„Ужас за носаче авиона" ипак ће послужити отаџбини: оживљавање пројекта „Луњ“


Један од недовршених екраноплана пројекта 903 Луњ", који је од градитеља добио име „Спасилац", биће  употребљен као лабораторија за развој нових технологија.
Новинаре је о овоме обавестио генерални директор ЦКБ Алексејев“ (Централни конструкторски биро - прим. прев.) Сергеј Дементјев на маргинама једанаесте међународне изложбе и научне конференције Хидроавиасалон - 2016", који се ових дана одржава на територији опитно-експерименталне базе "ПАО «ТАНТК Г. М. Бериева...( Публичное акционерное общество Таганрогский Авиационный научно-технический Комплекс им. Г.М. Бериева - јавно акционарско друштво Таганрошки авијационо научни комплекс Беријев прим. прев.) на аеродрому „Геленџику Краснодарској области.

Совјетски Савез је почетком осамдесетих имао амбициозне планове за изградњу осам ударних екраноплана ракетоносаца пројекта 903 Луњ", развијаног само у ЦКБ за СПК (судно на подводных крыльях - брод на подводним крилима прим. прев.) Алексејев. „Луњ" је био намењен за борбу против површинских бродова наношењем ракетног напада у условима слабог противдејства ваздушних снага непријатеља. Главни циљ су били носачи авиона, јер је екраноплан „Луњ" због велике брзине и мале радарске уочљивости могао да носачима авиона приђе на удаљеност прецизног лансирања ракета.
У опитном заводу Волга" је 1983. године започела градња првог екраноплана „Луњ“, који је почетком деведесетих прошао све тестове и био спреман за пробни рад у редовима морнарице. Али, након годину дана рада, 1991. године, због недостатка средстава, морнарица је била приморана да напусти перспективан развој и први потпуно спреман „Луњ" је стављен у суви док у кругу фабрике "Дагдизељ" у Каспијску, где рђа и данас.

Али, испоставило се, да је у време конзервације бродоградитељски завод Волга" практично завршио изградњу другог екраноплана, који је због недостатка средстава војно-производне индустрије почетком деведесетих година покушао да ударни ракетоносац претвори у екраноплан за трагање и спашавање. Тако је други брод добио своје име – „Спасилац"
Други екраноплан је и даље у халама сада већ бившег завода Волга". По тврдњама генералног директора ЦКБ Алексејев“ је 90% завршен. Али, упркос чињеници да други „Луњ" годинама рђа у халама, ипак може бити користан за конструкторекао лабораторија за развој технологије за изградњу нове генерације сличних машина.

„ЦКБ Алексејев планира да оживи екраноплан. Како каже директор пројектног бироа Сергеј Дементјев, први пројекат ће овај пут циљати цивилни сектор, а ако им држава додели задатак да развију војну верзију екраноплана, пројектни биро ће размотрити употребу „Спасиоца" за ту сврху...

Напомена преводиоца: Препоручујем и ...




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!