фенг шуи уређењем простора, и из места се одушевила. По повратку је ступила у контакт са научницом метафизичког института и позвала је да одржи предавање целом колективу основне школе. Следећи корак је, природно, била образовно-научна сарадња између ове образовне и оне научне институције. Није да директорка основне школе није и раније сасвим инстинктивно нагињала ка метафизичком уређењу простора. Рецимо, одувек је инсистирала на хигијени, што је чист фенг шуи. Затим, пре неку годину су окречли школу у жуто, наранџасто, плаво, што је, као што сви знамо, опет непатворени фенг шуи. Међутим, тек је доласком правог стручњака школа прогледала. По речима стручњакиње спојене су енергије неба и земље. То се одмах осетило у школи! Тај проток спојене енергије је вратио свима осмех на лице и атмосфера је постала позитивнија. Велики проблем је настао због неке низбрдице иза саме школе, којом хоће та енергија да се одлије, па ваљда да заврши у подземним водама, где ли? Жива нисам како ће то да разреше, али свакако им држим палчеве, осим ако то с палчевима није фенг шуи јерес.

Даље, стручњакиња је препоручила наставницима да стално ротирају децу у учионици, уместо да дете седи на истом месту целе школске године. Каже да му можда баш то место не одговара по енергији, па је онда боље по дете да се ротира. То вам је метафизички принцип рингишпила, вероватно. Могуће је да су деца мало ошамућена од тих ротација, али успеси у настави свакако не изостају.

Врхунац доприноса наставном процесу проистекао је из шока који је научница с института доживела када је сазнала да је директоркина канцеларија на другом спрату троспратне школе.
Па како, аман заман?!
Па где вам је памет, људи?

Па, једино што би било горе јесте да је та канцеларија на првом спрату, али срећом та несрећа по школски систем Србије је ипак избегнута. Научно објашњење каже да онај ко влада (мајке ми, тај израз је употребила) мора да буде на врху. Значи, да би се школом успешно руководило, неопходно је да канцеларија директора школе буде на највишем спрату. Ако је школа у приземној згради, има да се дозида бар неко поткровље, голубарник, мансарда, маренда, фруштук - шта било! Не сме се тако лаички поступати и препуштати судбина школе злим силама и неусклађеним енергијама!

Узгред, на трећем спрату поменуте школе налазила се библиотека. Изгледа да је пројектант имао глупу идеју да образовним системом влада књига. Одма' се види да је дилетант у питању!

Е сада, мене занима следеће:

1) која наставничка компетенција је унапређена предавањем фенг шуи научнице целом наставном колективу

2) да ли су наставници за то добили бодове за стручно усавршавање и колико

3) с које позиције се из буџета школе издвајају средства за консултантске услуге Института за фенг шуи

4) шта ради инспекција за то време

5) да ли ће бити реакције стручне просветне јавности и јавности уопште

6) да ли ће реаговати ресорно Министарство и зашто неће.


НАПОМЕНА: Уколико се осећате искомплексирано, исфрустрирано и наставнички мање вредно зато што у својим школама нисте обезбедили спајање енергије неба и земље, и самим тим сте доказали да не бринете о добробити својих ученика, потрудите се да тај проблем што пре решите.

Уколико немате пара за тај консалтинг од врхунског значаја за школу, јер још нисте исплатили ни дневнице, путне трошкове, рачуне, папир за копирање, креде и слично, имам сјајну идеју за вас. Предлажем Министарству да организује стручно саветовање за шефове рачуноводства, на тему Чек изобиља. То вам је онај чек што се пише васиони, па вам она намести да вам паре саме пристижу.

Такође предлажем и да се све школе обавезно претплате на научне часописе. За почетак нека то буде Треће око.


ПРИЛОГ

Упутство преузето са сајта Успешна жена:
Pisanje Čeka Izobilja je ritual kojim obezbeđujete izobilje u svom životu. Obavite je u prvih 24 sata Mladog Meseca . 
Najbolje je da listu sastavite u prvih 8 sati Mladog Meseca, pre nego što Mesec uđe u fazu praznog hoda.
Ukoliko propustite prvih 8 sati Mladog Meseca okončajte je u okviru prvih 24 sati.

1. Uzmite ček iz svoje čekovne knjižice, odštampajte ga ili jednostavno nacrtajte ga na papiru. Iskoristite svoj kreativ u slučaju crtanja čeka, jer kreativna energija je veoma jaka i blagotvorno deluje na ishod.
2. U odeljku “Primalac” zapišite čitko svoje puno ime i prezime
3. U delu u kom se upisuje brojevima iznos upišite “ISPLAĆENO!”
4. Na liniji na kojoj slovima pišše iznos upisite “U POTPUNOSTI ISPLAĆENO!”
5. Na mestu gde je potpis Uplatioca napisite “ZAKON IZOBILJA”

Ако вам ово не упали, не примам рекламације али остајем поносна што сам и ја попут директоке београдске основне школе успела бар мало да допринесем општем бољитку у нашем образовању.

Љубинка Недић / Клотфркет

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!