Пентагон тера по свом: САД ће наставити са јачањем војске у Европи без обзира на Трампове намере

По ономе што се дало чути од секретара за штампу Питера Кука, Министарство одбране САД неће престати с јачањем својих позиција у Европи, без обзира на намере новоизабраног председника Доналда Трампа


Извор за карикатуру: NATO Ex-Secretary Believes US Has to Operate as “World's Policeman”

Пентагон ће наставити да јача своју позицију у Европи по плану, без обзира на намере новог америчког председника Доналда Трампа, новинска агенција АФП наводи речи секретара за штампу Пентагона Питера Кука.

Победа Доналда Трампа, који ће преузети председничку дужност у јануару, изазвала је озбиљну забринутост у ЕУ, због његових изјава о неефикасности НАТО-а и чињенице да је изразио сумњу у оправданост чланства САД у тој организацији.

Вашингтон је раније планирао да са распоређивањем борбених бригада у Европи почне у фебруару, да би њихов тамошњи број повећао на три. Спровођење таквог плана требало би да "ојача одбрану Источне Европе у случају напада Русије".

"Ми радимо по планираном, спроводимо планове које смо сачинили са нашим НАТО савезницима. Следећој администрацији препуштамо да сама говори о свом избору политике. Ми имамо само једног главнокомандујућег у одређеном периоду", рекао је Кук

АФП пише да ће нова бригада своје разнештање отпочети војном вежбом у Пољској, пре него што буде послата у Румунију, Бугарску и балтичке државе.

Када је Куку постављено питање да ли је могуће да садашњи секретар одбране Еш Картер остане на истој функцији и у администрацији Доналда Трампа, Пентагонов секретар за штампу је одбио да то коментарише,  с образложењем да је Картер "тренутно фокусиран на посао и жели да председнику служи до краја његовог мандата".

SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey

Препорука: У центру Бањалуке америчка војска одговара на „кризну ситуацију„ – СРБски ФБРепортер

Извор: Pentagon: US to Continue Military Build Up in Europe Despite Trump's Intentions
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!