Линукс тест: Какви сте са основама Линукса?

У овом тесту имаћете нека питања везана већином за основе Линукса мада има богами и мало тежих питања али и трик питања, као и обично. Углавном, ако планирате да се озбиљније бавите овим системом било би добро да покидате овај тест а ако сте почетник у тим водама добро ће вам доћи да пређете преко овог почетног „WTF“ а онда и да инсталирате Линукс у Виртуалбоксу (VirtualBox) и кренете да се играте са њиме.

Не заборавите да је Линуx систем који се у огромном проценту користи у серверском окружењу (овај сајт као и огромна већина других се врти на Линуксу рецимо), користи се на телефонима (тај ваш Aндроид је заправо дистрибуција Линукса) па има га како на веш машинама и фрижидерима, тако и у летилицима НАСА-е. Има га свуда. Пре ћете се запослити као познавалац Линукса него као познавалац Виндоуса а и пракса је показала да линуксаши знају баш доста о Виндоусу док само мали проценат прозораша зна доста о Линуксу.

Наравно, поменућу и где Линукс није популаран а то је – у десктоп варијанти, јер су људи навикли на Виндоус а и реално не раде сви лаптопови добро са Линуксом баш због те лоше подршке произвођача и застарелих драјвера, првенствено за графичку картицу. Ја волим да кажем да је Линуx ћале у сервер окружењу а Виндоус у пи-си окружењу.

Тестирањем се позабавите (и научите пар ствари) на страници "Компјутераша": Linux test: Kakvi ste sa osnovama Linuxa?

KOMPJUTERAŠ | Gikovski IT portal

Напомена самопроглашеног ћирилизатора: "Компјутераш", "гиковски ИТ портал" Дарка Дражовића, намењен је "региону", због тога је на латиници. Има тамо доста о разним практичним аспектима рада са рачунаром, сигурно ћете научити нешто ако га редовно пратите. Лично, волим и како Дарко пише: помаже, али не подилази читаоцу. И разумем професионалног информатичара зашто рече: "Ja volim da kažem da je Linux ćale u server okruženju a Windows u PC okruženju." Наравно да Виндоус није ћале у "пи-си окружењу", него интелектуалним и етичким лендовима, који не маре што и сами, пристајањем на услове "Мајкрософта", доприносе успостављању "врлог новог света".

Линукс је и филозофија и етика. Линукс су и општа Линукс заједница и појединачне заједнице корисника неке дистрибуције, и најразличитији облици непрофитне и профитне делатности. У овом тесту тога нема, питања су техничке природе. Тест је, дакле, једностран. Није ни чудо што га ја - еј, ЈА, читавих годину и по дана линуксаш - једва положи' с тричавих 53% тачних одговора.

Поздрав Дарку Дражовићу. Поправиће се (ово је двосмислено и танте за танте због онаквих питања). Али имам и једну молбу: дај, Дарко, још неки текст оне деце што пишу о ИТ-у, посебно Линуксу - будуће колеге је здраво читати.


Аутор: Дарко Дражовић
Извор: Linux test: Kakvi ste sa osnovama Linuxa?
Приредио: Алекксандар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!