Пређи на главни садржај

Александар Јовановић: Не било вам тешко...

Док пријатељи и сарадници савладавају форму ове нове рубрике, ево да искористим прилику и упутим на две вести које би требало да су већ позвале на узбуну, а нису.

Скуп у српској академији наука и уметности (Фото Танјуг)

1. Не било вам тешко, прво прочитајте "Политикин" чланак За чисту и здраву воду Србији је потребно осам милијарди евра, а онда се вратите на ову страницу.

И? Шта је циљ тог "међународног форума" и "председника", односно покровитеља им? По мени, да се јавност најпре припреми на поскупљење воде - за наше добро, наравно, да бисмо имали бољу воду - да би се после прешло на такозвано јавно-приватно партнерство у сектору водопривреде, то јест, да би странци, кад "уђу са инвестицијама", имали вишу цену за "свој" производ. А шта је јавно-приватно партнерство? Ево једног немачког виђења: Barthauer progresses PPP plans for Serbia’s water network modernisation - WaterWorld.

Ако пратите ову тему, немојте да вас обесхрабри што ћете на релевантним изворима као што је УСАИД  махом наићи  на благоглагољивост - мене су највише дирнули брига због утицаја климатских промена на то да ли ће Хаићани и Срби имати довољно воде за пиће и "инклузија" жена и педера у процес одлучивања (и) у овој области - него потражите по оних пар реченица које се односе на управљање и јавно-приватно власништво. Кључни појмови за претрагу су:

- water resource managment;
- public–private partnership (PPP, 3P or P3)
- The Public-Private Infrastructure Advisory Facility (PPIAF).

После се мало освежите, грицните мало "Нестлеове" чоколадице и прочитајте:

"Нестлеово" утеривање приватизације воде - Nestlé's water privatization push

Да преведем само један пасус:

"'Нестлеов' председник управног одбора Петер Брабек је објаснио своју филозофију са: "Једно схватање, за које мислим да је екстремистичко, заступају неке невладине организације које трућају да воду треба прогласити општим добром. То значи да би ви као људско биће требало да имате право на воду. Што је крајност.'"


2. На овим страницама има бар седам-осам упозорења, да ћете, ако желите да и даље користите Виндоус 10, једном морати да платите. Окупатору треба платити што вас шпијунира - што је по његовом, али како испада и по схватању корисника "прозорчета", сасвим у реду. Али није "Мајкрософт" суров, рекетираће месечно, на рате:

"Мајкрософтов" нови пословни модел за Виндоус 10: Плати па клати - Microsoft's new business model for Windows 10: Pay to play

Ако спадате у бирачко "Мајкрософтово" потрошачко тело, признајем, није ми вас жао. Што каже народна мудрост, нема веће радости од злурадости. Хи, хи.

(Ако замерате.... Погледајте од када је вест и потражите да ли ју је, макар из другог извора, неки други српски медиј пренео. Није. Још. Пеку обланде. Воду већ плаћате, али Виндоус...треба времена да се смисли како да и то лакше прогутате.)


Александар Јовановић / ЋирилизованоКоментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de