Зашто америчка коалиција бомбардује цивиле?


У последњих неколико дана догодила су се два напада снага америчке коалиције на цивиле. Са којим циљем се то ради? Са ким је коалиција помешала цивиле?

Хасаџек нападнут 18.октобра, обично је курдско село; терориста, према доступним информацијама, тамо није било. Дакук у северном Ираку, где је 22.10. бомбардована погребна поворка – је град у коме већином живе Туркмени. Шта је заједничко за Хасаџек и Дакук?

Курди ратују против Исламске државе, Туркмени такође - делимично (Олега Пешкова су убили баш они). Али обема странама се удварају Сједињене Америчке Државе, а Турци сматрају да су Туркмени "њихови". Прво питање је: ко има користи?

Можда се чини да је руска страна у предности, јер ако коалициони авиони наставе с таквим бомбардовањем, Курди и Туркмени ће се наљутити на САД и савезнике Американаца. Да ли ће тада преговарати са Руском Федерацијом или ће прећи на страну Исламске државе - то се не зна.

Што је добро јер може много да дискредитује коалицију, што би генерале приморало да напусте Блиски исток. Како то: терористи живи и здрави, а људи гину? Једноставно речено, "Yankee go home". Размотрићемо неколико верзија.

Верзија један: пресретање команди

Ако у то верујете, значи да претпостављате да пилотима циљеве даје Генералштаб Руске Федерације, и да, у најбољој традицији холивудских акционих филмова, зли руски оператер комплекса РЕБ "Аутобаза-М" (или сличног), користећи амерички дрон као неку врсту релеја, у седиште Американаца шаље податаке о екстремистима. Дрон лети изнад мирног села, а преноси податке о великој групи терориста. Да, верзија је веома завереничка, али апсолутно реална. Зар је један дрон пресретнут на такав начин. Сејемо незадовољство према Американцима.

Верзија два: лоше извиђање

Фото: ocdn.ee
 Лети дрон извиђач, а оператор пажљиво прати слику са камере. Види гомилу људи и технике, можда на једном месту. можда по групама. И оператор ту наводи авијацију. Подразумева се да се "калаш" може сакрити испод одеће, али помешати мртвачка кола са тачанком (џип са митраљезом или минобацачем), то већ... А терористи и не крију оружје. Испоставља се да је циљ било какво окупљање људи и/или возила.

Више од троје да се не окупља? Могуће, али шта је, рецимо, напад на болницу у Кундузу? И зашто ВКС РФ ни једном нису документовано оптужене за напад на цивиле? Изгледа да наше извиђање ради боље.

Верзија три: слаба припрема летачког састава

Размотримо напад на Дакук. Град Киркук, који су напале наоружане терористичке група. од Дакука је удаљен 30 км. Можемо претпоставити да су коалиционе снаге одлучиле да подрже локалне снаге и послале у помоћ авијацију, која је, из непознатих разлога, погрешила за 30 км., пославши пре времена Алаху неколико десетина људи из погребне поворке.

Али такве грешке се јављају са изненађујућом правилношћу. Да ли је све тако лоше у ваздухопловству коалиције? Помешали имена? Или по навици уништавају цивилна насеља?

Узгред, пилоте Саудијске Арабије који су уништили погребну поворку у Јемену су обучавали британски стручњаци. Више од 150 људи су претворили у прашину. Ех, такву би силу требало усмерити...

Верзија четири: "Са борбеним комплетом се не враћајте!"

Запамћени су снимци када су се авиони коалиције који су летели на задатке враћали са бомбама и ракетама које висе са носача. Те усамљени пастир се случајно затекао међу сто терориста, те ограничена видљивост ... И зато наређење: бомбардуј и тачка. Идиловце и нусровце не треба дирати, то је "умерена опозиција" (фактички борбени одреди коалиције који свргавају Асада), а кога онда? Е, ту је група брадатих дедица која негде иде, одрадићемо по њима. Бомбе бачене, ракете лансиране, жртава има. задатак извршен? Једноставно.

Верзија пет: страх од руског ракетног система ПВО

Такође има право на постојање, посебно ако размотримо напад на Дакук. Најближи град, где постоји ПВО способан да загорча или оконча живот пилота коалиције - сиријски Деир eз-Зoр. Након напада на владине снаге је било информација да се тамо одједном појавило пар "букова". И изнад Деир ез-Зора више нико са бомбама није летео.

Фото: axar.az
Прихватајући верзију о лошем извиђању, може се претпоставити да пилоти подоста размишљају о томе да Деир ез Зору има С-400, коме је (званично) максимални домет од 400 километара.

Одатле до Киркука 380 км, али до Дакука 393 км - скоро граница уништења...

Ово се наравно, баш не уклапа у бомбардовање Хасаџека који је од Тартуса, где се налази "тријумф", свега 140 км у правој линији. Али се слаже са чињеницом да је руско Министарство одбране на карти показало одакле и ко је летео, где допунио гориво, што значи да су наши пратили све. И реакција Министарства одбране и Министарства спољних послова РФ је била веома жестока. Ђаво ће их знати, ти Руси ће неког оборити? Да се одмакнемо мало даље, за сваки случај.

Узгред, за време вијетнамског рата, амерички пилоти су често одбијали да лете у оним областима у којима су уочени совјетски МиГ-15, јер су Ф-86 "Сабља" били много лошији од новог руског ловца.

Верзија шест: покушај да се дискредитују руске ВКС

Шаблонски размишљајући, Запад је направио ниски ударац. Док су ударали по мирним становницима Алепа, све су сваљивали на нас. Ми смо то порицали иако нико никад није доставио податке контроле, али мишљење је већ формирано: криви су Руси.

Јенки, због обављања операције за ослобођење ирачког Мосула, треба да ураде две ствари. Прво: да још више скрену пажњу на руске ударе по цивилном становништву. Друго: у том контексту, да сакрију огромне жртве у Мосулу. Али нико није очекивао да снаге и средства РФ могу да виде ко стварно напада становништво, све до броја на трупу авиона.

И шта смо добили? Пентагон још није успео да емитује информацију о ВКС над Хасаџеком кад је МО и руско Министарство спољних послова већ питало: "Момци, је л` ви то намеравате да оптужите Белгијанце?"

У Бриселу, у Министарство спољних послова је позван наш амбасадор, којем је уручена протестна нота увређених Белгијанаца, али овде је бесмислено правити се невинашце: радаре не можеш преварити.

Наравно, у циљу стварања негативне слике о нашој земљи, Американци ће једноставно жртвовати хиљаде арапских живота. Сада је питање да ли ће наставити са ударима по цивилима, знајући да пратимо све летове, од полетања до слетања.

Информационно-аналитический портал Politpuzzle.ru



Аутор: Валериј Усачов
Извор: Зачем коалиция бомбит мирное население? | Политпазл
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!