Дебкафајл: Два бивша министра одбране Израела изгрдила Бибија због недовољних 38 милијарди долара америчке војне помоћи

Фотографија: haaretz.com

Ехуд Барак, бивши премијер и министар одбране, у својој колумни од четвртка у "Вашингтон посту" пише да су САД, због Нетањахуовог "несмотреног и неодговорног управљања односима са Белом кућом", Израелу одобриле само 3,8 милијарди годишње војне помоћи у наредној деценији што је "далеко мање него што се могло добити".


Његов наследник на месту министра одбране, Моше Ја'алон је за један вашингтонски "тинк тенк" изјавио да овакав пакет помоћи не удовољава потребама Израела и да ће буџет за одбрану морати да буде сразмерно смањен.

Министар енергетике Јувал Штајниц је у одговору на ове критике изразио захвалност Америци због изузетне великодушности - одобравања Израелу веће војне помоћи него било којој другој земљи, и то у време када САД смањују издатке за сопствену војску. Можда је намера два бивша министра одбране била да подрију Нетањахуа - рекао је Штајниц - али њихове примедбе су много штетније по америчко-израелске односе.


Напомена преводиоца: Два бивша израелска министра одбране заиста имају разлога за незадовољство Нетањахуовим учинком. Али није у питању сама цифра, него што се, овим истим споразумом, "Израел обавезао да од Конгреса неће тражити још новца у току периода важења овог плана (војне помоћи)".

Такође, препоручио бих вам да обрате пажњу...

1. Како је Израел украо атомску бомбу - How Israel Stole the Bomb – Consortiumnews.

2. Како се Израел већ добрано оборужао: Колин Пауел у процурелој е-пошти каже да Израел има 200 нуклеарних бомби - In leaked emails, Colin Powell says Israel has 200 nukes | The Times of Israel. Али је најзанимљивије што је чланак из "Тајмс оф Израел"-а, што потврда да Израел има атомске бомбе није вест ни за мејнстрим ни алтернативне медије ( и стране и српске), него им је битније Пауелово опањкавање Трампа. (Касније, после 14:00, ову јучерашњу вест је пренео Танјуг, а онда и умножи/залепи сајтови, па чак и несретни "Спутњик".)

3. Како Израел краде не само палестинску него и руску (украјинску) земљу, а што руски медији и руска држава уопште не спомињу. Американци Јеврејима плаћају харач бар јавно, а Руси ћутке. Чланак Israel in Ukraine is entirely out of control Uman August 2016 Video, by Scott Humor | The Vineyard of the Saker не могу превести с обзиром на извор, али ево једног од три видео прилога на које Степска сврака не може да полаже ауторска права:



4. За крај, да мало засладим, пошто су преводи и прилози за рубрике Ционизам (75) и Израел (124) убедљиво најмање читани - иако се ама баш ништа, ни међународна, ни домаћа политика, ни привреда, ни културни токови... не могу разумети без познавања ционизма, ево једне "душевне хасидске песме, апсолутног ремек-дела":

 Soulful Hassidic tune is an absolute masterpiece




Извор: Two Israeli ex-defense ministers slam PM on US aid deal
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
   

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!