Пређи на главни садржај

Едуард Попов: Од Јужне Осетије преко Донбаса, Русија обнавља принцип суверенитета. Ствара Нову Византију и ...


На данашњи дан пре осам година започео је рат познат и као "08/08/08", када је грузијска војска напала Јужну Осетију и батаљон руских мировних снага. Догађаји из тог рата добро су познати свима, па ћу уместо подсећања на њих понудити неколико мисли о значењу  "08/08/08" унутар ширег контекста.

Ова разматрања су изнета и у "академскијем" облику на научној конференцији на којој су учествовали и представници влада Јужне Осетије и Грузије, и на којој је, у оквиру секције на којој су се разматрали догађаји из августа 2008. године, приложен поприличан број научних радова о питању државног суверенитета. Поновићу, укратко, тада изложене идеје.

Да почнем с тим шта "08/08/08" рат није био. Напад грузијске војске на Јужну Осетију није био рат између Грузије и "побуњеничке територије" вођен с циљем да се она врате држави матици. Учешће војника из великог броја земаља, па и САД, учинило је овај рат превише великим и значајним да би такво објашњење било истинито. Прави непријатељ Сакашвилија и његових покровитеља није била "сепаратистичка" влада из Чинвалија, већ Русија. Зато су напади извршени не само на цивилно становништво Јужне Осетије, него и на батаљон руских мировних снага.

Овај подмукли и крвави рат није био ни сукоб православне Грузије са православном Русијом, како су, хитро, прогласили неки идеолози грузијског милитаризма. За жаљење је што се нетачан назив Руско-грузијски рат одомаћио и у Русији. Грузија и Јужна Осетија су, саме по себи, недовољни разлози за напад Русије.

Рат из августа 2008 године био је рат-претходница што га је покренуо Запад против драстично ослабљене Русије заточене у својим државним границама. Грузијски милитаризам је напросто послужио као претходница, а територије Јужне Осетије и Грузије као мостобран.

Као Јужна Осетија 2008. године, данас је упориште Донбас. Улогу противруског оружја су августа 2008. играле грузијске марионете Запада, сада је у њој кијевски режим. Русија је добила први рат-претходницу, добиће и други -  на територији некадашње Украјине.

И још један важан закључак. Прошло је осам година од "08/08/08" рата и односи између Русије и Грузије, а поготово између Руса и Грузина су се драстично променили. Обнављање односа са становништвом бивше Украјине, у великој мери затрованим украјинским неонацизмом и русофобијом, биће много теже и захтеваће пуно више времена. Али ће и до тога доћи, пре или касније. Победа у том рату допустиће Русији да се носи са задацима светских размера. један од тих задатака је успостављање заједнице  православних народа и држава (пројекат Нове Византије), и да свету понуди нови, другачији поредак, систем социјалне правде и поштовања културне разноликости човечанства. Данашња Русија тренутно јесте млађи партнер у либералном клубу, али дошло је време да се раскину политички и либералистички ланци и васпостави принцип државног суверенитета.


Аутор: Едуард Попов
Превод текста на руском језику посебно писаног за Форт Рус на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de