Кратко упутство: "За све су криви варварска Русија и Путин"

Пољски министар одбране Антони Маћеревич је рекао да је за масакр у Волињи крива Русија. Користећи неколико једноставних метода, моћи ћете да Русију оптужите мање-више за све.
Антони Маћеревич
  
Пољски министар одбране Антони Маћеревич је на дан сећања на жртве масакра у Волињи рекао да је кривац - Русија. Украјински националисти су за пар сати масакрирали неколико десетина хиљада Пољака јер су радили за Кремљ.
Није познато да ли је министар смењен и подвргнут принудном психијатријском прегледу. Највероватније, то се неће догодити. Лудило не смета да његове изјаве буду политички коректне.
Пракса западних политичара и медија (нарочито у последње две године) показује да је Русија (читај: Путин) крива за све. Објаснићемо како се то ради - и како можете користити овај систем ефикасније.

Четири метода
Први метод: Користите селективан приступ. Допинг користе сви спортисти у свету (погледајте мало руке сестара Вилијамс), али ви, пошто имате контролу над надлежним управама, прогласите забрањеним само лек који се користи у Русији. Изјавите да допинг користе само Руси (и онда погледајте руке Марије Шарапове и упоредите их са рукама сестара Вилијамс).
Други метод: Не износите све податке. Саопштите да је малезијски "боинг" погођен ракетом руске производње и да је пао на територију под контролом устаника. Изоставите све непотребне детаље: да украјинска војска има исте ракете, да су кијевски контролори из неког разлога усмерили лет директно у ратну зону, да снимак разговора и снимке са сателита нисмо видели ни после две године. Ограничите се на само два детаља: руска ракета и територија устаника.
Овај метод је ефикасан и може се користити колико год хоћете. На пример, понашање навијача на Европском првенству. Зашто причати како локалне власти нису биле спремне за њихову инвазију, а Британци изазивали већ два дана? Изоставите непотребне детаље и идите директно на слику "ужасни Руси бију људе". Остале детаље (као што су туче Украјинаца и Пољака) такође изоставите.
Трећи метод: преокренути доказе. Терористичке нападе на аеродром у Истанбулу извршили су емигранати из Русије. Зато говорите Руси (тј. Путин) су разнели аеродром. И до ђавола детаљи: није потребно указивати да сје Русија те "емигранте из Русије" пре много година ставила на међународне потернице и да су им Бугарска, Грузија и Украјина пружили сигурно уточиште. Уместо сумњичења за давање уточишта терористима, ви користите прилику да оптужите Путина.
Четврти метод: лажите једноставно и смело. Читаоци имају поверења, ништа не проверавају (или бар тако мислите). Зато је могуће продужити ембарго против Русије јер "не испуњава споразум из Минска". Текст споразума из Минска је на интернету, и ту црно на бело пише да Украјина треба да га испуни а да је Русија само посматрач. Да, па шта?
Овај метод, узгред, раније је употребио и горе поменути пољски министар одбране. Не тако давно, рекао је да је авион са пољским политичарима 2010. године оборила Русија. Будите храбри као министар! Сви су заборавили пијане разговоре пољских главешина у кокпиту, сви су заборавили да посада није слушала контролора летења и да је радила шта хоће а не оно што је требала урадити. Не бојте се.
Ефекат
Ако сте ова четири наведена метода употребили на довољно ефикасан начин, онда можете да направите слику "крив за све", и сада ће рад бити лакши.
Сада можете да сазовете самит НАТО-а и донесете одлуку да повећате број војника у Источној Европи, и истовремено даље ширење на исток, правећи се да не постоје споразуми о том питању. Одговоре Русије на повећање контингента, употребите за повећање својих.
Слику крволочног Путина можете користити и у обради тема са којима он нема никаве везе. На пример, на холандском референдуму о економској сарадњи Украјина - Европска унија могло се апеловати на чињеницу да ће гласање "против" обрадовати опаког Путина, па треба гласати "за". Референдум јесте изгубили, али се и то може искористити: рекосмо вам да је Путин ужасан.
Сличан пример - референдум у Великој Британији. Од њеног изласка из ЕУ, Русија, строго говорећи, неће имати ни користи ни штете, а ипак је бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол изјавио да је "Брегзит" - Путинова победа. Такве изјаве су залог за будућност, доприносе учвршћивању слике чудовишта.
Али већина корисних примера стиже из Украјине. Тамо је оптужба "ти си агент Путина" постала једна од главних, ако не и једина, у свим споровима са било којим противником. И ту сада видимо како Путинов агент Љашко оптужује Путиновог агента Порошенка и обрнуто. Побеђују радикали? Провокација и победа Путина! Радикали губе? Путин свађа украјински народ!
Добре примере дају и амерички медији. Телевизијски канал Фокс њус лицемерно каже да је инвазија имиграната у Европу Путинова провокација, чија је сврха - слом демократије. Небитно је што су њихове државе бомбардовале снаге НАТО-а и што су терористе помагале (снабдевањем оружјем и пружањем политичке подршке) земље које припадају НАТО. Ако сте већ успели да све уверите да је Русија крволочна а Путин опак створ, проћи ће вам и то. Десило се нешто лоше? Чињеница. Крив је неко лош? Чињеница. Е, Путин је лош? Дакле, он је крив.
Са таквом медијском припремом ни "кривица" Русије за масакр у Волињи не делује нимало чудно. За очекивати је још много сјајних открића.

1 коментар:

  1. Анониман15. јул 2016. 01:41

    То је католичка пракса: истинито је оно што нам иде у прилог; и ништа друго. Што страшније лажеш (да се овога пута задржимо само на лажима) - то си заслужнији католик.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!