Како "Новински фронт" и "Србин инфо" с једне стране, и ТАНЈУГ и "Блиц", с друге, обмањују своје "читалачко тело" (два примера)

Први пример: Глупост из незнања, "немања времена" и алавости


Први прилог је изворно објављен на на сајту "Новински фронт", а пошто је наслов "јак"- њам, сместа га је пренео "Србин инфо". Погледајте видео и прочитајте текст,  и биће вам, чак и ако сте тотални дудук за авијацију (као што је потписник ових редова), одмах јасно да ту нема никакве "борбе", проигравања дуела:

Руско Министарство одбране објавило снимак ваздушне битке ловца Т-50


Руско Министарство одбране је објавило видео поводом Дана руског ваздухопловства «Небо се покорава сили» у коме су приказани јединствени кадрови битке у ваздуху у којој учествује и најновији млазни ловац пете генерације Т-50.



Како преноси ТАСС, на снимку је приказана ваздушна битка ловца МиГ-29КУБ, авиона за борбену обуку Як-130, најновијег ловца Су-35С, ловца Су-33, стратешког бомбардера Ту-95 и полети авиогрупе «Стрижи» и» Руски витезови».


Ката
Извор: Руско Министарство одбране објавило снимак ваздушне битке ловца Т-50


"Ката" не знам ко или шта је. Али лафови, односно, по саморазумевању: "Ми, новинска агенција «News Front» – војници-добровољци информационог фронта, водимо неравноправну борбу против циничних лажи, преваре, манипулације и дезинформација — то јест, против оружја за масовно уништење којим Запад против нас води предаторско-колонијали рат новог типа."


"Војницима-добровољцима информационог рата" пожелимо да се мало обуче умећу информативног ратовања пре но што дођу у Србију и почну да војују с Црногорског приморја, или се, ако су овдашње јуноше, лате тастатуре за коју кинту. Овако су од веће штете него користи. Да не објашњавам елементарно... Poisoning the well.

И док незнању, дакле и "Новинскom фронтu", има лека, само треба бити строг према занатском (не)умећу руских "татиних синова" и натерати их да понешто сами прочитају, одаберу, препишу и напишу, за алавост главног и одговорног уредника гласила "Србин инфо" Дејана Златановића - који је пренео текст, а да јесте on знам по томе што агрегатор вести који користим, Ино ридер, приказује и име односно надимак администратора - нема лека.  Јер човек "нема времена" да прочита и погледа шта објављује, тим пре ако је наслов "јак", сатртиван, доноси кликове>центе>евриће.


Други пример: Занатски вешта обмана


За разлику од првог новинарског недела, које је слика и прилика овдашњих "проруских" и "патриотских" медија - без стварне подршке оних који би требало да буду најзаинтересованији за њихов квалитет и успех, ако је то неко оправдање - пример "Блицовог" диловања Танјуговог чланка (уз фалш илустрацију) указује на сасвим другу врсту опасности: смислено и зналачко обмањивање јавности. Али, прво чланак па објашњење:


MINISTAR OŽIVEO ŠOKANTNU PRIČU Stotine dece iz Jemena oteto i dato izraelskim parovima!


Šokantna, decenijama stara priča o nestaloj jevrejskoj deci, uglavnom poreklom iz Jemena, ponovo se našla u fokusu pažnje u Izraelu, kada je ministar Cahi Hanegbi izjavio da je zaista stotine dece oduzeto od njihovih roditelja, pošto su se uselili u Izrael u prvim godinama postojanja države.

Foto: Reuters Foto: Ilustracija

- Oni su uzeli decu i odneli ih. Ne znam gde - rekao je ministar i time oživeo optužbe da je čak 5.000 dece Mizrahim Jevreja iz bliskoistočnih zemalja dato aškenaskim bračnim parovima bez dece, iz evropskih zemalja koji su preživeli holokaust.

To priznanje suprotno je zaključcima tri zvanične komisije koje su imale zadatak da ispitaju slučaj.

Svaka komisija saopštila je odvojeno da su bebe, za koje se tvrdi da su otete, bile bolesne, umrle i sahranjene, a da je manji deo usvojen, nakon stvaranja Izraela 1948. godine. Porodice mališana su to odbacile, tvrdeći da su oteti, dati na usvajanje ili prodati bez njihovog znanja.

Hanegbi je ovih dana dao intervju za TV Kanal dva, osvrnuvši se na 65 godina staru aferu koja se vratila na naslovne strane pre nekoliko meseci.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u junu rekao da ukida "embargo na slučaj" i postavio Hanegbija da otvori dokumenta i "otkrije istinu".

- Pitanje jemenske dece je otvorena rana koja i dalje krvari i mnoge porodice ne znaju šta se desilo bebama koje su nestale - rekao je Netanjahu.

U periodu između 1948. i 1954. godine prijavljen je nestanak od 1.500 do 5.000 male, uglavnom jemenske dece, podseća izraelski list Harec.

