Једино што стварно прети Израелу јесте грађански рат - сматра бивши шеф Мосада

Палестински демонстранти у сукобу са израелским војницима у селу Бејт Фурик на Западној обали (Фотографија: Џафар Аштијех / АФП)

Избијање грађанског рата је највећа претња безбедности израелске државе - рекао је бивши шеф Мосада у свом првом јавном појављивању после одласка са функције. Унутардруштвене поделе и тријумф мржње су главни покретачи унутрашњег сукоба, каже Тамир Пардо.

"Спољна претња постојању Израела не постоји, једина права егзистенцијална претња је унутрашња подела", рекао је Пардо на годишњем помену војницима Друзима палим на северу државе. "Унутрашња подела би могла довести до грађанског рата."

Уз напомену да је Израел већ на путу грађанског рата, бивши шеф израелске обавештајне службе је упозорио на опасност да би Израелци могли да пређу "црту унутрашње поделе и мржње", што би могло да се претвори "у феномен типа грађанског рата".

Држава Израел броји преко 8,5 милиона становника, по попису од маја 2016. године. 74,8% су Јевреји, 20,8% Арапи, док је 4,4% сврстано под "остали". Иако израелски закони Јеврејима и Арапима формално гарантују иста права, ова два сектора живе у одвојеним друштвима - похађају различите школе, живе у различитим градовима, читају различите новине и следе различите политичке циљеве.

Да би се поправило стање друштва, Пардо позива на дипломатско решење израелско-палестинског сукоба, "јер без њега никада нећемо моћи да нормализујемо односе са нашим арапским суседима".

"Премијер је рекао да ће бити две државе између Средоземног мора и реке Јордан, и у праву је", сматра Пардо. "По мом мишљењу, ни са једном државом нећемо моћи да склопимо неки нови споразум ако не решимо палестинско питање.

Што се тиче неслагања унутар јеврејског друштва, бивши шеф Мосада каже да неки Израелци хоће појачавање постојећих подела.

"Има их који олако истичу што нас раздваја и занемарују шта нас спаја. Али ја не могу да упрем прстом на неку групу или лидера. Таквих људи има у свим овдашњим групама.

Уз јеврејско-арапску друштвену поделу, према најновијем истраживању Центра "Пју", у Израелу постоје и унутарјеврејске поделе између ортодоксних Јевреја и савременијих следбеника јудаизма.

"Ове поделе се огледају у оштро супротстављеним ставовима по многим питањима друштвене политике: брака, развода, верског преобраћања, војне регрутације, раздвојености полова и јавног превоза...Великом већином, Хареди и Дати Јевреји (који се сматрају ортодокснима) су става да израелска влада треба да промовише верска уверења и вредности, док секуларни Јевреји снажно фаворизују одвојеност цркве од владине политике", пише "Пју".


Извор: РТ


Александар Јовановић / Ћирилизовано

А мислио сам да Адејинка Макинде - Нигеријац пореклом, рекао бих по презимену - претерује са закључком изнетим и у наслову свог чланка A Civil War Looming in Israel?, мада у њему износи обиље чињеница из историјата унутарјеврејског гложења.

Може бити да сам и сам пао под утицај ционистичке пропаганде, јер сам се претплатио и редовно прегледам е-пошту приспелу од ултрапропагандистичке Israel Video Network, оне исте која се стара да антиционисти из медија више нигде не нађу посла: Canary Mission: Radicals Exposed – Israel Video Network.

Како год, сматрам да су Пардуова изјава, "Пјуово" истраживање и чланак РТ-а чиста ционистичка пропаганда с циљем збијања редова - и јеврејских, и оних њима склоних (најчешће из лукративних разлога, али и зато што се "Путин бори против антисемитизма" - Top Jewish Leader Lauder Thanks Putin for Fighting anti-Semitism).

Зато бих да сa вама поделим нешто од онога што сам добио и погледао неких пола сата пре него што видех овај чланак РТ-а. Обратите пажњу на то ко је произвео видео - Christians United for Israel.




Шта најбоље уједињује? Заједнички непријатељ. Није чудо што су и неки политичари из Републике Српске насели на Либерманово благоглагољање, које је, у ствари, "завади још више, па владај, Јеврејине".


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!