Ако се задесите у Санкт Петербургу...Ермитаж зове на "земаљска уживања" (ВИДЕО)

Музеј је први пут изложио јединствену холандску слику из 16. векa

Фотографија: Jeвгениј Сињавер

Поводом 500. годишњице смрти Хијеронимуса Боша музеј Ермитаж је изложио тек рестаурисану копију једног од најтајанственијих ремек-дела светске уметности. Непознати Бошов следбеник је репродуковао средњи део триптиха "Врт земаљских уживања", који се чува у музеју Прадо у Мадриду.

Слику из Ермитажа не можемо назвати тачном копијом: она је много мања од оригинала, и непознати уметник је морао да смањи број приказаних фигура. На оригиналној слици изглед је више графички, а у Ермитажовој верзији - пунији и сликовитији. Али, с обзиром да се руски музеји не могу похвалити присуством бар једног рада мајстора Северне ренесансе, изложба заслужује пажњу.

Рестауратори су открили да је слика настала у 16. веку и да је највероватније пресликана са Бошовог оригинала у Холандији. То јест, до 1568. године, када је сва имовина Вилијама Првог Оранског конфискована, а његов оригинални "Врт земаљских уживања" отишао у Мадрид.


Професор Питер Клајн који је позван из Немачке је провео дендрохронолошку анализу да би утврдио време раста дрвета, од којег је направљена основа слике. Студија ширине годова, која варира у зависности од климе, допушта да се закључи да је дело насликано средином 16. века, највероватније 1556. године.

Слика која је изложена грађанима Санкт Петербурга никада није излагана у Русији и није објављивана у каталозима. Поставка Ермитажа омогућава не само да се види сам рад, већ и да се научи историја њеног препознавања и рестаурације - у Великој сали Дворца Меншикова, где је изложба постављене су и прикладне фотографије и приказују се видео-филмови.

"Наш музеј је добио слику 1922., када су национализоване приватне колекције. Бивши власници, да би јој дали "тржишни" изглед, су је покрили слојем масти или уља, па је сјајни премаз упио прљавштину и потамнео", каже Николај Зиков, кустос фламанског сликарства 15-16. века Одељењa за западноевропску уметност Ермитажа.

Када су у току рестаурације слику очистили од прљавштине, потпуно се променио утисак о бојама.

"Ако је пре чишћења боја косе ликова изгледала исто, после рестаурације можемо видети да су насликане бринете, плавуше и браонокосе", каже Валериј Бровкин, рестауратор слика, специјалиста лабораторије за рестаурацију слика Ермитажа.

Такође је утврђено да је тканина која покрива интимне делове голих људи "досликана" касније, није ауторова. Очигледно, неко из касније епохи је потпуно голе фигуре доживљавао као "срамне", а тај сукоб се савршено уклапа са каснијим споровима око граница дозвољеног у уметности.

Изложба је отворена до 15. јануара 2017.

Известия

Препоруке преводиоца:

- Телеканал «Санкт-Петербург» — Новости — Эрмитаж при поддержке «Сбербанка» покажет копию картины Иеронима Босха



- PUTOVANJE KROZ VRT ZEMALJSKIH UŽIVANJA | Breakfast | Magazin



- "Декаденција и разврат су увек претходили великим цивилизацијским променама као што су хуманизам, нови век, авангарда, комунизам, настанак ајфона, друштвених мрежа и легализација психоделичних дрога..." -Vrt uživanja, еfekti tripa starog 500 godina

Аутор: Јевгениј Авраменко
Извор: Эрмитаж приобщает к «земным наслаждениям» - Известия
Превео: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на
MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!