Hanegbi, koji je imao zadatak da pregleda materijal o aferi, izrazio je nadu da će se konačno otkriti sudbina dece. Međutim, na ključno pitanje da li je establišment za to znao i da li je čak bio saučesnik u aferi, on je odgovorio: "Možda nikada nećemo znati".

- To je okean materijala. Čitam svedočenja sestara, socijalnih radnika i ljudi koji su primili decu u bolnice, na sve njih gledam kao delić zagonetke - rekao je ministar, dodavši da nema pristup podacima o usvajanju i da vlada traži načina da mu se dopusti da vidi i te slučajeve.

Porodice nestale dece, pravni eksperti i mediji dovodili su u pitanje ponašanje i profesionalizam komiteta koji su sakupili čak milion i po strana dokumenata od 1960-tih godina.

Hanegbijeve izjave podstakle su nastojanja mnogih jemenskih porodica da konačno saznaju istinu o nestaloj deci jer veruju da su nestala kao rezultat tajne, zvanične politike. O tome se raspravljalo i u izraelskom parlamentu, zahvaljujući aktivnosti organizacija koje su objavile njihova svedočenja.

Hanegbi je najavio da će pregledati materijal do oktobra i tada preporučiti vladi da ga objavi kako bi se omogućilo svakoj osobi da klikom na internetu dođe do sajta gde se sav može videti.

Za sada posmatrači prilika ocenjuju da su izjave ministra ipak ulile nadu mnogim porodicama nestalih. U međuvremenu su se pojavile direktnije kritike zbog afere.

Autorka knjige o jemenskim bebama Šošana Madmori-Gerber izjavila je za Al Džaziru da, bez obzira da li je izraelska vlada organizovala otmicu ili je jednostavno zažmurila, prinudan transfer beba iz jedne etničke grupe u drugu predstavlja genocid na osnovu odrednica UN, po kojima je saučesništvo u genocidu kažnjiv akt.

Izraelska novinarka Jael Cadok rekla je za isti mediji da je kriza jemenskih beba izraelska najmračnija tajna koja preti da izazove zemljotres ako istina o činjenici da su Jevreji kidnapovali druge Jevreje posle holokausta izbije na videlo.

Извор:  MINISTAR OŽIVEO ŠOKANTNU PRIČU Stotine dece iz Jemena oteto i dato izraelskim parovima!


Шта овде "не ваља"? Чак и преститутке из школе мадам Соње Лихт знају да се ционистичка недела не могу сасвим сакрити, и да је зато боље да саме понешто објаве. Али "с мером", наравно. Тако се  из овог чланка тек на крају (колико читалаца стигне до краја текста?) да наслутити да су отета деца - Јеврејчад.  То јест, "да су Јевреји киднаповали друге Јевреје после холокауста". И, шта ћете закључити? Да је ционистички ентитет спасавао своје мале саплеменике од новог холокауста? Вероватно.

Али није. У питању је расизам циониста. Ашкенази Јевреји не подносе Сефарде Јевреје, а и једни и други оне обамоидног лика, црнпурасте Мизрахе, сматрају за подврсту. Да се црнчад "уљуде" и претворе у какве-такве Јевреје прво их треба одвојити од родитеља. Што ни сами Јевреји не крију, на пример: The shocking story of Israel’s disappeared babies - TruePublica.

Али не иде да о томе пише (и објави стварну фотографију, а не горњу која наводи на погрешан закључак) петреусовско-лихтовска олош. Довољно је што пренесу Keri: Izrael rizikuje da postane "država aparthejda, али да се призна да је јеврејство до те мере расистичко да мери и боју коже припадницима сопственог племена, то би било превише. Овако је боље, пробере се пар чињеница и приложи фалш али слатка сличица. И не да одговор на ЗАШТО? Резутат је да за необавештеног читаоца  ТАНЈУГ И "Блиц" испадоше још и непристрасни, објективни, иако истину "појела маца".

ТАНЈУГ и "Блиц" су опасни.

Јер читалачко је слично "бирачком телу". И иначе гута чиме га кљукају, још ако много не одудара од уобичајене медијске 'ране...па кад бирајући власт и одлучујући шта је исправно и шта нам свима треба исповрати усуто... 

Онај прави, Читалац, редак је, усамљен и самим тим неопасан створ. Код већине ће метод који користе Танјуг и "Блиц" бити успешан, али глупост из првог примера је толико очигледна да чак и код ње не пролази - што се види и по коментарима, осим кад уредник, као сад Д.З. (у предаху борбе с падежима), нађе времена па почне да их бирка и брише.

"Новински фронт" и "Србин инфо" су исказ српско-руске медијске неумешности, повремено и штеточине, али ТАНЈУГ и "Блиц", то треба затрти.


(Касније видех и овај шлаг на торту. Б92 и "Србин инфо" удружреним снагама: Здраво свете, Русија више не зависи од нафте | СРБИН.ИНФО)


Александар Јовановић, затртивно Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!