Пређи на главни садржај

„Ужас за носаче авиона" ипак ће послужити отаџбини: оживљавање пројекта „Луњ“


Један од недовршених екраноплана пројекта 903 Луњ", који је од градитеља добио име „Спасилац", биће  употребљен као лабораторија за развој нових технологија.
Новинаре је о овоме обавестио генерални директор ЦКБ Алексејев“ (Централни конструкторски биро - прим. прев.) Сергеј Дементјев на маргинама једанаесте међународне изложбе и научне конференције Хидроавиасалон - 2016", који се ових дана одржава на територији опитно-експерименталне базе "ПАО «ТАНТК Г. М. Бериева...( Публичное акционерное общество Таганрогский Авиационный научно-технический Комплекс им. Г.М. Бериева - јавно акционарско друштво Таганрошки авијационо научни комплекс Беријев прим. прев.) на аеродрому „Геленџику Краснодарској области.

Совјетски Савез је почетком осамдесетих имао амбициозне планове за изградњу осам ударних екраноплана ракетоносаца пројекта 903 Луњ", развијаног само у ЦКБ за СПК (судно на подводных крыльях - брод на подводним крилима прим. прев.) Алексејев. „Луњ" је био намењен за борбу против површинских бродова наношењем ракетног напада у условима слабог противдејства ваздушних снага непријатеља. Главни циљ су били носачи авиона, јер је екраноплан „Луњ" због велике брзине и мале радарске уочљивости могао да носачима авиона приђе на удаљеност прецизног лансирања ракета.
У опитном заводу Волга" је 1983. године започела градња првог екраноплана „Луњ“, који је почетком деведесетих прошао све тестове и био спреман за пробни рад у редовима морнарице. Али, након годину дана рада, 1991. године, због недостатка средстава, морнарица је била приморана да напусти перспективан развој и први потпуно спреман „Луњ" је стављен у суви док у кругу фабрике "Дагдизељ" у Каспијску, где рђа и данас.

Али, испоставило се, да је у време конзервације бродоградитељски завод Волга" практично завршио изградњу другог екраноплана, који је због недостатка средстава војно-производне индустрије почетком деведесетих година покушао да ударни ракетоносац претвори у екраноплан за трагање и спашавање. Тако је други брод добио своје име – „Спасилац"
Други екраноплан је и даље у халама сада већ бившег завода Волга". По тврдњама генералног директора ЦКБ Алексејев“ је 90% завршен. Али, упркос чињеници да други „Луњ" годинама рђа у халама, ипак може бити користан за конструкторекао лабораторија за развој технологије за изградњу нове генерације сличних машина.

„ЦКБ Алексејев планира да оживи екраноплан. Како каже директор пројектног бироа Сергеј Дементјев, први пројекат ће овај пут циљати цивилни сектор, а ако им држава додели задатак да развију војну верзију екраноплана, пројектни биро ће размотрити употребу „Спасиоца" за ту сврху...

Напомена преводиоца: Препоручујем и ...
Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de