Гилад Ацмон: Доналд Трамп, јеврејски осећај кривице и агресија


Неки Јевреји нису одушевљени што Доналд Трамп недавно помену "међународне банкаре" и што прошле недеље рече да је његов супарник Хилари Клинтон "инструмент велике завере која укључује огроман новац и међународне банке".

Приметићете да Трамп није говорио о Јеврејима нити било којој другој етничкој или верској групи. Међутим, председник управног одбора Антидифамационе лиге Џонатан Гринблат јодмах зацвркута са "Твитера": "Трамп би требало да избегава реторику и алузије које су током историје коришћене против Јевреја а и данас подстичу антисемитизам...Оставимо се мржње у кампањи."

Зашто првак америчких Јевреја у критичком Трамповом односу спрам "међународних банака" види мржњу? Да није зато што зна да међународни банкари који финансирају Клинтонкину председничку работу припадају извесној етничкој групи? Да ли је могуће да Гринблат сматра да банкари из "Голдман-Сакса" и индивидуе као што су Хаим Сабан и Џорџ Сорош имају још нешто заједничко осим што су одвратно богати?

И Јеврејска телеграфска агенција (ЈТА) звони на узбуну због Трампове опаске: "Ови избори ће одлучити да ли смо слободна нација или имамо само илузију демократије, да смо, у ствари, под контролом шачице посебних интереса која фалсификује систем."

Да поновим, Трамп уопште није споменуо Јевреје, али ЈТА тако не мисли. ЈТА вероватно зна нешто до чега ми не добацујемо, нешто што би да сузбије.

Но, добро. Изненадни изливи јеврејског осећаја кривице вероватно јесу ваљана ствар. Јер Гринблат и ЈТА глуматају управо због кривице, знају да је међународно банкарство јеврејски забран, па им је непријатно. Али у свему овоме има и трагичног. Трагично је то што осећај кривице Јевреје ретко наводи на етичку саморефлексију. Уместо тога, ако се и појави, пречесто се, и одмах, измеће у агресију.

Ако је Гринблат истински забринут због клеветања и сигурности америчких јевреја, онда би требало да лобира да се сва та крда јеврејских међународних банкара самоуклоне из америчке политике. Али за Гринблата и саплеменике му моћ Јевреја значи моћ да се ућутка расправа о јеврејској моћи!

И стога, у пракси, вођ америчких Јевреја, Гринблат, говори републиканском председничком кандидату којих тема да се не дотиче.

Поручио бих нешто Гринблату и његовим аколитима: то што радите је веома опасно за амерички народ, а посебно за америчке Јевреје.


Аутор: Гилад Ацмон

Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!